Enligt Tekniska verken i Linköping – ett kommunalt bolag med ansvar för bland annat fjärrvärme och avfallshantering– skrivs upphandlingshistoria när högsta instans nu går på företagets linje.
Tidigare gav förvaltningsrätten och kammarrätten den klagande parten rätt och beslutade om en ny upphandling.
Det skedde med hänvisning till att Tekniska verkens förfrågningsunderlag FFU Centralarkiv var otydligt formulerat och inte levde upp till krav på likabehandling och öppenhet.
Men Linköpingsbolaget gav inte upp och får rätt i Högsta förvaltningsdomstolen, som visserligen menar att utvärderingskriterierna var allmänt hållna men att det är godtagbart för en direktupphandling där kraven inte behöver vara lika höga.
Upphandlingen gällde arkivhyllor. Kravspecifikation inköp hyllsystem till centralarkiv Brogatan Tekniska v…
– Skönt att äntligen få bekräftat att det vi tror på är ett hållbart arbetssätt! Vi kan fortsätta att på ett enklare sätt konkurrensutsätta våra direktupphandlingar för att nå goda affärer, utan att hantera direktupphandlingarna som ett mer krävande och omfattande annonserat upphandlingsförfarande. Motsatt utgång i målet skulle ha resulterat i stora praktiska och juridiska problem, inte bara för oss på Tekniska verken utan för alla upphandlande myndigheter och enheter, säger Eva Braun, inköpschef på Tekniska verken.
Advokatfirman Kahn Pedersen har representerat Tekniska verken i målet.
– Domen är av stor betydelse för alla upphandlande myndigheter och enheter i Sverige, eftersom den klargör att det finns ett stort handlingsutrymme för dem att utforma sina direktupphandlingar på det sätt som de anser kommersiellt mest lämpligt, säger advokat Kristian Pedersen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer