Efter att tingsrätten tidigare i år dömt Trosa kommunen att betala 3,5 miljoner kronor i skadestånd och även stå för Fastecs rättegångskostnader på nära 400 000 kronor, överklagade kommunen.
Bakgrunden är en tvist där kommunen uteslöt Fastec ur upphandlingen av badhuset Safiren i Vagnhärad som inleddes i början av 2012. Kommunen ansåg att en jävsituation förelåg då Fastec hade konkurrensfördelar eftersom flera ur personalen tidigare arbetat vid Grontmij, det företag som genomförde projekteringen av ombyggnationen som låg till grund för upphandlingen.
Fastec bestred kraftigt och menade att beslutet innebar en miljonförlust för dem samt att uteslutits på orimliga grunder. Företaget menade att personalen slutade på Grontmij långt innan förfrågningsunderlaget var färdigt.
Tre förvaltningsrättsliga instanser har tidigare dömt i tvisten till Trosa kommuns fördel enligt Lagen om offentlig upphandling. Fastes valde dock att gå vidare med en civilrättslig process för utebliven vinst om 3,7 miljoner kronor där tingsrätten valde att gå emot tidigare domar och ge Fastec rätt.
Kommunchefen Johan Sandlund är av förståeliga skäl lättad.
– Vi har nyss mottagit Svea Hovrätts dom och utfallet blev det vi förväntade oss. Det känns bra för Trosa kommun och för medborgarnas skull. Ett annat utfall skulle ha blivit svårt att hantera för Sveriges kommuner i framtiden. Just nu är jag glad över att vi kan avsluta den här långa processen och att de som arbetat för Trosa kommun i detta ärende kan få känna sig mycket nöjda, säger han.
Hovrätten har nu gått i linje med de förvaltningsrättsliga instanserna och ger Trosa kommun rätt på samtliga punkter. Fastec döms därför att betala domstolskostnaderna för såväl tingsrätten som hovrätten för båda parter uppgående till strax under en miljon kronor. Företaget får heller ingen ersättning för utebliven vinst.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer