– Det blir en liknande resa som jag var med om under åren på SMHI och det känns väldigt inspirerande.
– Idag spretar det lite hur det jobbas med inköp inom myndigheten. Min vision är att nå fram till ett enhetligt, strukturerat och långsiktigt arbetssätt som är hållbart över tid, säger Johan Lundström.
Nu efter semesterperioden drar arbetet med inköpsprocessen igång på allvar. Uppdatering av styrande dokument, en plan för att arbeta mer enhetligt och utveckling av arbetssätt för uppföljning av leverantörer och avtal är några bärande delar.
Trots uppdragets mastighet tror inte Johan Lundström att lösningar och resultat ska behöva vänta på sig.
– LFV har kommit rätt långt idag så mycket handlar om att förfina hur vi arbetar.
– Däremot behövde det ta längre tid under mina år på SMHI som inköpschef med att först göra arbetet grundligt och sedan förbättra saker ytterligare, säger Johan Lundström.
Totalt blev det drygt tio år inom SMHI. LFV innebär för Johan Lundström ett återseende efter ett par år som upphandlare där fram till 2010.
– Det som är annorlunda är främst att myndigheten var större då – innan delningen där driften av statliga flygplatser hamnade under Swedavia. Men jämfört med SMHI är LFV:s organisation ändå ungefär dubbelt så stor, säger Johan Lundström.
Inköpsvolymen ligger årligen på omkring 800 miljoner kronor och till största delen styrs arbetet av LUF, lagen om upphandling inom försörjningssektorerna.
Inköpsenheten är en del av avdelningen för Gemensamma tjänster och utökas under hösten med en tjänst till totalt sju strategiska inköpare plus enhetschef.
Johan Lundström är själv ett exempel på jobbmöjligheterna för upphandlare i Norrköping med den förhållandevis breda arbetsmarknad som växt fram genom statliga utlokaliseringar sedan 70-talet. Hans första upphandlarjobb var på Sjöfartsverket.
– Från SMHI har jag med mig att jobba mycket med hållbara inköp och det blir ett viktigt fokus även för LFV.
– Det känns överlag som en spännande och rolig myndighet att komma till där nyheter kring flygning och behovet av stärkt beredskap med världsläget påverkar vårt arbete, säger Johan Lundström.
Förutom hållbara inköp är främjandet av en samarbetskultur inom organisationen lite av en hjärtefråga.
– Jag försöker lyfta fram att olikheter är styrkor – att olika delar av organisationen kan olika saker. Gör vi det rätt med den kunskap som vi kan bidra med om lagstiftning och strategiska överväganden och med all specialkompetens inom verksamheterna, så blir det en väldigt bra utväxling.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer