Rekryteringen har inletts under våren med inriktningen 1-3 traineeplatser per myndighet/inköpscentral och med start i september med Stockholm som placeringsort.
-Jag skulle säga att det unika här är samarbetet mellan tre stora offentliga organisationer. Vi erbjuder ett gemensamt program där traineerna får möjligheten att praktisera hos flera arbetsgivare och ta del av en gedigen utbildning inom den offentliga affären, säger Johanna Lagerberg, projektledare vid SKL Kommentus för det nya traineeprogrammet.
Från ”dag ett” blir varje trainee anställd vid någon av organisationerna för det ettårslånga traineeprogrammet som vid avslutningen växlas över till en ordinarie tjänst.
Utbildning, praktik på tre arbetsplatser, studiebesök, stöd genom mentorskap och ett projektarbete är några bärande delar i traineeprogrammet, som vänder sig till akademiker med examen som är högst ett år gammal.
SKL Kommentus har tidigare arbetat tillsammans med Nacka kommun med traineeprogram inom inköp och upphandling.
-Eftersom det var så lyckat bestämde vi oss för att vi ville göra det på nytt med nya och fler samarbetspartners för att lyfta yrket och stärka kompetensförsörjningen på sikt, säger Johanna Lagerberg.
-Vi tyckte att Polismyndigheten och Arbetsförmedlingen var två intressanta samarbetsorganisationer och hörde därför av oss till dem.
Polisen har tidigare haft egen traineeutbildning inom inköp och myndighetens it-funktion har också ett samarbete med Säkerhetspolisen kring traineeprogram.
-Konceptet med att tre stora progressiva offentliga inköpsfunktioner arrangerar detta program tillsammans är mycket spännande. Vi hoppas inte bara få bra och brett utbildade nyanställda av programmet utan också kunna lära oss av deltagarna och de andra medverkande organisationerna. Offentligt inköp behöver utvecklas och att lära av varandra är ett effektivt och roligt sätt att snabba på detta, säger Jan Matsson, sektionschef inom Polismyndighetens inköpsenhet.
Arbetsförmedlingens inköpsorganisation lyfter fram satsningen som ett led i arbetet under de senaste åren med att utveckla olika kompetensområden.
-Vi bygger en modern myndighet och vi möjliggör det bland annat genom att få in fler kompetenta medarbetare som attraheras av att skapa samhällsnytta. Att få vara med i det här traineeprogrammet ser vi som ytterligaresätt att arbeta med vår kompetensförsörjning. Vi får också möjlighet att lära oss av varandra och öka vårt samarbete mellan våra respektive organisationer vilket vi ser som värdefullt både nu och för framtiden, säger Katja Gustafson, enhetschef för affärsstöd inom Arbetsförmedlingens inköpsavdelning.
Pandemin kan förstås påverka traineeprogrammet, men med planerad start under tidig höst bör förutsättningarna vara goda för att ta emot de nya medarbetarna på respektive arbetsplatser.
-Vi behöver självklart planera för att vara beredda på att ha digitala eller andra alternativa lösningar för de aktiviteter som kräver fysiska träffar och anpassa programinnehållet efter det helt enkelt. Nu hoppas vi på att det ser annorlunda ut till hösten, men gör det inte det är jag helt säker på att programmet kommer vara minst lika givande oavsett, säger Johanna Lagerberg.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer