I fjol köpte Stockholms läns landsting, SLL, konsulttjänster för 925 miljoner kronor. De stora inköpen har ifrågasatts, inte minst när det gäller Nya Karolinska Solna. Den styrande alliansen har därför beslutat att inköpen ska minska och att fler tjänster ska utföras av anställd personal.
Enligt finanslandstingsråd Iréne Svenonius, M, handlar det om en kultur som måste ändras.
– Konsulter kan användas vid tillfälliga toppar, vissa utredningar eller när extern specialkompetens krävs, men ska inte anlitas slentrianmässigt som om de vore landstingets egna anställda, säger hon.
För att markera att detta inte bara är tomma ord kommer kontrollen av inköp av konsulttjänster att skärpas. Det formella beslutet fattas av landstingsstyrelsen den 10 april.
I dag kategoriserar SLL behoven av konsulttjänster som ”likartade och ofta återkommande”. Upphandlingen genomförs på delegation från landstingsstyrelsen. Nu har Alliansen enats om att inköpen av dessa tjänster ska kategoriseras om.
Landstingsstyrelsen tar full kontroll över upphandlingen – utan delegation. Kontrollen knyts alltså närmare politiken.
– Generellt behövs en bättre helhetsbild av landstingets affärer och en bättre uppföljning, därför föreslår vi skärpt styrning och ledning i den nya inköpspolicyn. Det gäller även för konsultköp, säger Iréne Svenonius.
Finns det något mål för hur stor minskningen av konsultinköpen ska bli?
– Hela landstinget har fått i uppdrag att arbeta för att sänka konsultkostnaderna, det är varje chefs ansvar att se till att det blir verklighet. Vi kan se att konsultkostnaderna minskade förra året, men vill öka takten i arbetet. Hur mycket vi lyckas sänka kostnaderna återstår att se.
Hur ska ni säkerställa att kvaliteten inte sjunker när tjänster utförs av anställd personal?
– Kvalitetskraven på verksamheterna är desamma inom landstinget oavsett om konsulter anlitas eller om arbetet utförs av egen personal. Det är chefernas uppgift att se till att det finns rätt kompetens på rätt plats så att skattebetalarna får den höga kvalitet de ska förvänta sig. Landstinget kommer dock fortsätta anlita experthjälp som kan hjälpa oss med sådant som vi inte har kompetens för in house, exempelvis vid tillfälliga toppar eller när vi är i behov av specialistkompetens. Men landstinget ska inte vara en stor kund som ger stora, långa löpande uppdrag.
Internrevisionen på Nya Karolinska har kritiserat utformningen av landstingets ramavtalsupphandling. När ska den nya tydligare processen vara klar?
– Landstingsdirektören ska återkomma till landstingsstyrelsen dels med förslag till ny upphandling av strategi- och managementkonsulter, dels med förslag som tydliggör process inklusive kvalitetssäkring i ramavtalsupphandlingar. Det senare uppdraget är inte tidsbestämt, men det är ett angeläget arbete som ska göras och det ska därför prioriteras.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer