Konkurrensverket uppskattar inte den lösning som Södertörns högskola tog till för att få ha kvar sin förändringskonsult när kostnaden närmade sig direktupphandlingsgränsen. För att kunna fortsätta anlita konsulten, The Synthetic Family, avropades tjänsterna på ett avtal med Cybercom som avsåg IT-tjänster – med den önskade konsulten som underleverantör.
Fast den utsedda underleverantören hade aldrig godkänts som underleverantör på ramavtalet – ett avtal som dessutom inte avsåg organisationskonsulter. Till Publikt.se, som i höstas avslöjade den otillåtna upphandlingen, säger Konkurrenskommissionens chefsjurist Pär Cronhult:
– Jag är inte förvånad över att Konkurrensverket fäller högskolan. Det var ett planerat förfarande för att medvetet kringgå bestämmelserna, som man alltså kände till.
Till de för högskolan besvärande faktorerna hör också att avrop enligt ramavtalsvillkoren skulle ske genom en förnyad konkurrensutsättning. Avropsförfrågan skulle alltså ställas till samtliga antagna leverantörer på ramavtalet. Undantag kunde dock göras om upphandlande myndighet bedömde att endast en viss leverantör klarade av åtagandet.
Högskolans avrop betraktas av Konkurrensverket som en ny upphandling och ett nytt kontrakt. Eftersom högskolan inte har konkurrensutsatt affären enligt upphandlingslagstiftningen handlar det om en otillåten direktupphandling.
Konkurrensverket anser (pdf) att upphandlande myndighet redan från början borde ha definierat sitt behov och därefter annonserat ut konsultuppdraget. Högskolan erkänner i korrespondensen med Konkurrensverket att ”ärendet kunde ha hanterats på ett annat sätt”.
Preskriptionsfristen för en ansökan om upphandlingsskadeavgift har löpt ut.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer