Den juridiska prövningen av fem värmländska kommuners livsmedelsupphandling drog ut kraftigt på tiden. Under tiden tvingades Forshaga, Grums, Hagfors, Kil och Munkfors till en ”nödupphandling” för att kunna förse barn och seniorer med mat.
I fall som dessa, där en lagakraftvunnen dom säger att avtal får bestå av tvingande hänsyn till ett samhällsintresse, måste Konkurrensverket ansöka om upphandlingsskadeavgift. Så gjordes också – och kommunerna krävdes på mellan 20 000 och 60 000 kronor i böter för direktupphandlingen.
Efter att ärendet har passerat både förvaltningsrätt och kammarrätt ger nu Högsta förvaltningsdomstolen kommunerna rätt. Man slipper att betala böterna på sammanlagt cirka 200 000 kronor.
Trots att det slås fast att det var rätt att ansöka om upphandlingsskadeavgift hoppas Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket, att domen ska få lagstiftaren att tänkas till:
– Domen illustrerar att det är en ineffektiv ordning att Konkurrensverket inte har möjlighet att avstå från att ansöka om upphandlingsskadeavgift när sanktionsvärdet är så pass lågt att det är fråga om ett ringa fall.
Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar att upphandlingen drabbats av omständigheter som i huvudsak legat utanför vad kommunerna kunnat förutse och påverka. De tillfälliga avtalen var tidsbegränsade under den tid som processen pågick, vilket innebär att kommunerna lagt grunden för en förnyad upphandling.
Sanktionsvärdet bedöms som lågt samtidigt som det är frågan om ringa fall. Högsta instans upphäver därmed förvaltningsrätts- och kammarrättsdomarna genom att besluta att upphandlingsskadeavgift inte ska dömas ut.
Värmlandskommuner frias i högsta instans
Högsta förvaltningsdomstolen friar Forshaga, Grums, Hagfors, Kil och Munkfors från upphandlingsskadeavgift. Fallet bedöms som ringa och med lågt sanktionsvärde.
| 2014-07-10
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer