KTH i Stockholm investerar tillsammans med samarbetspartners 170 miljoner kronor för att införskaffa landets hittills mest kraftfulla dator. Nuvarande superdator, Lindgren, invigdes under 2010 och börjar bli färdig för pension.
Enligt Erwin Laure, föreståndare för KTH:s superdatorcentrum, kan fyra år tyckas vara en kort produktiv tid för en dyr dator. Samtidigt poängterar han att superdatorernas beräkningskapacitet utvecklas i ett rasande tempo:
– De behöver uppgraderas eller ersättas ofta så att svenska forskare kan fortsätta att vara konkurrenskraftiga i vår globala värld.
Den nya maskinen blir fyra fem gånger snabbare än Lindgren.
– Förr handlade det om teraflops, nu är det petaflops så gäller, säger Gert Svensson, biträdande föreståndare på KTH:s superdatorcentrum.
En planen ska den nya datorn installeras våren 2015. Exakta tidpunkten beror dock lite på vilken leverantör som vinner affären:
– Det är en öppen upphandling och det finns väl ett tiotal tänkbara leverantörer, säger Gert Svensson.
Superdatorn är, med sin prislapp på 170 miljoner kronor, så vitt Gert Svensson och hans kollegor vet den största datorinvesteringen för forskningsändamål som gjorts i Sverige. Den ska bland annat användas till strömningsmekanik, klimatmodellering, plasmafysik, materialforskning och simuleringar på molekylär nivå.
– Datorn kommer att arbeta med tekniska och vetenskapliga beräkningsproblem.
För finansieringen står Swedish National Infrastructure for Computing, Snic, med 100 miljoner kronor. KTH investerar 60 miljoner kronor medan resterande 10 miljoner kronor kommer från industriella samarbeten.
Tio konkurrerar i superupphandling
Sveriges hittills med kraftfulla dator är ute för upphandling. KTH, som skaffar maskinen i samarbete med ett antal partners, räknar med att det finns ett tiotal möjliga leverantörer.
| 2014-08-05
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer