Umeå kommun och Skellefteå kommun har gjort otillåtna direktupphandlingar i samband med att de två kommunerna inrättande en gemensam nämnd för vissa IT-tjänster. Det anser Konkurrensverket som vänt sig till förvaltningsrätten med krav på 140 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för vardera kommunen.
– Det kan ofta vara bra att kommuner samverkar. Men om upphandlingsreglerna inte följs ökar risken att det inte är den bästa affären för skattebetalarna som görs, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.
Den gemensamma nämnden, som ingår i Umeå kommuns organisation, ansvarar för delar av de båda kommunernas IT-verksamhet. Skellefteå kommun hade behov IT-tjänster medan Umeå kommun hade ett utbyggt IT-center med viss överkapacitet.
Överkapaciteten i Umeå bestod delvis av befintliga ramavtal med privata leverantörer. Konkurrensverkets böteskrav bottnar i ett avrop från ett ramavtal för att tillgodose Skellefteå kommuns behov av IT-tjänster.
Ramavtalet upphandlades av Umeå kommun innan den gemensamma nämnden var påtänkt. Konkurrensverket gör bedömningen att avropet avviker väsentligt från ramavtalet och därför utgör en otillåten direktupphandling.
– Otillåtna direktupphandlingar, där det inte sker någon konkurrensutsättning med annonsering, är en allvarlig överträdelse av upphandlingsreglerna, säger Per Karlsson, chefsjurist vid Konkurrensverket.
Kravet mot Skellefteå kommun avser samverkansavtalet mellan de båda kommunerna om bildandet av den gemensamma nämnden. Avtalet har enligt övervakande myndighet lett till att de privata leverantörer som omfattas av Umeå kommuns befintliga ramavtal gynnas i förhållande till sina konkurrenter.
Samarbete blev till otillåten direktupphandling
När Umeå och Skellefteå inledde sitt IT-samarbete gjordes enligt Konkurrensverket otillåtna direktupphandlingar. Böteskravet hamnar på 140 000 kronor per kommun.
| 2015-03-20
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer