Trots att branschen ropar efter upphandlare kan det vara svårt för nyutexaminerade att få jobb.
Det vet Serbest Kadar som avslutade en yrkesutbildning till offentlig upphandlare vid Frans Schartau Handelsinstitut i december.
– Få offentliga arbetsgivare tycks villiga att ge chansen till någon med begränsad erfarenhet. Trots att jag jobbat ett år som inköpare i ett privat företag är många möjligheter utanför min räckvidd, säger han.
Under den tvååriga utbildningen ingick två praktikperioder, och flera av Serbest Kadars kurskamrater har fått jobb just där de praktiserade.
– Praktiken var jättevärdefull även för mig. Men tyvärr har ingen av dem möjlighet att anställa nu vilket börjar kännas frustrerande. Borde jag ha valt andra praktikplatser?
Isa Jennehov är ombudsman på fackförbundet Vision, som bland annat organiserar upphandlare och inköpare i offentlig sektor.
Hon känner igen dilemmat kring praktikplatser men poängterar att det inte finns några garantier att få jobb där man haft praktik – även om löften givits.
– Det kan hända mycket under tiden. Behåll kontakten med arbetsgivaren där du praktiserade även om dörren är stängd just nu. Se också dina kurskamrater som fått jobb som viktiga dörröppnare på sina arbetsplatser, råder hon.
När det gäller kravet på arbetslivserfarenhet vill Isa Jennehov passa på att nyansera bilden i platsannonserna. Vem som slutligen får en tjänst beror förstås på vilket urval av sökande som finns.
– Lås inte in dig själv i ett hörn för att du inte har den yrkeserfarenhet de söker i annonsen. Våga sök. Om ingen annan uppfyller alla krav kan du ändå få komma på intervju.
Samma sak gäller andra krav som ställs.
– I annonsen beskriver de sina drömpersoner. Då tänker jag: Sök jobbet ändå, fast du inte har alla kompetenser som kanske krävs. Det kan vara få som söker.
Isa Jennehov vill också slå ett slag för att våga höra av sig till arbetsgivare även om de inte annonserar efter folk.
– Kör på och utnyttja alla dina kontakter. Känner du någon som känner någon som jobbar med upphandling? Kan du lägga in ett gott ord för mig?
– Säg att du är nyexad och söker jobb. Det kanske dyker upp en öppning senare och då vet de redan vem du är. Just det har hänt mig!
När det gäller personligt brev och cv är Isa Jennehovs råd att skräddarsy varje ansökan, i stället för att skicka med sina ”vanliga dokument”.
– Det kan ta timmar eller dagar att få till en ansökan, men det gör så stor skillnad. Självklart kan du ha en mall. Men skriv inte bara att du jobbat på ett café utan berätta vad du lärde dig där som är relevant. Ge dem en uppfattning om vilka erfarenheter du fick som du kan ha nytta av på ditt nya jobb.
Hon slår samtidigt ett slag för att ta hjälp av olika AI-tjänster för att förbättra sin ansökan.
– Exempelvis fackförbunden har tjänster som ingår i medlemskapet. Du får hjälp med uppställningen men även med granskning av språket. Det rekommenderar jag starkt, säger Isa Jennehov.
För Serbest Kadar och andra jobbsökare gäller det att vara uthållig – och samtidigt realistisk.
– Mitt mål är verkligen att jobba offentligt och lära mig allt om LOU. Men om det inte går kommer jag att söka mig till den privata sektorn igen. Sen får vi se, säger han.
De företag som inte satsar en del av sin verksamhet på nyexaminerade, förlorar själva på det i långa loppet. De nyexaminerade är hungriga efter jobb och utveckling man kan forma De efter verksamhet och behovet. Dessutom kommer de att stanna i företag många år framöver och utvecklas.
Är väldigt tacksam att jag fick praktikplats inom det offentliga för min LIA2 då jag vet att det kan vara svårt att komma in om man inte har erfarenhet av det offentliga.
Lättare att gå från offentligt till privat.
Har själv tagit emot LIA studenter inom det offentliga för att ge dem erfarenheten även om min organisation inte kunde anställa dem.