– Texten är granskad av jurist på SKR. De är viktigt att poängtera att upphandlande myndighet har tolkningsföreträde för vad som anses som en väsentlig kostnadsförändring och kan välja att neka dialog, säger Linda Bjarle, som är sammankallande för Kost & Närings fokusgrupp upphandling.
Branschföreningen är en gren inom fackförbundet Ledarna med medlemmar som leder offentlig måltidsverksamhet i kommuner och regioner.
Linda Bjarle, som ”till vardags” är livsmedelscontroller vid Helsingborgs stads inköpsenhet, säger att Kost & Näring kontaktats av flera kommuner med en önskan om vägledning efter förfrågningar från leverantörer om prisjusteringar utanför avtal eller högre leveransavgift på grund av ökade transportkostnader.
– De ville kunna godkänna leverantörens begäran men var rädda att gå emot det som stod i avtalet. Därför ville vi ta fram en text som skulle kunna vara till stöd för kommuner och regioner som upphandlar livsmedel.
Kost & Näring pekar på det behov av att omförhandla vid extraordinära händelser som aktualiserats av de senaste årens prisökningar för livsmedel.
– Situationen har gjort det svårt för leverantörerna att hålla sig till de avtalade kraven gällande exempelvis prisjusteringar och leveranskrav. Som upphandlande myndighet har vi inget att vinna på att driva en leverantör eller producent i konkurs och därför ville vi i fokusgruppen öppna upp för en dialog mellan köpare och säljare, säger Linda Bjarle.
Hon tillägger att texten presenterats för branschen och fått dess godkännande.
– De välkomnar en öppning till dialog. Dagens osäkra läge gör det väldigt svårt för en leverantör att beräkna vilken prisnivå de ska offerera då marknaden plötsligt kan svänga och de flesta kommuner har prisändringar vid ett antal fasta tillfällen per år, eller ännu värre fasta priser.
– Genom att ha det inskrivet i avtalet att de finns en öppning för dialog vid väsentliga och oförutsägbara kostnadsförändringar så kan de offerera ett lägre pris då risken för leverantören blir mindre, säger Linda Bjarle.
Mall-texten går att ta del av via föreningens webbplats. Den är tänkt att reglera rätten för parterna att under avtalsperioden önska omförhandling på grund av kostnadsförändringar som inte gått att förutse.
Lagstiftning, myndighetsbeslut, krig eller händelser utanför parts kontroll nämns som exempel på omständigheter som grund för omförhandling.
Mall-texten har formuleringar som ger upphandlande myndighet tolkningsföreträde om förhandling ska ske och ”när justeringar kan påbörjas, i vilken omfattning de ska nyttjas samt när och hur de kan avslutas”.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer