Lördagen den 10 juli invigdes en ny, påkostad badanläggning i Märsta i Sigtuna kommun. Midgårdsbadet är en modern utomhusbadanläggning med tre bassänger, och är Nordens första utomhusbad i sitt slag med biologisk rening.
Byggprocessen har gick dock allt annat än smidigt och har drabbats av flera kostsamma bakslag. Anläggningen som beräknades kosta 38 miljoner att bygga fick istället en slutnota på cirka 51 miljoner. Den största orsaken till ökningen berodde på oförutsedda problem i markförhållandena som bidrog med 9 miljoner till slutnotan.
Kommunens revisorer granskade projektet i slutet av augusti 2010. De drog slutsatsen att Lagen om offentlig upphandling inte hade följts, och rutinen för liknande projekt i kommunen behöver ses över.
Det gällde främst extra arbete för betong och armering för 13 miljoner kronor, som NCC utförde efter direktupphandling. Sigtuna kommun har en policy som säger att direktupphandlingar får uppgå till cirka 120 000 kronor.
Projektsamordnare Håkan Carlsson berättar att NCC var den enda aktuella entreprenören för det aktuella arbetet.
– När vi lade ut det ursprungliga arbetet på upphandling så var det två leverantörer som lade anbud, och sedan en som drog sig ur. Att sedan arbetet blev förändrat på grund av vattenförhållandena i marken är sådant som händer vid denna sorts projekt, säger han.
Åsikterna om huruvida direktupphandlingen av utökat arbete handlar om ett lagbrott eller inte går isär. Ulf Stjernstedt (M), ordförande för kommunrevisionen, menar att man har brutit mot LOU, medan kommunalrådet Anders Johansson (S) säger att det rör sig om en laglig gråzon huruvida LOU blivit åsidosatt.
– Är man mitt i ett bygge och märker att man behöver komplettera så är det motiverat att göra en direktupphandling, säger han.
Han håller dock i stort med kommunrevisionen om att rutinerna inte varit de bästa, och säger att man kommer ta till sig synpunkterna och se över hur man går till väga vid snabba upphandlingar i framtiden.
Från och med den 15 januari kan Konkurrensverket dra otilllåtna direktupphandligar inför domstol. Redan nu finns en lista på fall att driva. Högst upp står offentligt ägda bolag som inte upphandlar alls, de som har trotsat domar och direktupphandlingar till höga belopp.
Här finns fler artiklar från Upphandling24 om direktupphandlingar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer