De långa handläggningstiderna för upphandlingsmål kastar en skugga över Upphandlingssverige.
2018 var den genomsnittliga handläggningstiden för mål prövade i sak i förvaltningsrätterna 3,9 månader, enligt Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverkets gemensamma statistik. 2013 var den handläggningstiden 2,8 månader.
Motsvarade siffra för kammarrätterna och Högsta förvaltningsdomstolen var 4,4 respektive 10,9 månader 2018.
2013 föreslog den så kallade upphandlingsutredningen att kompetensen kring upphandlingsmål skulle koncentreras till tre förvaltningsrätter och en kammarrätt.
Något som dock inte blev verklighet.
I samband med förenklingsutredningens arbete väcktes åter frågan om någon form av specialdomstol för upphandlingsmål.
Nu står det dock klart att regeringen inte anser att detta är aktuellt.
– Att korta handläggningstiderna är viktigt. Men specialdomstolar är ingen väg vi kommer att välja, säger civilminister Lena Micko i intervju med Upphandling24.
Fokus läggs i stället på att förhindra att upphandlingar överklagas.
– Det är arbetet innan vi tittar på, säger Lena Micko.
Bland de förslag som förenklingsutredningen lämnat finns ett processkostnadsansvar som ger domstolen rätt att bestämma att den part som förlorar ska ersätta den vinnande partens kostnader för rättegången.
Dessutom föreslås en avgift på 7 500 kronor för att ansöka om överprövning.
Förslaget från överprövningsutredningen (2015) och förenklingsutredningen (2018) ses nu över och kommer att utmynna i en gemensam lagrådsremiss någon gång under 2020, enligt civilministern.
– Vi vill länka samman det som hör ihop. Det finns många saker som är beroende av varandra. Min ambition är att vi ska ha en lagrådsremiss klar i år och att det kan genomföras under mandatperioden, säger Lena Micko.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer