Det är främst risken för överprövningar som SJ vill undvika genom att undantas från lagen om upphandling inom försörjningssektorerna, LUF.
-I fredags, 13 december, skickades en formell begäran in till EU-kommissionen om att den svenska järnvägsmarknaden ska undantas från försörjningsdirektivets tillämpningsområde. Vi anser att marknaden är fullt avreglerad och konkurrensutsatt, vilket även stöds av utlåtanden från Transportstyrelsen respektive Konkurrensverket. Det finns därmed goda förutsättningar att undantag beviljas, säger Robert Westerdahl, chef för SJ:s juridiska avdelning.
-Enligt regelverket ska EU-kommissionen fatta beslut inom 90 arbetsdagar från det att komplett ansökan inkommit. Vi har arbetat med ansökan sedan i våras och presenterade ett första utkast i juli, som efter begärda kompletteringar nu lett fram till en formell begäran.
Det var i början av året som EU-domstolen genom ett förhandsavgörande i praktiken avgjorde SJ:s status som upphandlande enhet med skyldighet att tillämpa LUF. Högsta förvaltningsdomstolen fastställde sedan bedömningen.
För SJ:s del började omställningen med LUF-anpassning direkt efter EU-domstolens förhandsavgörande.
-Det har handlat om mer övergripande åtgärder som att förstärka inköpsavdelningen med resurser och kompetens samt skapa interna processer för att säkerställa att vi följer upphandlingsreglerna. Därutöver enklare men nog så viktiga saker som att skaffa licenser till relevanta upphandlingsverktyg, berättar Robert Westerdahl.
Han konstaterar att det alltid är en utmaning att ställa om stora verksamheter på kort tid, men tycker överlag att det gått smidigt.
-Ett stort jobb har varit att kartlägga de upphandlingar som är aktuella och systematisera arbetet. Rent affärsmässigt har upphandling enligt LUF inte inneburit någon större skillnad för oss, eftersom vi konkurrensutsatt våra inköp även tidigare. Själva upphandlingsprocessen har kanske blivit något trögare eftersom vi har ett för oss nytt regelverk av formalia att förhålla oss till.
-Den stora skillnaden är emellertid att vi nu riskerar överprövningar, vilket såklart är problematiskt då det kan försena viktiga investeringar och därmed hämma företagets utveckling, säger Robert Westerdahl.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer