En för lång kravlista. Arbetsgivare vill försäkra sig om att de anställer kvalificerade kandidater för de platser de har öppna. Men det kan komma till en punkt där förväntningarna är för höga. Om en arbetsbeskrivning kommer med en lång lista av höga och specifika krav, som den genomsnittlige kollegan skulle ha svårt att leva upp till, är det en varningssignal om att arbetsgivaren har orimliga krav på sitt nytillskott.

Om jobbdetaljer saknas. Poängen med en arbetsbeskrivning är att förklara för kandidater vad en roll innebär och vad som krävs för att fylla den. Om det saknas detaljer kan det vara ett tecken på att företaget är oorganiserat eller åtminstone inte hanterar anställningar på ett bra sätt. Dessutom kan det vara ett tecken på att de inte riktigt bestämt vad tjänsten faktiskt innebär.

Ingen information om ersättningar eller förmåner. Ibland ser man arbetsgivare som anger löneintervall i sina annonser, men generellt vill de inte låsa sig till några siffror. På det sättet har de utrymme att förhandla antingen nedåt för att spara pengar eller uppåt om de hittar någon de blir särskilt betagen i. Med det sagt brukar företag ändå vara tydliga med andra fördelar som jobbet ger, om det är chans till bonusar, resor eller flexibla arbetstider. Nämner de ingenting om vare sig löner eller fördelar, så är nog risken att det inte finns så mycket att ta upp.

För många buzzwords och klichéer. Om ett företag fyller sin arbetsbeskrivning med en radda överanvända fraser som de tror ska fånga din uppmärksamhet, men i själva verket inte betyder något, då är det ett tecken på att de inte lagt ner särskilt mycket energi på beskrivningen. Det kan i sin tur vara ett tecken på att de inte kommer att anstränga sig särskilt mycket senare i processen heller. Ännu en varningssignal, kort och gott.