Tjänstekoncessioner är långt från ovanliga. Ofta görs denna typ av upphandlingar när det handlar om restauranger eller fik i offentliga lokaler, men också av exempelvis renhållning.
I Sverige är tjänstekoncessioner undantagna från lagen om offentlig upphandling. Det har kritiserats av Pär Cronhult, chefsjurist vid stiftelsen Den Nya Välfärden. Han pekar på att upphandlande myndigheter använder tjänstekoncessionstilldelningar i syfte att försöka komma undan en rättslig prövning av tilldelningsbeslut.
– Vår anmälan har nu lett till att EU-kommissionen riktar krav mot regeringen om att Sverige ska inrätta sig enligt unionsrättens regler, och det snarast.
Högsta förvaltningsdomstolen har tidigare ansett att det räcker med att den som har drabbats av en felaktig koncessionstilldelning har möjlighet att begära skadestånd. Det bedöms inte vara tillräckligt.
– Kommissionen menar att det även måste vara möjligt att överklaga ett tilldelningsbeslut i syfte att få rättelse i sak.
Kravet från Bryssel är att regeringen agerar snabbt för att råda bot på denna brist i lagstiftningen. Det räcker inte med att invänta det nya koncessionsdirektivet som ska införlivas i svensk rätt senast den 18 april 2016. Enligt EU-kommissionen är denna tidpunkt alltför avlägsen.
– Förhoppningsvis kommer Sverige att införa en retroaktiv prövningsmöjlighet avseende olagliga tjänstekoncessionstilldelningar så att drabbade företag kan få rättelse i sak, säger Pär Cronhult.
Kommissionens begäran av Sverige är ett så kallat motiverat yttrande, det andra steget i överträdelseförfarandet. Om våra myndigheter inte lämnar något tillfredsställande svar inom två månader kan kommissionen ta ärendet till EU-domstolen.
Tjänstekoncession – måste kunna överklagas
EU-kommissionen uppmanar Sverige att följa EU:s regler. Kravet är att snarast göra det möjligt att överklaga olagliga kontraktstilldelningar av tjänstekoncessioner.
| 2014-04-22
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer