I Umeå har kommunstyrelsens arbetsutskott godkänt en strategi för upphandlingar med social hänsyn. Syftet är att underlätta för dem som är i behov av stöd att komma in på den reguljära arbetsmarknaden och att skapa en attraktiv väg för leverantörer att hitta arbetskraft.
Målsättningen är hjälpa ungdomar, utrikes födda och personer med funktionsnedsättning, som är i behov av ett fördjupat stöd för att komma in på den reguljära arbetsmarknaden. Detta ska leda till jämnare villkor på arbetsmarknaden och en ökad integration. Samtidigt noterar kommunen att leverantörerna får en bredare kompetens och ökad mångfald i sina verksamheter.
Under nästa år kommer Umeå kommun att ställa sociala krav i mellan 15 och 20 upphandlingar. För år 2017 kan antalet upphandlingar bli 25–30 stycken.
– Det är viktigt att detta sker i dialog med berörda branscher så att det förankras hos leverantörerna, säger Hans Lindberg, kommunstyrelsens ordförande i Umeå.
Kommunen kommer att vid tjänste- och entreprenadupphandlingar kräva att leverantörerna ska anställa eller erbjuda lärlings- och/eller praktikplatser i sina respektive verksamheter. Prioriterade branscher är bygg, städ, fritid, fastighetsskötsel och måltid/catering.
För att öka samordningen av upphandlingarna kommer samtliga förfrågningsunderlag och antagande av leverantör som överstiger 1,8 miljoner kronor att beslutas av kommunstyrelsens arbetsutskott. Beslut om bygg-, anläggnings- och installationsarbeten över det beloppet flyttas över från tekniska nämnden. Beslut understigande denna brytgräns fattas av upphandlingsbyrån. Även kommunala bolag ingår i processen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer