Drygt två månader har gått sedan coronarestriktionerna togs bort. Även om många fortfarande arbetar hemifrån, i mindre eller större omfattning, kommer vi nu tillbaka till kontoret.
Anita Pettersson-Strömbäck, lektor vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet, undervisar om arbetsliv och hälsa ur ett psykologiskt perspektiv.
Hon betonar behovet av dialog kring vilka spelregler som gäller vid återgången men också känslor kring den, såväl medarbetare emellan som mellan chefer och medarbetare.
– Ha en levande dialog på jobbet, det är alltid bra, men speciellt nu, säger hon.
Anita Pettersson-Strömbäck varnar för arbetsmiljöriskerna med en hybrid arbetsplats.
– De som jobbar på plats kommer att höra det här informella snacket i fikarummet vilket de som är på distans missar. Det finns en risk att de på plats kommer vara mer involverade, kanske påverkar beslut genom informella diskussioner hit och dit. Medan de som är hemma får höra det först när beslutet är fattat.
Den andra risken är att de som inte har tjänstemannajobb måste vara på plats och det kan signalera att de göra andra klassens arbete, anser hon.
– Det kan bli en statusmarkör.
Den digitala kommunikationen och arbetssätten har tagit ett jättesprång för många. Men en mer hybrid arbetsplats väcker andra behov av verktyg och arbetssätt, och det kräver i sin tur kompetensutveckling.
– Ska vi jobba hybrid måste vi matcha upp så att vi har verktyg att göra det, konstaterar Anita Pettersson-Strömbäck.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer