– Fler och större gemensamma upphandlingar är inte bara ett effektivt sätt att stärka vår försvarsförmåga i närtid genom bättre villkor, leveransfrister och priser. Det är också ett nödvändigt steg för en på sikt mindre fragmenterad och globalt mer konkurrenskraftig försvarsindustri, säger Europaparlamentarikern Sara Skyttedal i ett pressutskick.
Hon har utsetts av sin partigrupps representant i förhandlingar för att sy ihop den nya EU-modellen med en ökning av de gemensamma upphandlingarna.
I partigruppen, EPP, ingår svenska moderater och kristdemokrater i den största av de politiska grupperna i Europaparlamentet.
Riksdagen var annars enig nyligen – utifrån ett förslag från försvarsutskottet – i sin kritik mot EU:s planer för försvarsupphandlingar.
I ett så kallat motiverat yttrande till EU protesterar Sverige mot att förslagen inte följer EU:s närhetsprincip och saknar konsekvensanalys.
I riksdagsdebatten pekade försvarsutskottets ordförande, socialdemokraten Helén Pettersson, på en samsyn i utskottet om att försvarsindustrin stärks genom konkurrens och konsolidering på marknadsmässiga grunder och villkor.
– Den föreslagna förordningen ger i stället kommissionen möjlighet att styra tilldelning av medel utifrån kriterier som ännu inte är tillräckligt transparenta och mätbara. Med det följer ökad administration och ökad överstatlig styrning och kontroll, sade hon
Sara Skyttedal säger i en kommentar att det försämrade säkerhetspolitiska läget ”kräver en stark, konkurrenskraftig och mindre fragmenterad europeisk försvarsindustri”.
Hon pekar på att det nya EU-instrumentet ska stimulera till fler gemensamma försvarsupphandlingar och att det sker från en låg nivå på elva procent (2020) av de totala utgifterna för försvarsmateriel.
Europaparlamentets svenska socialdemokrater avvaktar med att ta ställning.
– EU-gemensam upphandling av försvarsmateriel kan vara positivt ifall det varken är tvingande att delta eller riskerar att missgynna mindre medlemsländers försvarsindustrier. Det är också viktigt att dessa typer av upphandlingar ger oss bästa möjliga materiel utifrån både kostnad och säkerhetspolitisk bedömning. Jag stöder riksdagens uppfattning om att nya förslag på detta område kräver grundliga konsekvensanalyser för att kunna ta ställning till, säger Erik Bergkvist, socialdemokratisk Europaparlamentariker.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer