Den globala konsumtionen av kyckling ökar snabbare än alla andra köttprodukter. Svenskarna följer trenden och Thailand är efter Danmark det land som exporterar mest förstekta filéer och annat bearbetat kycklingkött till Sverige. Produkterna når konsumenter via livsmedelsbutiker, restauranger och serveringar i offentliga miljöer som skolor och ålderdomshem.
Under de senaste decennierna har Thailands kycklingindustri kommit att bli en av huvudkomponenterna i landets målsättning att bli “Världens Kök” – ”The Kitchen of the World”. Runt 270 000 ton kycklingprodukter skeppades från Thailand till EU, landets största exportmarknad, under 2014.
I rapporten ”Trapped in the Kitchen of the World” har Swedwatch och Finnwatch (Swedwatchs finska motsvarighet) intervjuat 98 migrantarbetare från Kambodja och Myanmar, som arbetar för fyra thailändska kycklingföretag som exporterar till Sverige och andra EU-länder.
Rapporten visar på en rad olika brister. Bland annat kränkningar av migrantarbetares rättigheter, till exempel att personliga dokument som pass eller arbetstillstånd beslagtas av arbetsgivare eller rekryteringsföretag, att arbetarna är satta i skuld genom olagliga rekryteringsavgifter och att det förkommer barnarbetare i de fabriker som undersöktes. Enligt rapporten saknar upphandlare på kommuner och landsting rutiner för att ställa sociala krav och följa upp avtal vid inköp av kycklingprodukter.
– Vi ser mycket allvarligt på de missförhållanden som rapporten beskriver eftersom livsmedelsupphandlingar är av stor vikt för våra ägare, säger Peter Nohrstedt, hållbarhetsansvarig på SKL Kommentus.
SKL Kommentus initiativ till uppföljandekontroller av etiska och sociala krav och landstingen har sedan våren 2015 ett samarbete om socialt ansvarstagande i offentlig upphandling . Det omfattar bland annat informationsdelning och planering av aktiviteter av gemensamt intresse.
Inom ramen för samarbetet genomförs nu en gemensam revision av två livsmedelsleverantörer. Syftet är att se om de krav som ställts på socialt ansvarstagande i leverantörsledet uppfylls eller inte. Revisorn har också i uppdrag att specifikt titta på kycklingprodukter från så kallade högriskländer.
– Det är självklart viktigt för landsting och regioner att agera på missförhållandena och då naturligt att göra det tillsammans med SKL Kommentus som bistår många av landets kommuner kring detta, säger Pauline Göthberg, nationell samordnare på landstingen.
Rapporten “Trapped in the Kitchen of the World” finns att hämta på Swedwatch webbplats.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer