I juni 2018 presenterade förenklingsutredningen sitt betänkande ”Möjligt, tillåtet och tillgängligt” som handlar om att förenkla upphandling och minska antalet överprövningar.
Utredningsarbetet inleddes i september 2017 och till sin hjälp hade utredaren Anna Ulfsdotter Forssell 23 experter.
Utredningen föreslår bland annat att det ska bli lättare att ändra brister i inlämnat anbud och möjlighet att direktupphandla under pågående överprövning.
Vidare föreslås 7 500 kronor i avgift för att ansöka om överprövning och ett nytt processkostnadsansvar.
Den 1 februari gick remisstiden för betänkandet ut. Processkostnadsansvaret och dokumentationsplikt för all direktupphandling var två av tvistefrågorna när utredningen ska omsättas i ny lagstiftning.
När betänkandet presenterades föreslogs lagen träda i kraft den 1 juli 2019. En tidsplan som visat sig spricka rejält.
Enligt Viktor Nyberg, pressekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi, bereds förslaget för närvarande i regeringskansliet. En tidsplan för när lagrådsremissen väntas vara klar är inte offentliggjord.
Med tanke på att lagrådsremissen ska resultera i en proposition – som sedan ska antas av riksdagen efter ett utskottsförfarande – är det orealistiskt att en ny lag skulle kunna träda i kraft vid årsskiftet. Möjligen under våren 2020.
En förklaring till att processen dragit ut på tiden sägs vara svårigheterna att bilda en ny regering efter förra höstens val.
Jonatan Wahlberg, som var sekreterare i utredningen, ser fram emot ett lagförslag så fort som möjligt.
– Vi har som ”före detta utredning” ingen särskild insyn i processen, men vi följer den med stort intresse. Vi tror på våra förslag och hoppas förstås att de tas om hand i ett lagstiftningsärende så snart som möjligt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer