Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Anbud
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenad
    • IT-upphandling
  • Kompendier
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

Då kan domstolen tlllfälligt stoppa ett avtal

RättsfallsanalysFredrik Linder och Nike Berlin, Hamilton Advokatbyrå, analyserar en dom från Högsta förvaltningsdomstolen om när avtal tillfälligt får stoppas.

| 2014-04-14

1. Sammanfattning

  • I mål om ogiltigförklaring av avtal enligt LOU kan förvaltningsdomstolen besluta att ett avtal tillsvidare inte får fullgöras (interimistiskt beslut).
  • Vid bedömningen av om ett sådant interimistiskt beslut ska fattas ska domstolen
    pröva om det är sannolikt att avtalet kommer ogiltigförklaras, och
    beakta vilken betydelse det har för enskilda och allmänna intressen att fullgörelse av avtalet tillfälligt stoppas.

 

2. Fakta i målet

Samres AB (Samres) ansökte hos Förvaltningsrätten i Linköping om överprövning av en upphandling som AB Östgötatrafiken (Östgötatrafiken) uppgavs ha inlett. Upphandlingen skulle enligt Samres röra konsulttjänster för att etablera en regionbeställningscentral. Förvaltningsrätten avvisade ansökan med motiveringen att det inte fanns någon upphandling för en sådan tjänst som Samres gjort gällande som kunde bli föremål för prövning. 

Samres överklagade avvisningsbeslutet hos Kammarrätten i Jönköping (mål nr 2957-13). Under handläggningen upplystes att Östgötatrafiken ingått avtal med ett annat bolag beträffande avrop av rekryteringstjänster till en regionbeställningscentral för samordning av den särskilda kollektivtrafiken.

Samres justerade därför sitt överklagande till att i stället avse ogiltigförklaring av detta avtal. Samres yrkade bl.a. att kammarrätten interimistiskt skulle förordna att avtalet inte skulle få fullgöras. Kammarrätten meddelade prövningstillstånd samma dag och biföll samtidigt yrkandet om interimistiskt förordnande.

Därefter inkom ett yttrande från Östgötatrafiken där bolaget bl.a. yrkade att kammarrätten skulle ompröva det interimistiska beslutet. Kammarrätten upphävde beslutet. 

Efter ytterligare skriftväxling upprepade Samres sitt yrkande om interimistiskt förordnande. Kammarrätten biföll yrkandet.

Östgötatrafiken överklagade detta nya interimistiska beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och yrkade att beslutet skulle upphävas. Östgötatrafiken menade att det förelåg ett tvingande allmänintresse för avtalets bestånd och att Samres inte visat något tillräckligt starkt motstående intresse.
 

3. Domstolens bedömning

Frågan i målet gäller förutsättningarna för ett interimistiskt beslut vid överprövning av ett avtals giltighet.

HFD konstaterade inledningsvis att det i 16 kap. lagen om offentlig upphandling (LOU) finns två olika paragrafer som reglerar interimistiska förordnanden. I den första av dessa anges förutsättningarna för ett interimistiskt beslut under pågående upphandling (16 kap 9 §). I den andra anges förutsättningarna för ett sådant beslut vid överprövning av ett avtals giltighet (16 kap 16 §).  I båda paragraferna anges att rätten får avstå från att fatta ett interimistiskt beslut om den skada eller olägenhet som åtgärden skulle medföra kan bedömas vara större än skadan för leverantören. 

En domstols möjlighet att överpröva en upphandling upphör när ett avtal sluts, varför ett interimistiskt beslut under en pågående upphandling (16 kap. 9 § LOU) har ansetts vara ett sätt för domstolen att skaffa sig tid för att kunna genomföra en överprövning. HFD framhöll, med stöd av RÅ 2003 ref. 64 och RÅ 2005 ref. 17 samt SOU 2006:28 s. 296, att ett sådant beslut skiljer sig från ett beslut om inhibition eller motsvarande beslut med stöd av 28 § FPL. 

Möjligheten att överpröva giltigheten av ett avtal upphör däremot enligt HFD inte vid någon viss tidpunkt. HFD fann därför att den i målet aktuella situationen var en annan än den som motiverade 2003 års avgörande, och att den föranleder det slags överväganden som ska göras i fråga om beslut med stöd av 28 § FPL.

För sådana beslut med stöd av 28 § FPL har det etablerats en praxis av innebörd att domstolen bl.a. har att göra en sannolikhetsbedömning av det möjliga utfallet av den slutliga prövningen och beakta vilken betydelse det har för enskilda och allmänna intressen att verkställigheten av ett beslut skjuts upp (Wennergren och von Essen, Förvaltningsprocesslagen m.m. – En kommentar, 2013, s. 259 ff.). 

I sak konstaterade HFD att kammarrätten hade meddelat prövningstillstånd i det dit överklagade målet, som kommit att handla om överprövning av ett avtals giltighet. Enligt HFD:s mening hade det inte framkommit tillräckliga skäl för ett interimistiskt beslut i målet. HFD fann därför att det överklagade beslutet skulle upphävas.
 

4. Analys och konsekvenser

Rättspraxis om interimistiska beslut i mål om offentlig upphandling har hittills huvudsakligen gällt ”vanliga” överprövningsmål, dvs. yrkanden enligt 16 kap. 9 § LOU om att avtal tills vidare inte får ingås. Det är därför välkommet att HFD nu även har lämnat vägledning för prövningen av interimistiska yrkanden i mål om ogiltigförklaring av avtal, dvs. yrkanden enligt 16 kap. 16 § LOU om att avtal tillsvidare inte får fullgöras.

De två paragraferna om interimistiska beslut i 16 kap. 9 och 16 §§ LOU har delvis olika syften, även om ordalydelsen i andra stycket i båda paragraferna avseende den intresseavvägning som ska göras är identisk. Det är därför inte förvånande att HFD anser att bedömningen enligt respektive paragraf föranleder olika slags avväganden.

I praxis rörande interimistiska beslut enligt 16 kap. 9 § LOU (dvs. att avtal tills vidare inte får ingås) har HFD uppställt låga krav på leverantörens skäl för ett interimistiskt beslut. Av HFD:s praxis framgår att ett sådant beslut kan fattas enbart i syftet att garantera leverantören en rätt till överprövning av upphandlingen och att det finns en stark presumtion för att ett interimistiskt beslut ska fattas (RÅ 2003 ref. 64 och RÅ 2005 ref. 17). 

När det gäller yrkanden om interimistiska beslut enligt 16 kap. 16 § LOU (dvs. att avtalet tillfälligt stoppas) ska domstolen enligt vad HFD uttalar i det aktuella målet bl.a. pröva om det är sannolikt att avtalet kommer att ogiltigförklaras i den slutliga prövningen (dvs. i den instans som fattar det interimistiska beslutet). 

HFD:s bedömning i det aktuella målet innebär därför, enligt vår uppfattning, att det ställs högre krav på leverantörens skäl för ett interimistiskt beslut enligt 16 kap. 16 § LOU om att avtalet inte får fullgöras jämfört med skälen för ett interimistiskt beslut enligt 16 kap. 9 § LOU om att avtal inte får ingås. Presumtionen för att ett interimistiskt beslut ska fattas är således svagare vid prövning av om ett avtal tills vidare inte får fullgöras jämfört med prövningen av om ett avtal inte får ingås. 

Om ett avtal hinner fullgöras innan ett mål om ogiltigförklaring hunnit avgöras kan den klagande leverantören gå miste om möjligheten att konkurera om kontraktet om inte ett interimistiskt beslut meddelas. Om kraven på leverantörens skäl för ett interimistiskt beslut ställs för högt kan därför värdet av att vinna målet om ogiltigförklaring helt eller delvis gå förlorat. Det är därför bra att HFD slår fast att det, utöver sannolikhetsbedömningen, även ska beaktas vilken betydelse det har för enskilda, dvs primärt den klagande leverantören, och allmänna intressen, dvs primärt den upphandlande myndigheten, att ”verkställigheten av ett beslut skjuts upp”– dvs. att fullgörelse av avtalet tillfälligt stoppas. Om ett uteblivet interimistiskt beslut innebär att avtalet i sin helhet kommer att fullgöras måste enligt vår mening den klagande leverantörens intresse väga tungt när domstolen vid en sannolikhetsbedömning finner att avtalet bör ogiltigförklaras.
 

5. Målnummer och domstol 

Högsta förvaltningsdomstolen, 2014-02-20, mål nr 8147-13

Läs mer: JuridikRättsfallsanalys Fredrik LinderHamiltonKlagenævnet For UdbudLandsretLouManovaSduWallonska

Redaktionen

red@uh24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Fler nyheter

Kritiserar två regioner

Branschorganisationen Sveriges Bussföretag har granskat hur väl landets regioner
följer de nationella rekommendationerna när de upphandlat kollektivtrafik. Skåne får ros. Gotland och Gävleborg får ris.

Chef igen – nu som interim

Karriär

I fjol lämnade upphandlingschefen Katja Bähr Tyresö kommun för konsultbolaget Knowit. Under 2022 är hon inhyrd inköpschef på Stockholm Vatten och avfall. ”Ett år en fantastisk tid. Man får sätta sin egen prägel men krafterna hinner inte ta slut”, säger hon.

Foto: Mostphotos

”Kan inte agera detektiver”

Nya regelverk innebär att upphandlare behöver lyfta på många stenar för att utreda om leverantörerna är ”hela och rena”. Men det är inte rimligt att förväntas vara EU:s detektiver. Det anser Addas bolagsjurist Lotta Olsson.

Foto: Mostphotos

Efterlyser tydligare stöd

Kommunerna i Dalarna vill ha tydligare stöd kring hållbar upphandling. Det nuvarande stödet uppfattas som otydligt och rörigt, enligt en enkät.

Foto: Region Blekinge

Agerar efter upphandlingsmissar

Bristerna i Blekinge Kompetenscentrums upphandlingar får ledningen för Region Blekinge att agera. Alla som arbetar med inköp ska gå en obligatorisk webbutbildning för certifierade inköpare.

Döms för insiderbrott vid bussaffär

Fyra personer fick förhandsinfo om att ett börsnoterat bolag förlorat Umeå kommuns bussupphandling, och sålde sina aktier innan tillkännagivandet. Nu har Svea hovrätt dömt dem för insiderbrott.

Lediga jobb

Strategisk inköpare, Affärsområde IT och Förvaltning, Sektion Inköp HR IT

Erfaren upphandlare

Upphandlare med känsla för hållbara affärer

Familjebostäder Stockholm

Familjebostäder söker Inköpsstrateg

Familjebostäder Stockholm

Familjebostäder söker Strategisk inköpare

Upphandling Södertörn

Upphandling Södertörn söker upphandlare

  • Upphandlare med controlleransvar till Halmstads Energi och Miljö AB
  • Upphandlare till Tyresö kommun
  • Inköpsanalytiker i början av sin karriär till Nacka kommun!
  • Inköpare som vill utvecklas i Nacka kommun!
  • SIS söker en junior upphandlare
  • SIS söker en senior upphandlare
  • Upphandlare till KTH
  • Upphandlare, entreprenad till Huddinge kommun
  • Upphandlare till Piteå kommun
  • Hållbarhetsansvarig till Statens inköpscentral
  • Erfaren Upphandlare till Kista eller Linköping
  • Jurist till inköpsenheten, placering Stockholm
  • Inköpschef, Skellefteå kommun
  • Upphandlingschef till Orust kommun
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

”Kursen gör SUA begripligt”

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Senaste nyheterna

Kritiserar två regionerKritiserar två regioner
Chef igen – nu som interimChef igen – nu som interim
”Kan inte agera detektiver””Kan inte agera detektiver”
Efterlyser tydligare stödEfterlyser tydligare stöd
Agerar efter upphandlingsmissarAgerar efter upphandlingsmissar
Döms för insiderbrott vid bussaffärDöms för insiderbrott vid bussaffär
Underkänner coronasamordningUnderkänner coronasamordning
De vill följa upp hållbarhetskravDe vill följa upp hållbarhetskrav
ANNONS FRÅN AFF

För oss är Aff ett viktigt verktyg

Om inte Aff fanns skulle  vi tvingas att skapa vår egen standard för att definiera vårt drift- och underhållsuppdrag, i stället för att kunna luta oss mot en branschstandard. Det skulle vara både jobbigt, ineffektivt och kostsamt, säger Andreas Mattsson områdeschef på Region Halland.

Senaste kommentarerna

  • Vill skrota LOU för allmännyttanIntressant iakttagelse från utredaren att "bolag alldeles uppenbart inte offentligrättsliga organ". Kan inte annat än undra hur SKR kommer ställa...
  • Anklagas för ojusta metoderNorstedts Juridik har försökt förmå kommuner att ogiltigförklara eller säga upp avtal som de har ingått med JP Infonet om...
  • Överträffar målen för klimatetVar är resultatet? Vilka siffror redovisas och för vad? Vem och hur gjorde beräkningen? Menar Region Stockholm att varje inköp...
  • Anklagas för ojusta metoderFattar inte vad som står. Vem anklagar vem ?
  • LOU-striden i BodenJa vilket fruktansvärt nederlag. Först avyttrar man kommunal egendom till privata intressen till skattebetalarnas stora förlust. Sedan fälls man i...

Aktuella utbildningar

  • Agil upphandling | 9 november
  • LOU på två dagar | 10-11 maj
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | Hösten 2022
  • Anbuds­utvärdering | 13 oktober
  • Hantera överprövningar | 10 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 18-19 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 19-20 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 18 oktober
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2022
  • Leda upphandlingar effektivt | 6 december
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 17 november
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Upphandla för rikets säkerhet

Den nya säkerhetsskyddslagen gör att du som upphandlare måste analysera och ta hänsyn till nya typer av risker. Pernilla Norman, advokat och expert på säkerhetsskyddad upphandling, leder en populär utbildning som lär ut just detta.

ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Utnyttja möjligheten att förhandla

Möjligheterna att förhandla inom offentlig upphandling är större än de flesta tror och ger oftast en bättre affär. Men det krävs kunskap i regelverket och i hur du praktiskt går till väga för att förhandla framgångsrikt. Petra Rantzow lär ut sina bästa tips.

UH24 Utbildning – Hitta kursen för dig!

Det är här vi tar innehållet från våra konferenser och produkter och förvandlar det till konkret kunskap – som lyfter din kompetens till helt nya nivåer.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *
ANNONS  FRÅN UPPHANDLING24

Ulrika Lindgren

Nätverket utvecklar anbudsarbetet

Ulrika Lindgren, anbudschef på arkitektkontoret AIX, är medlem i Upphandling24:s anbudsnätverk. Det har hjälpt henne att utveckla processen för att lämna vassare anbud.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »