Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

Vittnar om snåriga dokument

Att som anbudsgivare greppa vad som efterfrågas i en upphandling är inte det lättaste. Stina Haglund, serieentreprenör från Örnsköldsvik, vet hur svårt det kan vara att ta sig igenom djungeln av dokument.

| 2023-10-03
Foto: Mostphotos och Sparbanken Nord

Att upphandlingsdokument ska vara tydliga och locka många anbudsgivare låter som en självklarhet.

Men i praktiken kan informationen vara allt annat än enkel att ta till sig. Ibland är det svårt att ens greppa vad inköpet avser.

Det vittnar Stina Haglund, som driver flera bolag med bas i Örnsköldsvik, om.

Via e-avrop fick hon ögonen på Sundsvalls kommuns upphandling av utbildning inom HR.

– Den skulle jag vilja ställa upp på, säger Stina Haglund när ser att jämställdhetsintegrering är ett av sju utbildningsområden som upphandlas.

Sedan börjar en snårig jakt på fakta om hur omfattande utbildningen är och vilka krav som ställs.

–  Ska jag läsa under administrativa föreskrifter, allmänna villkor eller avtal, säger Stina Haglund i en film hon lagt ut på sociala medier (se nedan).

Hon scrollar igenom det 20 sidor långa avtalet. Fortfarande ingen information om vad uppdraget går ut på, konstaterar hon och tittar i stället igenom de 11 sidor långa administrativa föreskrifterna.

– Jag vet inte ens om jag vill vara med än, utbrister hon frustrerat.

Ett prisformulär avslöjar till slut att det verkar handla om en fyra timmar lång utbildning vid ett enda tillfälle.

– Jaha, så är det kanske, säger Stina Haglund och gör sedan det ”specialtrick” hon behövt göra flera gånger tidigare.

Hon börjar fylla i de obligatoriska upphandlingsdokumenten för att se om det kan ge henne mer information.

– Ja, det gäller bara ett tillfälle och fyra timmar, konstaterar Stina Haglund och tillägger:

– Det här är inget unikt för Sundsvalls kommun, alla upphandlingar jag tittar på har det här upplägget. Det är jättesvårt att veta vad de vill att man ska leverera.

Så hur slutade det, lämnade du in något anbud?

– Nej, det gjorde jag inte, säger Stina Haglund.

Entreprenören Stina Haglund vittnar om hur svårt det kan vara att greppa vad en offentlig upphandling egentligen avser.

Läs mer: AnbudsgivareByråkratiUpphandlingsdokument

Olof Axelsson

olof@upphandling24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

8 kommentarer på "Vittnar om snåriga dokument"

  1. Jimmy Andersson skriver:
    3 oktober, 2023 kl. 12:01

    Tråkig att våra upphandlingsunderlag upplev som svåra att förstå.

    Om intresse finns så är jag öppen för dialog ur ett allmänt perspektiv för att lyssna in upplevelser och synpunkter.

    Att upphandla är en föränderlig process och vi arbetar med målsättning att våra processer både ska vara och upplevas tydliga och enkla och i det jobbet är marknads åsikter ytterst viktiga.

  2. Miaman skriver:
    3 oktober, 2023 kl. 13:15

    Nu har jag inte granskat underlaget på den aktuella upphandlingen, men generellt: Om upphandlande myndigheter slutade upphandla med elektroniska medel = bifoga dokument i olika office/PDF-format och splittra upp sina underlag på olika filer och filformat och istället började nyttja sina elektroniska upphandlingssystem och använda strukturerade digitala dokument så tror jag att vi skulle komma en bra bit på väg med att lösa det här problemet. Inte för att ett bra upphandlingssystem är ett hinder för att genomföra dåliga upphandlingar, men med ett bra upphandlingssystem blir det lättare att genomföra bra upphandling, bara man vill och vågar utnyttja systemens digitala stöd.

  3. GUP skriver:
    3 oktober, 2023 kl. 14:19

    Det är ju väldigt beklagligt att det återkommande framförs från potentiella anbudsgivare att det är orimligt svårt att få ett grepp om affärens innehåll och ungefärliga ekonomiska omfång. Jag har ett enkelt förslag på lösning: låt oss införa ytterligare ett dokument! Och låt oss kalla det ”Inbjudan att göra affärer med [upphandlande myndighet]”. På max 1st A4-sida presenteras här den elementära information som en anbudsgivare kan tänkas behöva för en första kvalificering av om upphandlingen är av intresse – tänk upphandlingsföremål, ekonomiskt omfång eller historisk inköpsdata, tidplan och utvärderingsmodell.

  4. Roger skriver:
    4 oktober, 2023 kl. 12:45

    Håller med Miaman. Är inte problemet i det här specifika exemplet just upplägget och användargränssnittet hos verktyget E-avrop?

  5. Senior skriver:
    5 oktober, 2023 kl. 14:06

    Intressanta kommentarer, men det finns alltid orsaker till varför det upplevs svårt för anbudsgivare att lämna anbud.
    I många fall så är upphandlarna alltför teoretiska och saknar känsla för affären och låser sig i många juridiska termer, i syfte att försöka få underlagen idiotsäkra i en överprövningsprocess. E-avrop är det enda system som har bredd, allt från strategisk hantering av upphandlingen till det operativa inköpet. Dessutom finns möjligheten att nyttja strukturerade dokument och en hel del andra möjligheter till att göra underlag som är superenkla att hantera för anbudsgivare. Sundsvalls Kommun har nog tappat en del styrfart sedan de hade en upphandlingschef med djup kunskap i både strategiska processer och affärsmodeller.
    Alla upphandlare pratar om den goda affären och strategisk utveckling, men få gör verkstad av detta. Det finns undantag och de kommer långt på kort tid.
    Jag tycker synd om de anbudsgivare som måste lägga timtal på en upphandling som kanske, men bara kanske leder till ett kontrakt.
    Till er upphandlare, tänkt alltid på de 5 principerna, upprätta enkla och proportionerliga underlag och glöm inte den 6:e principen, konkurrens.
    GUP har ett lysande förslag om max en A4..

  6. Bo skriver:
    9 oktober, 2023 kl. 10:37

    Intressant när man ser vad olika infallsvinklar i den offentliga affären kan ställa till det i onödan.
    Jag har snabbgranskat underlagen och kan konstatera att dokumentationen är mycket tydlig och väl genomarbetad. Tydligt fokus på transparens, likabehandling och proportionalitet. Redan i annonsen ser man att det är frågan om ett ramavtal för en längre period, vilket då innebär att exakta uppdrag inte är känt vid annonseringstillfället. Det är till och med så att upphandlingen är uppdelad i flera grupper (helt enligt regelboken) som ska syfta till att öka möjligheten för små och medelstora företag att kunna lämna anbud. (Sundsvalls Kommun är erkänt duktiga på affärsmässiga upphandlingar).
    Vad kan man som leverantör göra för att det ska bli lättare att ta del av den offentliga kakan? I alla fall Örnsköldsvik Kommun och Kramfors Kommun jobbar aktivt med anbudsskolor, liksom organisationen Företagarna. Sedan finns med jämna mellanrum företagsfrukostar som man som företagare kan delta på och där brukar kommande upphandlingar redovisas. Det finns också ett stort antal privata konsulter som kan stötta orutinerade företagare som skulle vilja göra affärer med offentlig sektor och som i många fall kan reda ut de eventuella frågetecken som finns. Vi ska inte glömma att LOU är en lag som ger trygghet till anbudsgivarna att affärer sköts på ett schysst sätt och det är ingen självklar rättighet att få ett offentligt kontrakt utan man ska uppfylla de krav som ställts både på leverantör och vara/tjänst, allt för att skattemedel inte ska gå till oseriösa företag.
    E-avrop är mycket logiskt uppbyggt och gör det enkelt för anbudsgivare att lämna anbud bara man följer de 3 enkla steg som finns beskrivna.
    Till er leverantörer som känner osäkerhet – kontakta i första hand ansvarige upphandlare så får ni det råd och stöd ni behöver för att kunna skaffa er uppfattning om den aktuella upphandlingen är något för er. Lycka till med er anbudsgivning.

  7. Johan skriver:
    12 oktober, 2023 kl. 10:51

    Det SKA vara svårt, det handlar om skattepengar. Och hur lång tid tog det i klippet innan hon hittade infon, ca 4 minuter? Kom igen..

  8. Knastertorr skriver:
    13 oktober, 2023 kl. 08:44

    Hon spelar dum, men det är oftast en bra taktik och som upphandlare måste vi vara beredda på konstruktiv kritik
    Eftersmaken blir trots allt fadd. Vi har olika verkligheter att förhålla oss till och det tycker jag att man borde kunna inse om man nu har för ambition att få exempelvis Sundsvalls kommun som kund. En kommun är lite mer komplex och svårstyrd än ett konsultbolag med make/maka som styrelsesuppleant , därav dokumentations raseriet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

När tog allvaret över?

KRÖNIKA

För en ganska kort tid sen insåg jag att jag numera går till jobbet med en helt annan känsla i kroppen än tidigare. Det var svårt att känna exakt vad det var men efter några dagar av funderingar slog det mig till slut, skriver Ingrid Hammarstrand.

Sanna Wallerstedt

LOU-utskott lanserar checklistor

Byggföretagen vill med nya checklistor öka förtroendet för offentlig upphandling och bidra till sund konkurrens.

Malmö

Stärker kontrollen med ny funktion

Malmö stad inrättar en specialfunktion för att följa upp sina leverantörer med särskilt fokus på att motverka arbetslivskriminalitet.

Förvaltningsrätten i LUleå

Utdömt avtal ogiltigt igen

Luleå kommun fälls återigen för ett ogiltigt avtal med SOS Alarm om larmtjänster och stämplas av Förvaltningsrätten för en form av lögner om processen.

Jenny Lilja

Tar över i Jönköping

Karriär

Jenny Lilja blir Jönköpings kommuns nya upphandlingschef efter att ha rekryterats från samma tjänst på Domstolsverket.

Andreas Doherty

Breddad ”bas” ger EU-perspektiv

Upphandlingsmyndighetens statistikbas har vidgats till att delvis täcka in även EU-data och fram träder en bild av stora skillnader i sättet att upphandla mellan olika EU-länder.

Lediga jobb

Upphandlare med några års erfarenhet till Sigtuna kommun

Avtals- och systemförvaltare till Käppalaförbundet

Avtalsförvaltare/avtalscontroller till Stockholm vatten och avfall

Sourcing Category manager till Inera

Vi söker dig som är upphandlare eller inköpare och vill ta steget till att bli upphandlingskonsult

  • Laholmsbuktens VA söker upphandlingsansvarig!

Senaste nyheterna

När tog allvaret över?När tog allvaret över?
LOU-utskott lanserar checklistorLOU-utskott lanserar checklistor
Stärker kontrollen med ny funktionStärker kontrollen med ny funktion
Utdömt avtal ogiltigt igenUtdömt avtal ogiltigt igen
Tar över i JönköpingTar över i Jönköping
Breddad ”bas” ger EU-perspektivBreddad ”bas” ger EU-perspektiv
Kritik mot ”förlorat årtionde”Kritik mot ”förlorat årtionde”
Stor skillnad med publika resultatStor skillnad med publika resultat
ANNONS FRÅN AFF

Vem ska vara ombud för entreprenaden?

Vi håller på med en upphandling av parkskötsel. Vem ska stå som ombud för entreprenaden? Vi på upphandlingsenheten ansvarar för alla avtal och borde vara ombud, samtidigt är det parkavdelningen som ska sköta entreprenaden operativt. Vad säger Aff?

Senaste kommentarerna

  • Fånge i systemetSom upphandlare har man inte koll på hur prismatrisen i TS svarar/beter sig om någon fyller i negativt pris. Här...
  • Digitaliserar för miljönDet här ska bli spännande att följa. Jag hoppas verkligen att Upphandling24 gör en uppföljning på detta så att vi...
  • Lycksele upphandlar kossorBra och innovativt upplägg! Det här vill vi se mer av och som upphandlare är det denna typen av innovativa...
  • Lycksele upphandlar kossorBra jobbat Lycksele, kul att se även en mindre kommun ta detta steg för en levande landsbygd och framförallt att...
  • Fånge i systemetDet är väl inte mer än rimligt att upphandlande organisationer känner till hur deras upphandlingssystem fungerar i olika situationer? TendSign...
ANNONS FRÅN ALMEGA SERVICEFÖRETAGEN

Så kan upphandlare bidra till en sundare städbransch

Att upphandla städtjänster kan vid första anblick verka som en enkel sak, men så är inte fallet. Prispress och bristande uppföljning av ingångna avtal är dessvärre vanligt förekommande, vilket leder till att seriösa företag med goda arbetsvillkor kan missgynnas i upphandlingsprocessen.

Aktuella utbildningar

  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 11 december
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 18 januari
  • Anbuds­utvärdering | 20 mars
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 21 mars
  • Agil upphandling | 9 april
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 10-11 april
  • Leda upphandlingar effektivt | 29 april
  • Hållbar upphandling | 7 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Våren 2024
  • Säkerhetsskyddad upphandling | Våren 2024
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Våren 2024
  • LOU på två dagar | 15-16 maj
ANNONS FRÅN B3 UPPHANDLING

Elektronisk inköpsprocess – ­”Hur kommer vi vidare?”

Sedan lagen om e-faktura trädde i kraft hanteras ca 80% av fakturaflödet elektroniskt i offentliga organisationer, men fakturamatchning och e-beställning fortsätter att ligga på förhållandevis låga nivåer. Hur kommer vi vidare?

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Säkerhetsintressen styr upphandling
  • Öppen men tydlig utvärderingsmodell
  • Hållbart beställarengagemang
  • Kammarrätten vägleder om preklusion
  • Varför samarbetar inte fler företag?
  • Hyresundantag och byggherretjänst
  • Svepande påståenden räcker inte
  • Myndighets mejl måste lämnas ut
  • ”Mer av detta” – Praxisdagen 2023
  • Koncession blev lösningen för äldre
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Hållbarhetsperspektivet ska finnas där som smör och bröd

Vill du få ordning på ditt hållbarhetsarbete? Upphandlingschefen Nanna Sörling ville få mer struktur på verksamhetens hållbarhetsarbete och valde därför att gå kursen Hållbar upphandling där hon fick med sig flera matnyttiga bitar. “Framför allt fick jag med mig en tydlig dokumenterad matchning för Agenda 2030 och mycket bra helhetsbilder kring cirkulär ekonomi.”

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »