Det står klart efter gårdagens omröstning i riksdagens kammare sedan Riksrevisionens rapport om miljömässig hållbarhet vid statlig upphandling debatterats.
Regeringslinjen att avsluta ärendet vann omröstningen med 175 ledamöter mot 130. Voteringen följde blocklinjerna med undantag för Centerpartiet, som röstade med regeringspartierna och Sverigedemokraterna.
I rapporten har Riksrevisionen pekat på brister i statliga myndigheters arbete med miljöhänsyn i offentlig upphandling.
Det gäller bland annat uppföljningsdelen, vilket fick Miljöpartiet att kräva ”att det inom LOU ska förtydligas att uppföljning av hållbarhetskrav ska göras.”
Regeringen har istället lyft arbetet med att uppdatera den nationella upphandlingsstrategin som centralt för miljöarbete kopplat till offentlig upphandling.
Jan Ericson representerade Moderaterna i riksdagsdebatten:
– Rimligen måste man kunna förutsätta att alla som gör upphandlingar sedan också följer upp de krav och villkor som är en del av ett träffat avtal. Tyvärr ser det inte alltid ut så, vilket Riksrevisionen konstaterar.
– Men då bör ju frågan rimligen ställas till den som upphandlar: vad är det för mening med villkor vid en upphandling om man sedan inte följer upp att villkoren i ett träffat avtal efterlevs?
Miljöpartiets Janine Alm Ericson såg förslaget om ”LOU-förtydligande” som en del att nå det mål som partiet satt upp om nettonollutsläpp 2030.
-Det är ett enkelt, uppföljbart mål och det kan nås enklast genom att lagen om offentlig upphandling ändras så att det ska tas hänsyn till klimat och miljö. Det håller inte längre att göra kortsiktiga upphandlingar utan hänsyn till hållbarhet.
Nyligen har även Upphandlingsmyndigheten lyft fram brister med uppföljning av miljö -och klimatkrav efter en analys av den nationella upphandlingsenkäten från i höstas.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer