
En viktig lärdom av våren är att det i tider av kris är än viktigare att ha en inköpsorganisation som fungerar även när det är bråttom. Det konstaterar Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket,
– Det behövs en organisation som snabbt kan formulera behov, och än viktigare, följa upp ställda krav. Det märktes inte minst då vissa upphandlande myndigheter fick leveranser av undermåliga munskydd. Jag tror även att upphandlande myndigheter har insett vikten av samarbete, säger han.
En bestående effekt är förhoppningsvis en ökad insikt om vikten av planering och långsiktigt tänkande i de offentliga verksamheterna, enligt Rikard Jermsten.
– Det gäller att se till att det finns en beredskap både vad gäller nödvändiga varor och hållbar planering för personalen. Det har blivit tydligt hur dyrt det blir om så många vill ha samma varor på samma gång. Kanske innebär det till exempel att se till att det finns ett upphandlat lager.
Eva-Lotta Löwstedt Lundell, vd för SKL Kommentus, är inne på samma linje.
– Den viktigaste lärdomen är att vi måste ha koll på våra leverantörskedjor och var i vår verksamhet vi är sårbara när dessa bryts. Att vår inköpseffektivitet som nation vilar helt och hållet på vår vilja och förmåga att samarbeta och dela med oss, säger hon.
En bestående effekt av pandemin är att frågor om strategisk försörjning och inköp, vår sårbarhet och beredskap kopplat till detta, äntligen kommer upp på agendan på ledningsnivå, anser hon.
– Det kommer att påverka styrningen av offentlig verksamhet mer och därmed indirekt den offentliga upphandlingen, säger Eva-Lotta Löwstedt Lundell.
Enligt Magnus Johansson, intresseorganisationen Företagarnas expert på offentlig upphandling, är den viktigaste lärdomen att det inte alltid blir som man tänkt sig, men att det finns ventiler i upphandlingslagstiftningen för just sådana här situationer.
– Något som vi alla kan ta med oss är arbetet med att ställa om och tänka nytt. De lärdomar som vi samlar på oss nu kommer vi sedan att kunna använda till att stärka den offentliga upphandlingen i Sverige, säger han.
Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet med inriktning mot offentlig upphandling, oroas av att myndigheter och även regeringar säger: Nu är det kris så vi kan strunta i upphandlingslagstiftningen.
– Det är ett mycket farligt resonemang. Det går inte att gå vid sidan om lagen med motiveringen att det är bråttom, man måste se till att vara förberedd även för krissituationer och ha en bra upphandlingspolicy, säger hon i en intervju med Inköpsrådet.
Lotta Olsson, bolagsjurist på SKL Kommentus, ser en ökad risk för oseriösa anbud till följd av krisen.
– Hårdnande konkurrens leder till att anbudsgivare känner sig tvungna att lägga taktiskt låga anbud. När vinstmarginalerna krymper ökar även risken för oseriösa anbud och fusk under avtalstiden, säger hon.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer