Almedalen har under fyrtio års tid etablerats som den kanske viktigaste tummelplatsen för politiker, journalister och lobbyister samt allmänt vetgiriga och diskussionsglada medborgare. I år blir det mer på temat upphandling än tidigare.
Trots att långt från alla programpunkter har hunnit registreras i det officiella programmet står det klart att upphandlingsintresserade redan kan välja och vraka mellan ett fyrtiotal evenemang. Många av dem går av stapeln på ”Upphandling i Almedalen” som i år utökats från en till två dagar.
SOI, Silf och Almega hör till deltagarna vid ”Upphandling i Almedalen” som genomförs på Gotlands museum i Visby. Miljöstyrningsrådet och Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet gör gemensam sak för att reda ut hur innovationsupphandling kan främja nytänkande och hållbar tillväxt.
Inrego kommer att slå ett slag för återanvändning av it-utrustning medan Lin Education ägnar sin timme åt de utmaningar som ligger i att upphandla it för skolbruk. Upphandlingsbolaget redogör för ”Göteborgsmodellen” för socialt hänsynstagande.
Branschaktörer som Affärsconcept, Colligio och Tenders bjuder också på timslånga block på aktuella upphandlingsteman under måndagen och tisdagen.
Olika aspekter av upphandling diskuteras även på andra platser runt om i Visby. Fairtrade Sverige vill under måndagseftermiddagen slå hål på myten att det inte är juridiskt möjligt att ställa sociala krav i offentlig upphandling. Platsen är Länsstyrelsens sommarsköna trädgård.
På tisdagens morgon kommer många med upphandlingsintresse säkerligen att röra sig mot ”LRF-ladan” i hamnen. Där diskuterar upphandlingsutredningens ordförande Anders Wijkman med livsmedelsupphandling med Martin & Serveras Nils Berntsson och Axel Hansson från LRF.
Frågan är vilka av utredningens förslag som måste bli verklighet för att livsmedelsupphandlingar ska kunna leva upp till slutkonsumentens förväntningar. Strax därefter ställer kostcheferna i Kost & Näring ännu en brännande fråga under sitt seminarium på Restaurang Trädgårn med bland andra ”slöseriombudsman” Martin Borgs i panelen:
– Vem vinner på dagens upphandlingar. Är det barn och gamla eller jurister och grossister?
Innan lunch dryftar Teknikföretagen, vid hörnet S:t Hansgatan/Trappgränd, vad samhälle och företag har att vinna på att offentlig upphandling främjar innovation. Till dem som ska reda ut hur man köper det som ännu inte finns hör Vinnovas Hans Jeppson.
På onsdagen är det dags för LRF och Skolmatens vänner att avliva sju myter om offentlig upphandling av mat. Samma dag konstaterar Europeiska socialfonden, Temagruppen Entreprenörskap och Företagande, att sociala hänsyn vid upphandlingar kräver kompetensutveckling för handläggare vid kommuner och myndigheter. Frågan är vem som ska betala?
Om den tråkiga baksidan av affärer handlar två seminarier. 290 nyanser av korruption anordnas av Ernst & Young på måndagseftermiddagen i Clarion Hotel. Polisens och Brottsförebyggande rådets seminarium på Björkanderska om organiserad brottslighet är tisdagens eftermiddag.
Almedalsveckan har arrangerats i mer än 40 år. Att delta i de många olika arrangemangen är kostnadsfritt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer