Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

Så mutas offentliga tjänstemän

Nära hälften av alla mutbrottsmål 2020 var försök att muta personer som utövar myndighet. Flera av fallen har koppling till offentlig upphandling. Det visar Institutet mot mutors rapport för 2020.

| 2021-02-26

I rapporten Mutbrottsdomar i Sverige 2020 sammanfattas alla mutbrottsdomar under året.

Trots att något färre domar meddelades jämfört med 2019 så ökade det sammanlagda värdet för mutorna kraftigt. 2020 uppgick mutorna till drygt 16,6 miljoner kronor, jämfört med knappt 4,9 miljoner kronor år 2019.

Flest domar meddelades i sektorerna transport och fordon samt vård och omsorg.

– Inom transport och fordon fortsätter trenden från tidigare år där personer försökt muta provledare eller förarprövare för att bli godkänd. Det är en av de situationer som vi ser ökat under 2020, nämligen att försöka påverka personer som utövar myndighet. Det riskerar att skada allmänhetens förtroende för det offentliga, säger Hayaat Ibrahim, tillförordnad generalsekreterare för Institutet mot mutor, IMM.

I rapporten presenteras flera domar med koppling till offentlig upphandling. 

En av dem (Borås tingsrätt, dom 2020-10-29 i mål nr B 443-19) handlar om en driftchef vid ett kommunalägt bostadsbolag som lät sig och sin fru bjudas av en leverantör på en fyra dagars resa till Polen med tre hotellövernattningar.

Leverantören, som levererade fönster till bostadsbolaget från en fabrik i Polen, betalade för driftchefens och dennes frus flygbiljetter, hotellkostnader, hyrbil och mat. Värdet på resan med omkostnader uppgick till minst 10 000 kr.

Åklagaren åtalade driftchefen för tagande av muta och leverantören för givande av muta. Leverantören respektive driftchefen dömdes för givande respektive tagande av muta till 30 dagsböter vardera. Driftchefen dömdes också att betala 10 000 kr till staten som förverkat utbyte av brott.

Läs mer: Institutet Mot MutorMutor

Olof Axelsson

olof@upphandling24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

19 kommentarer på "Så mutas offentliga tjänstemän"

  1. Bengt-Ove skriver:
    27 februari, 2021 kl. 09:35

    Siffrorna avser bara de som blivit utredda av Polisen och dömts i domstol. En försiktig kvalificerad gissning, är att mutkolvarna är hundratals gånger fler. Men mycket bra att det kommer fram i media.

    Som anbudsgivare är man alltid i underläge och har bara två val, att antingen betala ”administrationsavgiften” till beställaren och ”vinna” eller lämna det bästa anbudet och behöva överklaga tilldelningsbeslutet som gått till den som betalat ”administrationsavgiften”.

    I en överprövning kostar det mellan 3 000 till 6 000 kr per timme för en advokat specialiserad på LOU, vilket i längden bara myndigheter har råd att göra. Om du som företag kan betala detta och vinner, spelar det ändå ingen roll, för då avbryter myndigheterna alltid upphandlingen. Att därefter få ersättning i allmän domstol är i det närmaste omöjligt. Ytterst få företag har tid och råd att driva processer mot myndigheter. Det kan ta upp till tio år att få rätt och kosta åtskilliga miljoner enbart i ombudskostnader. Det företag som gör det, blir därefter svartlistat hos alla andra myndigheter som tillämpar ”administrationsavgifter”.

  2. Jeppe skriver:
    27 februari, 2021 kl. 11:33

    Visst är det så. Alla vet, men ingen vågar göra något åt det.

  3. Anders S skriver:
    27 februari, 2021 kl. 19:10

    Tyvärr stämmer det. Vi tog upp ett mål i tingsrätten och då ljög myndigheten om allt och hittade i efterhand på brister i vårt anbud som inte fanns, samtidigt som givetvis det företag som betalat mutan hade ett giltigt anbud, trots att det aldrig ens borde ha kvalificerats. Förstår inte hur deras advokat kan sova gott på kvällen.

  4. Upphandlingsadvokaten skriver:
    28 februari, 2021 kl. 21:42

    Anders, jag tror du helt har missuppfattat en advokats uppdrag eller lever i en väldigt naiv värld. Det är en sak att ha rätt och en helt annan att få rätt eller rent krasst vinna ett mål. Har du inte råd att anlita den bästa advokaten, får du stå ditt kast. Jag sover väldigt gott när jag hjälper mina klienter.

  5. Tina Larsson skriver:
    2 mars, 2021 kl. 10:02

    Om allmänheten bara visste hur mycket kommuner och statliga myndigheter lägger ned på advokater för att skydda korrupta tjänstemän.

  6. Petter skriver:
    2 mars, 2021 kl. 10:15

    Det värsta är att det varje gång är på bekostnad av skattebetalarna och samma skattebetalares företag.

  7. Göran skriver:
    8 mars, 2021 kl. 18:26

    Problemet är att LAS skyddar inkompetenta mutkolvar. Man kan helt enkelt inte sparka personer som man misstänker är korrupta. Tyvärr finns heller inte alltid viljan att göra det i offentlig sektor.

  8. Ulf skriver:
    8 mars, 2021 kl. 18:46

    Vore bra om debatten kunde lyfta sig över ”alla vet-”argument…
    Jag höll i en upphandling för några år sedan, fick under anbudstiden ganska många och aggressiva frågor från två olika företag. Bägge antydde i sina frågor att underlaget var ”riggat” – för det andra företaget. Det är väl rätt troligt att de ”visste” att allt var riggat och kan ha spritt den uppfattningen.
    Jag var inte insatt i alla delar av kravspecen, men det hade inte framkommit något om favoritleverantör, eller likn från beställarna. Upphandlingen vanns av ett tredje företag, men risken är att många bara hört det inledande snacket om ”riggat”…
    Så med risk för att få mothugg: kritisera och straffa hårt alla fall av korruption som upptäcks, men skilj på vad ni TROR/TYCKER och vad ni verkligen VET.

  9. Benny skriver:
    8 mars, 2021 kl. 19:49

    Enligt min erfarenhet är de flesta offentliga upphandlingar korrupta på ett eller annat sätt. I alla fall gällande entreprenadkontrakt, som jag jobbat med sedan 1987. Där är det en oskriven regel att du måste smörja det byråkratiska maskineriet för att det ska snurra och ju mer du smörjer, desto fortare snurrar det. Klart att det är fel, men vad ska man göra om man måste vinna för att i längden ha ett arbete att kunna gå till?

  10. Björn skriver:
    9 mars, 2021 kl. 08:11

    Ulf, om alla skrev vad de egentligen visste, i stället för neurotiska utrop, skulle det här kommentarsfältet vara tomt. Hur kul skulle det vara?

  11. Ulf skriver:
    9 mars, 2021 kl. 14:06

    Björn, självklart ska vi tjafsa i kommentarsfälten – finns ju inte mkt annat roligt i dessa hemmakontorsdagar!
    Men det stör mig lite att ingen ens verkar ha nuddat vid tanken på att man själv kanske är lite av en dålig förlorare – det är ju lättare att ”veta” att allt är korrupt och riggat, och skrika ut det… och detta uppfattas sedan som dagens sanning!
    Så jag och alla andra på köparsidan får väl börja skrika att ”ALLA VET” ju att det bara är en massa dåliga förlorare som gnäller!

  12. Lena skriver:
    10 mars, 2021 kl. 09:10

    Roligt att ”Ulf” som höll i en enda upphandling för några år sedan tycker till och inte håller med föregående kommentatorer och samtidigt uppmanar att de som skriver ska skilja på vad de ”TROR/TYCKER”, när Transparency Internationals korruptionsindex helt och hållet är skapat från ”upplevda nivåer av korruption, som bestäms av expertbedömningar och opinionsundersökningar”.

    Jag har jobbat med upphandlingar hos ett par olika kommuner i över 20 år och måste tyvärr delvis hålla med flera i tråden. De flesta upphandlare gör ett bra jobb. Däremot försöker beställarna och ibland politiker alldeles för ofta att styra vårt arbete, dvs tala om för oss vilka som ska vinna.

  13. Göran skriver:
    11 mars, 2021 kl. 10:13

    Jag håller med Ulf. Leverantörer misstänker ofta att upphandlingar är riggade. Det är fel. Ytterst få upphandlingar är riggade. Särskilt inte entreprenader vilka ofta upphandlas till lägsta pris. Hur skulle då den upphandlande myndigheten kunna styra vem som tilldelas kontraktet? Däremot förekommer till en mindre del viss vänskapskorruption vid upphandling av konsulttjänster. Myndigheten vill gärna jobba med de konsulter man känner sedan tidigare och är nöjd med. Vid konsultupphandlingar utvärderas ofta ”kvalitet”, vilket gör att favoritkonsulten har ett övertag.

  14. "Fjärrvärmeverksentreprenadkontraktsvinnaren" skriver:
    11 mars, 2021 kl. 12:18

    Göran, du måste skoja eller trolla. Tror du vi betalar all-inclusive semestrar till tjänstemän och deras familjer bara för att vi tycker om dem?

  15. Ulf skriver:
    11 mars, 2021 kl. 15:11

    Lena, du kan vara lugn – jag håller enbart på med upphandling sedan 25 år. (Borde kanske ha skrivit ”I en av alla upphandlingar jag höll i för några år sedan…).

    I sak: jag är rädd för att opinionsundersökningar inte är en bra metod att få fram en rättvisande bild inom detta område – just eftersom många svarar utifrån vad de ”vet”, dvs tror utifrån rykten & snack. Ett fåtal fall kommer fram genom polisanmälningar/massmedia mm, men utöver det lär det vara svårt att fastställa något.
    Men oavsett hur vanligt/ovanligt det är, så är ju redan misstankarna förödande för förtroendet. Därför behövs ökad medvetenhet på köparsidan (främst bland beställare/ledning), fler kontroller/uppföljningar, mm. De större offentliga organisationerna skulle kunna testa att rotera inköparna mellan avtalsområden/kategorier (rätt vanligt inom privat sektor), men många offentliga inköpsfunktioner är ju så små att det inte är realistiskt. Jag har i en del av alla upphandlingar jag håller i, Lena, sett till att alla bedömningar görs av anonymiserade anbudshandlingar och utan att bedömarna känner till prisbilden – det är en ganska enkel budgetlösning för att öka neutraliteten.

  16. Anonym upphandlare skriver:
    11 mars, 2021 kl. 19:16

    Att rotera inköparna mellan avtalsområden låter som ett bra förslag. Att stoppa korruption är en ledarskapsfråga eftersom det i mångt och mycket handlar om internkontroll och att ha goda rutiner. Det ska alltid vara så svårt som möjligt att stjäla skattepengar.

    Annat som är bra att ha koll på är bisysslor. På min förra kommun var både ledarskap och rutiner under all kritik. Så gott som alla nämnder gjorde inköp utan att gå via upphandlingssektionen och gick de till oss, skulle de ändå komma och tjata på oss att välja en viss leverantör och underkänna andra. Den allmänna kunskapen om LOU var skrämmande låg i hela organisationen. Till och med vd:n på det kommunala fastighetsbolaget, som är ett av de största i Sverige, trodde på fullaste allvar att de inte behövde upphandla om de skulle bygga nytt som de sedan skulle hyra. Det fanns också en politiker som satt i byggnadsnämnden och drev samtidigt eget företag där han hjälpte folk att snabbt få bygglov. Vad jag vet, gör han det fortfarande. När jag påpekade bristerna fick jag inget gehör utan blev istället utfryst och tvingades till slut att säga upp mig. Det var en bedrövlig arbetsplats och jag kommer aldrig att sätta min fot där igen. Kanske skriver jag någon gång en bok om allt skit jag sett där.

  17. Helena skriver:
    12 mars, 2021 kl. 11:28

    Fredag och återigen ännu en mutskandal, https://upphandling24.se/fyra-atalas-i-skansk-mutharva/

    Blir så jävla förbannad och ledsen, sådant här förstör så otroligt mycket för alla!!! Hoppas att de åker dit ordentligt!!!

  18. Janne skriver:
    12 mars, 2021 kl. 11:45

    Har tyvärr inget förtroende för rättsväsendet. De kommer säkert undan som i vanlig ordning. Varför skulle annars de allra största svenska företagen ABB, Telia, Ericsson och Astra Zeneca alltid komma undan med avsevärt större mutor varje gång? Våra politiker är mutkolvar hela vägen upp till toppen och har riggat rättsväsendet till deras fördel. Motbevisa mig gärna!

  19. Konstapel Åke skriver:
    14 mars, 2021 kl. 09:03

    Visst är mutor och vänskapskorruption är en urgammal tradition i Sverige som myndighetspersoner världen alltid hållit kär, särskilt när det gäller storföretag och regeringstjänstemän. I alla fall tills de åker dit.

    Kanske någon minns muthistorierna om Bofors under Palmes tid, som fick stora efterverkningar i Sverige och Indien. Krigsmateriel-inspektören Carl Algernon mördades i Sverige. Nobel Industrier fick betala 11 miljoner kronor i böter för att ha exporterat vapen olagligt. Mutskandalen anses också ha orsakat att Rajiv Gandhi och Kongresspartiet förlorade parlamentsvalet i november 1989. Mutorna gav också ursprung till uttrycket ”Don´t bofors me” i Indien, som en beskrivning av någon som försöker bete sig oetiskt. Som sig brukligt i Sverige, dömdes ingen i Sverige för själva mutbrotten.

    En lågoddsare inom kort lär vara att det är ett svenskt storföretag som gett mutor på minst 600 000 dollar till nobelprisvinnaren Aung San Suu Kyi och vars korruption uppges vara orsaken till att militären tog makten. Jag tror att det är Ericsson igen, som ju nyss åkt dit för att betala mutor i Vietnam, Indonesien, Kina, Djibouti, Kuwait och Saudiarabien, https://thehill.com/policy/international/asia-pacific/542680-myanmar-military-government-accuses-suu-kyi-of-taking.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Beatrice Nordling Foto: Caitlin Littlewood

Mest affärer med män

Två av tre aktiebolag som det offentliga gör affärer med saknar helt kvinnor i styrelsen. Sveriges kvinnoorganisationer kräver nu åtgärder efter en granskning som visar att offentliga inköp är mindre jämställt än affärslivet i övrigt.

Bytte arbetsgivare efter 18 år

Karriär

Efter 18 år på fordonstillverkaren AB Volvo basar civilingenjören Maria Engebratt numera för inköp på Trafikverkets regioner Syd och Väst. ”Jag gillar att få vara med och driva samhällsutvecklingen framåt”, säger hon.

Tar sikte på -30 och -45

Uppsala universitet vässar sina miljöambitioner med en ny miljöplan där inköpsarbetet får en viktig roll för att nå långsiktiga mål.

Andreas Svahn

Enighet i Örebro om klimatkrav

Örebroregionens upphandlande myndigheter gör gemensam sak om krav på upphandlade transporter. Framöver ska de vara fossilfria.

Rosenbad

Går längre än EU kräver

EU-valfrihet blir svenska krav sedan regeringen bestämt sig för vad en upphandlingsannons måste innehålla. Hänsyn till miljö, sociala aspekter och innovation ska annonseras enligt en promemoria.

Vill se nej till 30 motioner

Finansutskottet föreslår att riksdagen säger nej till omkring 30 motioner som handlar om offentlig upphandling. Omröstningen är planerad till den 29 mars.

Lediga jobb

Chef till Skolverkets inköps- och upphandlingsenhet

Upphandlare till Stockholms universitet

  • Upphandlare till Uppsala kommun
  • Upphandlare till Sollentuna kommun
  • Upphandlingscontroller till Uppsala universitet
  • Upphandlingsrådgivare till Riksbanken
  • Senior upphandlare med inriktning IT till statens inköpscentral
  • Förvaltare till Statens inköpscentral
  • Strateg – försörjningsberedskap Region Gotland
  • SVT söker strategisk inköpare
  • Strategisk upphandlare till Jämtkraft
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Hållbarhet handlar inte alltid om miljön

Du behöver förstå grunden för att kunna bli en bra kravställare. Det är så lätt att hållbarhetsfrågan bara blir miljö eller som jag också märkt, bara blir klimat, det är ju många fler frågor än så inom området! Det menar Malin Möller, hållbarhetsexpert och kursledare på Upphandling24.

Senaste nyheterna

Mest affärer med mänMest affärer med män
Bytte arbetsgivare efter 18 årBytte arbetsgivare efter 18 år
Tar sikte på -30 och -45Tar sikte på -30 och -45
Enighet i Örebro om klimatkravEnighet i Örebro om klimatkrav
Går längre än EU kräverGår längre än EU kräver
Vill se nej till 30 motionerVill se nej till 30 motioner
Baxar undantagsförslag vidareBaxar undantagsförslag vidare
”Ta ansvar för uttjänt IT””Ta ansvar för uttjänt IT”
ANNONS FRÅN AFF

”Aff är det givna alternativet”

Aff har revolutionerat avtal och upphandlingar för tjänsteentreprenader. ”Nyckeln till framgång är att branschens parter tillsammans står bakom Aff”, säger advokaten Pehr Jacobson

Senaste kommentarerna

  • Går längre än EU kräverÄr det någon som funderar över hur mycket resurser som krävs för att följa upp alla krav? Alla ställda krav...
  • Går längre än EU kräverFantastiskt, maximerad administration med systemstöd från stenåldern.
  • Alla mot TrafikverketÄntligen händer något mot det självgoda och inkompetenta Trafikverket. Vilket annat bolag skulle försämra komforten för sina resenärer? Det räcker...
  • Sista chansen för löneenkätenHej, den publicerades de 14 februari. Läs mer här: https://upphandling24.se/sa-mycket-tjanar-upphandlare-2023/
  • Sista chansen för löneenkätenHejsan, Vecka 8 har passerat så jag undrar när årets statistik presenteras?

Aktuella utbildningar

  • Kvalificerad IT-upphandlare | 29-30 mars 2023 FULLBOKAD
  • LOU på två dagar | 19-20 april 2023
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 3 maj 2023
  • Hållbar upphandling | 10 maj 2023
  • Leda upphandlingar effektivt | 11 maj 2023
  • Anbuds­utvärdering | 18 oktober 2023
  • Agil upphandling | 19 oktober 2023
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 25-26 oktober 2023
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 9 november 2023
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2023
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2023
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | Hösten 2023
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lägg inte avtalet i byrålådan!

Likväl som du gör upphandlingar måste du jobba aktivt med uppföljningar av avtal, det är en viktig byggsten i en verksamhet och något som måste prioriteras menar Petra Rantzow, expert på avtalsförvaltning och kursledare på Upphandling24.

GUIDE UPPHANDLA MODULER

Guide–upphandla moduler

Ladda ner kostnadsfritt >
Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister.

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Kunskap och rutin för hållbara affärer
  • Vad omfattas egentligen av sekretess?
  • Dialogmöten höjer konstens kvalitet
  • Då ska ska-kraven vara uppfyllda
  • Det positiva med överprövning
  • Några betalar men ingen kan uteslutas
  • Bevis för onormalt lågt pris i anbud
  • Intervallutvärderingens sista suck
  • Medvetet oförstående eller okunniga?
  • Hittade vägen till nya normer

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »