Landets byggföretag vill se mer och bättre dialog med den offentliga sektorn innan upphandlingar inleds. Det framgår av rapporten Sund offentlig upphandling (pdf) från Sveriges Byggindustrier och Stockholms Byggmästareförening.
Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier, säger att man i kontakterna med medlemsföretagen, stora som små, stöter på åsikten att offentlig upphandling är krånglig, komplicerad och byråkratisk:
– Tydliga och transparenta regler samt korrekt tillämpning av lagstiftningen behövs för att ge rättssäkerhet och för att få en sund konkurrens på lika villkor.
Förbättrad kommunikation mellan beställare och entreprenör skulle ge upphandlande myndigheter bättre förståelse för företagens förutsättningar. Mer kunskap gör det möjligt att skriva än tydligare anbudsunderlag som i sin tur kan ge fler inlämnade anbud, ökad konkurrens och färre överprövningar som driver kostnader och försenar tiden för byggstart.
På det frukostmöte där rapporten lanserades slogs fast att det egentligen inte är några större fel på LOU som ramverk betraktat.
– Däremot ser vi att det förekommer en del felaktigheter vid de upphandlande myndigheternas och enheternas tillämpning av lagstiftningen om offentlig upphandling och det är oroande, säger Elisabeth Martin, vd på Stockholms Byggmästareförening.
Vad behövs då för att förbättra de offentliga byggupphandlingarna?
Enligt rapporten är det vanligt att det ställs alltför höga eller orelevanta krav. Tydligare frågor och bedömningsmallar vid referenstagning skulle vara ett fall framåt.
Från företagshåll anses det också att upphandlarna brister i information efter tilldelningsbeslutet om hur valet av entreprenör genomförts. Att få veta vad som gjorde att anbudet föll skulle hjälpa till att prestera ett bättre bud vid nästa upphandling.
– Genom ökad kommunikation och gärna certifiering av dem som sköter upphandlingarna tror vi att det går att få sundare offentliga upphandlingar, summerar Elisabeth Martin.
“Tillämpningen är problemet”
Det är inga större fel på LOU och LUF, däremot kan tillämpningen halta betänkligt. Det menar representanter från samhällsbyggnadsbranschen dit mer än hälften av de annonserade upphandlingarna riktas.
| 2014-12-04
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer