Pär Cronhult, chefjurist och ansvarig för konkurrenskommissionen hos Den nya välfärden har skrivit ett svar på DN Debatt som ett svar på Oskar Taxéns inlägg på DN Debatt den andra januari. Oskar Taxén är jurist på fackförbundets Kommunal och han varnar under rubriken ”politikerna har abdikerat till förmån för juristerna” för en ökad juridifiering, något som innebär att tjänstemän och jurister får ökad makt på politikernas bekostnad.
”Han beskriver det som ett problem att politiker är rädda för att göra fel – att bryta mot lag – i samband med den politiska maktutövningen”, skriver Pär Cronhult.
Cronhult menar att “Taxén får det att låta som om makten slits ur politikernas händer genom någon slags konspiration”.
Han anser att det Taxén kallar juridifiering snarare är en successiv anpassning till en kontinentaleuropeisk rättssäkerhetstradition.
“Att Kommunal-facket vill ge politiker större möjlighet till godtycke är tyvärr inget att förvånas över. Men ett system där myndigheter och politiska församlingar skulle få agera fritt efter eget sinne och helt sonika strunta i de lagar de själva har varit med och stiftat är inget att sträva efter”, står det Cronhults debattinlägg.
Han pekar på att det är folkvalda politiker som stiftar lagar medan jurister och domstolar bevakar lagarnas efterlevnad.
”En sådan situation som Taxén ger uttryck för, där domstolarna tvingas korrigera politiska beslut, uppkommer ju enbart om beslutet skulle visa sig strida mot någon i demokratisk ordning fastställd lagbestämmelse”, skriver Cronhult.
Per Cronhult menar att det faktum att flera beslut på den kommunala nivån gjorts möjliga att överklaga till domstol måste ses som ett sundhetstecken.
”Exempelvis har kommunala majoritetspolitikers underprisförsäljningar av allmän egendom kommit att undanröjas av domstolarna”, skriver han bland annat och menar att ”alternativet till den en så kallade juridifieringen skulle vara att beslutsfattare kan bryta mot lag, utan att enskilda skattebetalare eller andra som berörs av besluten skulle kunna motverka ett sådant vanstyre.”
Cronhult anser att den offentliga upphandlingen knappast kan utgöra något problem och att det faktum att de upphandlande myndigheterna årligen upphandlar varor och tjänster till ett sammanlagt värde av cirka 600 miljarder kronor årligen medför ett stort ansvar där de upphandlande myndigheterna måste upprätthålla skattebetalarnas förtroende.
”Lagarna om upphandling säkerställer en rättvis fördelning av de skattefinansierade uppdragen, så att även små och medelstora företag ges möjlighet att konkurrera på de offentligt finansierade marknaderna. Därmed säkerställs att allmänna medel använts på ett sätt som ytterst syftar till att motverka korruption”, sammanfattar Per Cronhult.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer