Ett nytt ramavtal för inhyrning av läkare och sjuksköterskor finns på plats sedan årsskiftet med mängden leverantörer, 97, som skillnad jämfört med föregående avtals 23.
– Med det nya ramavtalet undviker vi kostsamma direktupphandlingar och kan därmed satsa mer på våra egna medarbetare, säger Ulrika Sundquist, hr-direktör i Region Stockholm.
– Det utökade antalet leverantörer som anslutits till avtalet gör också att regionens verksamheter kan få leveranser som motsvarar deras behov från fler leverantörer. Ramavtalet har tagits fram av alla verksamheter i Region Stockholm och ska användas vid tillfälliga arbetstoppar
Inriktningen är att ramavtalet ska haka i det nationella ramavtal som regionerna planerar men som fördröjts av rättsprocesser och omarbetning av upphandlingsdokument.
Den nya politiska ledningen för Region Stockholm – den så kallade Mittenkoalitionen under socialdemokratisk ledning – har i budgeten gett ett tydligt uppdrag att minska beroendet av inhyrd personal
”Stafettläkare” var tidigare till stor del ett glesbygdsproblem, men har skiftat till att orsaka även storstadsregionerna stora utgifter och då för inhyrd bemanning av både läkare och sjuksköterskor.
För Region Stockholms handlar det numera om en miljardkostnad årligen – ifjol närmare 1,2 miljarder kronor att jämfört med 673 miljoner 2018.
I en ny, regiongemensam plan läggs fokus i första fasen på att minska inhyrning av sjuksköterskor till operationsverksamheten med 75 procent för att sänka årskostnaden med omkring 100 miljoner kronor.
Region Stockholm bedömer att kompetensen som säkrats genom ramavtalet ska räcka för den inhyrning som blir nödvändig framöver och lovar det man kallar ”en slutpunkt för kostsamma direktupphandlingar”.
Just direktupphandlingar för bemanning under pandemin – otillåtna sådana enligt Konkurrensverket – ska prövas rättsligt av Förvaltningsrätten sedan Region Stockholm protesterat mot Konkurrensverkets krav på maximal upphandlingsskadeavgift, tio miljoner kronor.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer