Resan till inköpsmognad börjar med att ni kartlägger och mäter er organisation. Ni hittar ert nuläge, era styrkor och svagheter. Detta första steg är nödvändigt för att kunna fastställa vilka åtgärder som sedan behöver göras och i vilken ordning.
Att veta vårt nuläge gör att vi vet vad vi ska fokusera på både i närtid och längre fram. I närtid lägger vi kraft på lågt hängande frukt som ger vår förändringsresa en skjuts framåt och på sikt arbetar vi med de mer komplexa delarna som kommer höja vår totala inköpsmognad.
För exempelvis en kommun kan kartläggningen vara en mycket bra hjälp för att tydligt kunna visa den politiska organisationen var man befinner sig och vilka resurser som behövs för att man ska uppnå sina mål.
För att mäta sin inköpsmognad finns ett verktyg, en vetenskapligt beprövad modell som med framgång används i bland annat Nederländerna, Skottland och Norge. Ellen Hausel Heldahl berättar om modellen och att man kan tänka sig att den har formen av ett hus, Inköpsmognadshuset, kallar hon det.
— Om man visualiserar inköpsmognadshuset är det lätt att förstå hur det fungerar och varför det är viktigt att göra saker i rätt ordning. Huset vilar på sex grundpelare som måste finnas på plats för att man ska kunna gå vidare. När pelarna är på plats lägger vi golvet i huset. Golvet består av kategoristyrning. Väggarna och inredningen i huset byggs sedan av sådant som strategiska processer, leverantörsrelationer och partnerskap. När huset är klart finns även utrymme för mer komplexa processer såsom innovationer.
För högre inköpsmognad krävs framförallt två saker – spendanalys och kategoristyrning – vilket i sin tur kommer resultera i både besparingar och värdeökningar. De organisationer, stora och små, som idag har infört kategoristyrning är alla mycket framgångsrika.
— Jag skulle helst se att Regeringen gav alla statliga myndigheter i uppdrag att införa kategoristyrning. De skulle i sin tur tjäna som goda exempel för kommuner och andra upphandlande organisationer, säger Ellen Hausel Heldahl.
Att bli inköpsmogen är en resa som tar fem till sju år. Inköpsmognadsverktyget är ett sätt att skapa struktur i denna förändringsresa. Vill du veta mer om hur verktyget rent praktiskt fungerar? Kom på Upphandling24:s digitala Sverigeturné 5 oktober.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer