Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Månadens profil
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
    • AI för upphandlare
    • Avtalsförvaltning
    • Entreprenadupphandling och AMA AF
    • Fortsättningskurs IT-upphandling
    • Kvalificerad entreprenadupphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare
    • Leda upphandlingar effektivt
    • LOU på två dagar
    • Ramavtal
    • Säkerhetsskyddad upphandling
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

Samverkan och dialog viktigt vid arbetsrättsliga krav

Dialog och samverkan är två viktiga faktorer vid arbetet med de arbetsrättsliga krav i offentliga upphandlingar som började gälla som lag den 1 juni. Det berättade Carin Carlsson, jurist på Stockholms stad, under Upphandlingsmyndighetens seminarium som hölls i förmiddags.

| 2017-06-15

Intresset är stort för frågan om hur man ska arbeta med arbetsrättsliga krav i offentliga upphandlingar, som började gälla som lag 1 juni i år. Det visade förmiddagens frukostseminarium som hölls av Upphandlingsmyndigheten och som samlade drygt 200 personer på plats på Stockholm Waterfront och ett stort antal deltagare via en webbsändning.

Upphandlingsmyndighetens generaldirektör, Inger Ek, öppnar med att berätta om vikten av samverkan och dialog, inte minst mellan myndigheter för att identifiera risker för oskäliga arbetsvillkor.

Carin Carlsson, jurist på Stockholms stad, är på plats för att berätta om deras erfarenheter som gjorts i tätt samarbete med Göteborg och Malmö.

Hon inleder med att det är viktigt för det offentliga att inte bidra till osund konkurrens genom oskäliga villkor. Carin Carlsson menar också att man ska se sig som en av alla delar som ingår i detta arbete, tillsammans med tillsynsmyndigheter som Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Arbetsmiljöverket.

Charlotta Frenander upphandlingsjurist på Upphandlingsmyndigheten pekar under seminariet på att utgångspunkter för vilka villkor som ska ställas är att, om det är behövligt ska villkor om lön, semester och arbetstid ställas i en upphandling i nivå med lägsta villkor. En arbetsgivare kan alltid erbjuda bättre villkor. Lönen ska avse utfört arbete, permitteringslön räknas inte och gäller bara arbetstagare som utför arbete inom ramen för kontraktet och kontraktets tid.

– Det gäller också att identifiera tillämpligt kollektivavtal. Utgångspunkten är att arbetsmarknadens parters gemensamma tolkning som gäller. Här kan flera avtal kan vara tillämpliga. Mer information kommer då de hunnit analysera lite mer men det finns information på webben över kollektivavtal och parter, säger Charlotta Frenander som pekar på att alla villkor ska hämtas från samma kollektivavtal.

– Villkoren ska alltid motsvara nivåer som följer lag. Leverantör som inte är bunden till kollektivavtal ska ändå följa lag.

Charlotta Frenander säger också att villkor inte gäller egenföretagare eftersom de inte räknas som arbetstagare.

– Om det kommer att göra att fler arbetstagare blir F-skattare, då finns det andra tillsynsmyndigheter som kan titta på det, säger Carin Carlsson på Stockholms stad.

Enligt henne är det några viktiga slutsatser som Stockholms stad dragit i sitt arbete med att ställa arbetsrättsliga krav .

– Det tar längre tid än man tror för att landa rätt. Dessutom är dialog och samverkan viktigt. Fokusera på de områden där det föreligger risk och avsätt resurser. Lagkravet kräver mer resurser. Slutligen måste vi våga. För att få fram praxis måste vi våga börja ställa ut de här villkoren samtidigt som vi ska vara ödmjuka inför komplexiteten och ser det som levande dokument, säger Carin Carlsson.

Hon tycker också att det är viktigt att bygga upp egen kompetens för uppföljning.

En fråga som många ställer sig är hur de särskilda arbetsrättsliga villkoren ska kunna fullgöras.

– Det här, tror jag, kommer att vara en rysare särskilt när det gäller hur man ska kunna hantera leverantörer som inte har kollektivavtal, som hävdar att de har motsvarande villkor. En slutsats vi dragit är att en obunden leverantör inte kan komma dragande med avtal som saknar lönenivåer och hävda att de inte behöver tillämpa det. Vi har försökt reglera det.

En viktig del i arbetet för Stockholms stad har varit samverkan och dialog, inte bara med kommunerna Göteborg och Malmö för att hitta konsensus kring hanteringen.

Charlotta Frenander berättar att utgångspunkten är för upphandlande myndigheter att söka upp arbetsmarknadens parter för att identifiera kollektivavtalens innebörd eftersom bara vissa avtal är offentligt publicerade.

– Dialog behöver alltid föras för att säkerställa att vi ställer ut tillämpliga nivåer. Därför bjöd vi in arbetsmarknadens parter till dialog. Det finns inte särskilt många kolliderande avtal. Inom många områden finns det bara ett tillämpligt avtal och vi ska inte få leverantörer att tro att de kan tillämpa andra, säger Carin Carlsson som nu lånas ut från Stockholms stad till Upphandlingsmyndigheten för att tillföra verksamhetsperspektiv kring hanteringen av arbetsrättsliga krav.

Charlotta Frenander, upphandlingsjurist på Upphandlingsmyndigheten, pekar på att de arbetsrättsliga kraven gäller vid upphandlingar som uppgår till aktuellt tröskelvärde i LOU, LUF eller LUK och påbörjats efter första juni eller senare. Hon hänvisar till den FAQ med vanliga frågor som finns på deras hemsida som bland annat tar upp aktuella tröskelvärden och när upphandling anses påbörjad.

Hon poängterar också att de nya reglerna inte finns i lagen om vårdval, LOV eller LUFS, lagen om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet.

– Men det fortfarande fullt möjligt att ställa krav även om det inte är obligatoriskt, säger hon.

Kraven gäller upphandling av varor, tjänster. Byggentreprenader samt koncessioner. Varje enskild upphandlande myndighet har ansvar att följa lagen, enligt Charlotta Frenander.

– Vi har fått frågor på om kraven även gäller upphandling av varor och det gör det. En annan fråga gäller om det går att överpröva behövlighetsprövning. Alla beslut som har rättslig verkan kan överprövas, säger hon.

Elisabeth Åberg, sakkunnig på Upphandlingsmyndigheten berättar att om kontraktstiden är under 12 månader faller behövlighetsprövningen.

– Med så kort kontraktstid blir det väldigt svårt att kontrollera och följa upp. Då faller behövlighetsprövningen. Det måste finnas möjlighet att kontrollera och följa upp villkoren för att det ska finnas behov, säger hon.

Hon berättar också att företag behöver följa ILO:s kärnkonventioner även om staterna de verkar i inte ratificerat konventionerna.

Vid bedömning av behov och riskindikatorer pekar Elisabeth Åberg på att behovet finns om det föreligger risk för oskäliga arbetsvillkor inom lön, semester eller arbetstid.

– Krav ska ställas, även om det bara är ett av villkoren som riskerar att hotas, säger Elisabeth Åberg.

Hon ger också exempel på vilka som omfattas av de arbetsrättsliga kraven. Vid städning till exempel, ska  kraven gälla de som utför städningen inte de som sköter administrationen kring städningen.

– Riskindikatorer för oskäliga arbetsvillkor är framför allt är inom lågkvalificerade yrken utan krav på formell utbildning men också inom branscher med många migrationsarbetare och utstationerad arbetskraft. En annan riskfaktor är brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet, branscher med låg kollektivavtalsteckning eller inom branscher som avreglerats efter att tidigare varit utsatt för statlig reglering, säger hon.

För Upphandlingsmyndigheten pågår arbetet med att ta fram ytterligare stöd men också identifiera bedömning av behovet i praktiken. Bygg, taxi och städ har fokuserats på medan tvätteri, som också nämns i proportionen, har myndigheten inte valt att arbeta vidare med i dagsläget när det gäller behovsbedöminigar och fastställande av villkor.

– Nästa steg blir att titta på ytterligare branschkategorier. Det arbetet kommer att prioriteras efter riskfaktorer men framför allt på upphandlingsvolymer, säger Elisabeth Åberg.

 

Upphandlingsmyndigheten kommer närmast att uppdatera villkor för taxiförare, ta fram villkor för städ samt utveckla metodiken för bedömning av behövlighet.

Annons


LOU på två dagar
– Upphandling24 arrangerar den perfekta kursen för dig som är ny i rollen som upphandlare eller för dig som känner att du behöver en repetition av LOU. Läs mer här!

 

Läs mer: DialogNya LOUSociala krav

Erik Säfvenberg

es@uh24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Dalatrafik backar från miljardkrav

När Dalatrafik upphandlade kollektivtrafik var kravet att leverantörerna skulle omsätta minst en miljard kronor om året. Efter hård kritik har kravet nu sänkts till 400 miljoner kronor.

Upphandling tar plats i Almedalen

Nu är Almedalsveckan i Visby i gång. Ett 30-tal av årets evenemang har koppling till upphandling. Elva av dem går att följa digitalt.

Backa inte – ställ krav på oss!

Debatt

Vi behöver strängare klimatkrav för att realisera en mer hållbar utveckling av vår svenska byggindustri. Bygg- och fastighetssektorn står för över 22 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser i dag. Det kan inte få fortsätta – så ställ tydliga och mätbara krav på oss, skriver Lindbäcks vd Stefan Lindbäck i ett öppet brev till bostadsminister Andreas Carlson.

“Fel slå ihop Digg och PTS”

De negativa effekterna av att slå ihop Myndigheten för digital förvaltning med Post- och telestyrelsen väger tyngre än de positiva. Det anser Konkurrensverket som i sitt remissvar varnar för ökad rollkoncentration och risk för intressekonflikter.

Färre väljer valfrihetssystem

Den nedåtgående trenden för valfrihetssystem fortsätter. Det senaste året har antalet minskat från 451 till 437, enligt statistik från Upphandlingsmyndigheten.

Låg kickback blir något högre

Efter flera år av gradvisa sänkningar väljer Sinfra att höja sin kickback med 0,2 procentenheter till 0,9 procent från 1 juli.

Lediga jobb

MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Upphandlare till MSB

MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Inköpare till MSB

Senaste nyheterna

Dalatrafik backar från miljardkrav
Upphandling tar plats i Almedalen
Backa inte – ställ krav på oss!
“Fel slå ihop Digg och PTS”
Färre väljer valfrihetssystem
Låg kickback blir något högre
Mångfald och AI trendar på Anbudsdagen
Mössan på med kommunala köp
Sara Baeckmark“Namnet speglar kulturen”
Kommunen segrare i Värnamotvist
Dalauppror mot miljardgräns
Skanskas låga pris godkänns
MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskapUpphandlare till MSB
MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskapInköpare till MSB
Synar korruption vid upphandling
Välkomnar försörjningsavtal
“Ta mer risk, upphandlare”
TranåsOmtag i Tranås efter KKV-kritik
Tyck till om uppföljning
Drömmer om kortare arbetstid
ANNONS FRÅN INDUS OCH EXPANDIA

Guide: Upphandla moduler

Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Här får du tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister. Ladda ner kostnadsfritt >

Mest visade inlägg

  • Skanskas låga pris godkänns
  • Synar korruption vid upphandling
  • “Namnet speglar kulturen”
  • Mössan på med kommunala köp
  • Låg kickback blir något högre
  • Upphandling tar plats i Almedalen
  • Välkomnar försörjningsavtal
  • Kommunen segrare i Värnamotvist
  • Dalauppror mot miljardgräns
  • Varnar för saboterade upphandlingar

Läsarnas åsikter

Marianne Hammarström : Skanskas låga pris godkänns
Håller med Anna. Det är ett skämt för oss upphandlare också. Varför ska vi lägga tid på att utredda om…
Monica : Mössan på med kommunala köp
Är detta verkligen något en kommun ska ägna sig åt? Fint syfte såklart men är det en kommunal angelägenhet att…
Peter : Skanskas låga pris godkänns
Gärna en uppföljande kommentar ifrån Jkpg kommuns jurist som, mer eller mindre, förmätet lät uttala: "för mig handlar det om…
Anna : Skanskas låga pris godkänns
Det känns som ett spel för gallerierna det här med onormalt låga priser. I verkligheten händer ju ingenting. Det går…
Karoline Holmberg : ”Från pärm till skärm”
Jag skulle snarare säga att man behöver analysera e-handelslösningarna för att se vilka av dem som är lämpliga för vilken…
Arian Dushku : När skattekontot visar leverantörsproblem
Hej Andreas, Tack för dina ord och din fråga! Skattekontot kan berörd leverantör beställa via Skatteverket. Be dem ange erat…
Linus Jeppsson : ”Från pärm till skärm”
Håller med Erik ovan. Det är tyvärr inte riktigt allt som lämpar sig för elektronisk beställning. Medan de flesta varor…
Andreas : När skattekontot visar leverantörsproblem
Tack Arian för bra artikelserie. Men hur får man smidigt tillgång till skattekontot?
Erik : ”Från pärm till skärm”
Det bör göras en utredning om vilka varor och tjänster som inte lämpar sig för e-beställning, om detta inte likställs…
Miaman : ”Från pärm till skärm”
Det var sannerligen på tiden! :D
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Mångfald och AI trendar på Anbudsdagen

Vill du veta hur du undviker onödiga anbudsmissar och hur AI kan underlätta i anbudsprocessen? Är du dessutom nyfiken på hur kulturell mångfald är något du kan dra nytta av i anbudsarbetet? På Anbudsdagen den 14 oktober på Bygget i Stockholm samlas leverantörer från hela Sverige till en heldag för att lyssna till experter som delar med sig av tips och insikter för att göra fler och bättre offentliga affärer.

Aktuella utbildningar

  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • AI för upphandlare | 27 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 4 december
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Fortsättningskurs IT-upphandling | Hösten 2025

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde *
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Tillämpat krav som inte uttryckligen framgått
  • Hetaste rättsfallen från första kvartalet
  • Mer restriktiv bedömning av avvikelser?
  • Bakläxa om utredningsansvar
  • Juridisk rapport om miljömärkning i upphandling
  • Förtroendet för rättskipningen riskerar att urholkas
  • Förslag 3: Ta bort verksamhetskriteriet i Hamburg-undantaget
  • Inga krav som inte uttryckligen följer dokument
  • Förslag 2: Gör teckal-undantaget mer lättläst
  • Hur allvarligt fel krävs för uteslutning?

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Bo Nordlin

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »