Offentlig sektor står för 42 procent av Sodexos omsättning. Som ett av landets ledande tjänsteföretag – med 8 000 anställda och en sammanlagd omsättning på 3,8 miljarder kronor – tävlar företaget i många upphandlingar.
– Vi lämnar in mer än ett anbud i veckan, säger Azita Shariati, Sverigechef för Sodexo, som under SOI:s årskonferens i Umeå bjöd upphandlarna god inblick i arbetet på ”andra sidan”.
I fjol värderades ungefär 650 upphandlingar. I sjuttio av dem lämnade Sodexo in ett anbud. Många upphandlingar kräver omfattande arbete, i vissa fall kan anbudsteamen bestå av 30 medarbetare.
– Funktionsupphandlingar är mest intressanta för oss. Att ställa krav på resultat är mycket bättre än att gå in på detaljerade krav på de moppar som ska användas vid städning.
Rådet till de församlade upphandlarna är att söka dialog:
– Se oss som gratis konsulter! Involvera oss istället för att utesluta oss.
Azita Shariati poängterar att upphandlare inte binder sig till någonting genom att lyssna till leverantörerna genom en extern remiss:
– Att söka samråd inför upphandlingar är ett sätt att göra förfrågningsunderlaget bättre, säger hon och betonar att Sodexo verkar över hela världen och har erfarenhet av både svenska och internationella förhållanden.
På önskelistan står tydlighet om hur uppföljning av kontraktet ska ske. Snabbare och rakare svar på frågor efterlyses också.
– Hundratals frågor från leverantörerna är som regel ett dåligt betyg på förfrågningsunderlaget. När oklarheterna är för många väljer vi, och många med oss, att stå över.
Flera av frågorna till Azita Shariati kom via Twitter. Följ med i flödet av nyheter och åsikter från SOI:s årskonferens i Umeå via Twitter.
“Se oss som gratis konsulter”
Dialog är en nyckelfaktor för framgångsrika upphandlingar. Sodexos Azita Shariatis budskap till upphandlarna på SOI-konferensen var att bättre dra nytta av leverantörernas kunskaper.
| 2014-03-25
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer