-Det är mycket lättare inom statliga myndigheter där en generaldirektör har möjlighet att peka med hela handen. Det kan vi också se med tunga myndigheter som implementerar kategoristyrning, säger Ellen Hausel Heldahl, Svenskt Näringslivs expert på offentlig upphandling.
Vad är problemet för kommunsektorn?
-Jag kan se att det alltför ofta stannar vid: jamen, vem ska fatta vilka beslut? Det saknas många gånger en modell för hur man ska jobba och få ihop de olika rollerna som politiker, kommundirektör och inköpare.
Var ligger ansvaret?
-På politisk nivå – att man därifrån inte ger stöd till organisationen. Det kan jag se väldigt tydligt från intervjuer med de kommuner som kört i diket med att införa kategoristyrning och där upphandlingschefen oftast fått sluta.
En första seminarieserie i tre delar genomfördes i höstas och vårserien får samma upplägg med roterande värdskap mellan Svenskt Näringsliv, SKR och Upphandlingsmyndigheten.
-Alla tre parter ser ett behov av att fortsätta sprida budskapet om nyttan med kategoristyrning och där jag menar att främst kommunerna men även vissa regioner kan behöva en kick i baken. Vi är övertygade om att kategoristyrning är en del av lösningen på de problem som finns inom de offentliga inköpen, säger Ellen Hausel Heldahl.
Vad är erfarenheten från höstens digitala seminarier?
-Att det togs emot positivt med över 400 anmälda per seminarium. Vi vet också att många myndigheter använt inspelningarna i efterhand som internt utbildningsmaterial.
Den nya seminarieserien ”kickstartar” den 10 februari med Jonathan O´Brien som föreläsare om hållbarhet och kategoristyrning.
-Jonathan är ju lite av guru inom citationstecken på området med sina böcker och metodik från dem som bland annat varit modell för hur Göteborgs Stad och Arbetsförmedlingen implementerat ett kategoribaserat arbetssätt. Det ligger också tiden att visa möjligheter med kategoristyrning för att nå hållbarhetsmålen – Agenda 2030, säger Ellen Hausel Heldahl.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer