Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Månadens profil
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
    • AI för upphandlare
    • Avtalsförvaltning
    • Entreprenadupphandling och AMA AF
    • Fortsättningskurs IT-upphandling
    • Kvalificerad entreprenadupphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare
    • Leda upphandlingar effektivt
    • LOU på två dagar
    • Ramavtal
    • Säkerhetsskyddad upphandling
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

”Dags för fler innovationer!”

DebattAlldeles för många arkitekt- och ingenjörsföretag avstår från att delta i offentlig upphandling. Den främsta orsaken är ett ensidigt fokus på lägsta pris. Det får allvarliga konsekvenser för Sveriges innovationskraft och kvaliteten på upphandlade produkter och tjänster. Civilminister Ida Karkiainen har ett stort ansvar att agera för att skapa bättre upphandlingar, skriver Magnus Höij.

| 2021-12-06
Magnus Höij är förbundsdirektör på Innovationsföretagen.

Varje år genomförs offentliga upphandlingar till ett värde av 782 miljarder kronor. Men en femtedel av företagen avstår från att delta i offentliga upphandlingar, enligt en undersökning från Innovationsföretagen i samarbete med Almega. Drygt hälften av dessa företag anger att alltför stort fokus på lägsta pris är en bidragande orsak.

I dag handlar offentliga upphandlingar ofta om att pressa timpriser så mycket som möjligt. Tidskrävande formalia samt för många och irrelevanta krav är andra bidragande orsaker.

Att hushålla med offentliga resurser är viktigt.  Att handla upp på lägsta timpris riskerar att leda till sämre kvalitet och ökade kostnader. Det är en upphandlingskultur som konsekvent utarmar företagens möjligheter att leverera och innebär stora negativa samhällsekonomiska konsekvenser.

Tyvärr utnyttjas upphandlingar i allt för låg grad till att vara innovationsdrivande och främja de företag som satsar på utveckling samt möjliggöra för dem att leverera lösningar i framkant. Dagens upphandlingar fokuserar för mycket på kortsiktiga lösningar till lägsta pris. Detta hämmar företagens och det offentligas möjlighet att skapa långsiktiga, innovativa och hållbara lösningar.

Den tidigare civilministern Lena Micko lovade i våras en rejäl satsning på att stimulera innovationsupphandlingar. En mycket välkommen satsning. Men sedan dess har reformerna uteblivit. Den stora frågan handlar trots allt om hur all upphandling kan förändras i grunden så att funktion, hållbarhet, kvalitet och innovation alltid finns i första rummet.

Genom att låta upphandling i högre grad handla om produkten eller tjänsten som ska upphandlas och i mindre grad om hur leverantören tar fram lösningen, så öppnas marknaden upp för helt nya lösningar och helt nya leverantörer.

Redan i dag sker de största kunskaps- och FoU-investeringarna hos företagen, trots att detta är en väldigt kostsam verksamhet att bedriva. Företagen vill ligga i framkant och komma på nya lösningar på morgondagens problem.

Men om Sverige fortsatt ska ligga i innovationstoppen så måste företagen få möjlighet att förverkliga sina lösningar. Här kan den offentliga sektorn verkligen göra skillnad och visa hur man borde genomföra upphandlingar som premierar innovation, värdeskapande och hållbara lösningar.

Genom innovationsupphandlingar utan onödiga ska-krav möjliggör vi för fler företag att delta i offentliga upphandlingar.

För att summera, Innovationsföretagen vill att upphandlingar utvecklas så att:

1. Kvalitet, hållbarhet, funktion och värdeskapande innovation i högre grad få genomslag vid utvärdering

2. En ökad dialog mellan upphandlande organisationer och leverantörer premieras

3. Irrelevanta krav minimeras och att relevanta kravställningar följs upp

Vi hälsar Ida Karkiainen varmt välkommen men vill samtidigt uppmana till handling. Med bara tio månader kvar till nästa riksdagsval är det hög tid för den nya regeringen och civilministern att ge Upphandlingsmyndigheten i uppdrag att bidra till att alla upphandlingar öppnar upp för innovation. Att kvalitet, funktion och värdeskapande står i fokus. Fler åtgärder behövs.

Om regeringen inte ser ett problem med att en sådan stor andel företag väljer bort att delta i offentliga upphandlingar är det allvarligt. Det offentliga måste bli ett föredöme inom upphandlingar. Genom innovationsupphandlingar kan Sverige uppnå en större nytta och skapa nya effektiva och klimatpositiva lösningar.

Nu är det upp till bevis för Sveriges nya civilminister.

Magnus Höij
Förbundsdirektör, Innovationsföretagen

Annons

Vill du också skriva ett debattinlägg?
Kontakta Ann-Louise Larsson på ann-louise@upphandling24.se för mer information!

Läs mer: Debatt

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

3 kommentarer på "”Dags för fler innovationer!”"

  1. Anders Rydén skriver:
    7 december, 2021 kl. 08:40

    Det finns ingen självklar motsättning mellan “kvalitet, funktion och värdeskapande” och utvärdering på lägst pris. Allt beror på kravställningen.

    Innovation går alldeles utmärkt att bedriva genom de “vanliga” upphandlingsformerna. Innovationspartnerskap liksom konkurrenspräglad dialog är former som normalt inte behövs, särskilt inte om UM/UE har en god kommunikation med marknaden innan upphandlingen.

    Offentlig upphandling är normalt inte alls behäftad med tidskrävande formalia, annat än de lagstadgade tidsfristerna som ju dock inte är aktiv tid. Det är en myt att det är svårt eller tidsödande att lämna anbud. Enklare varor och tjänster kan ofta offereras med mindre än en halv dags arbete. Om något så är det utvärdering på annat än pris som driver tid och administration hos leverantören.

    Vad gäller irrelevanta krav är det så klart något som ska ifrågasättas. Men mera konkret, vilka krav är irrelevanta? Här har marknaden också ett ansvar att informera sin kunder. De krav som ställs finns normalt där av en anledning.

  2. John Murray skriver:
    8 december, 2021 kl. 17:05

    Delar helt Magnus syn och detta är inte bara ett problem inom offentlig upphandling, även om problemen är mest synliga och debatterade där.

    Jag har arbetat som inköpare i många år och var under 12 år huvudansvarig för alla konsultinköp på en av Sveriges större konsultinköpare med omsättning på 1,5-2 miljarder per år bara på tekniska konsulter.

    Lägsta pris fokus och prisdumpning (“1-kornas konsulter” eller det som är vanligare i privat sektor med lägre pris för vissa kompetenser än leverantör är beredd att leverera för) är två gissel mot bästa kostnad, det är både köp och säljsida överens om enligt min erfarenhet.

    Det går att eliminera att prisdumpning slår igenom i utvärderingen, likväl som att få med funktionella krav, riskhantering och även öppna för innovation i utvärderingsmodellen. Jag drev själv detta i många år och har sedan ett par år tagit steget att formalisera hur.
    På protendering.com finns white papers om metoder och utvärderingsmodeller som öppnar för funktionella krav och riskhandering.

  3. Erik skriver:
    9 december, 2021 kl. 15:56

    Bra och viktiga saker som tas upp. Jag efterlyser också konkreta exempel på vad som kan förbättras. Att bara önska “mer innovation” hjälper inte. Och kunskapen om den offentliga upphandlingens möjligheter och begränsningar måste öka i alla läger. På min UM genomförde vi för ett antal år sedan en öppen hearing om hur leverantörerna i en viss bransch tyckte att vi skulle utvärdera deras tjänster. En övervägande del av förslagen handlade om mjuka värden som aldrig någonsin skulle kunna mätas eller följas upp på ett vettigt sätt eller sådant som vi inte skulle kunna tänka oss att vara utan, och som vi därför kravställde. Leverantörsmarknaden måste och chilla med överprövningarna. De gånger jag och mina kollegor vågar något i utvärderingsväg får vi i princip alltid en överprövning som handlar om det inte är transparent nog. Anbudsgivarna får de upphandlade de förtjänar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Dalauppror mot miljardgräns

Region Dalarna ställer omsättningskrav på en miljard kronor för sin kollektivtrafik. Det har skapat ett politiskt missnöje med kritik mot upphandlingen från alla kanter.

Skanskas låga pris godkänns

Jönköpings kommun gjorde fel som förkastade ett anbud från Skanska som onormalt lågt. Det fastslår Kammarrätten i ett beslut om att rätta en upphandling av VA-arbeten.

Synar korruption vid upphandling

Otillbörlig påverkan, korruption och offentlig upphandling. Det är temat för en konferens vid Ekonomihögskolan i Lund i augusti.

Välkomnar försörjningsavtal

Förslaget om så kallade försörjningsavtal som inte omfattas av ordinarie upphandlingsregler får tummen upp av näringslivet. ”Detta är ett viktigt steg”, säger Pia Sandvik, vd på Teknikföretagen.

“Ta mer risk, upphandlare”

Låt anbudsgivarna hitta en lösning som möter behovet i stället för att specificera lösningen. Den uppmaningen riktar norska startup-företag till upphandlare i en ny rapport.

Tranås

Omtag i Tranås efter KKV-kritik

I höst ska Tranås kommun upphandla sina näringslivs- och destinationstjänster. ”Vi måste få det här lagligt, att inte Konkurrensverket knackar på dörren igen”, säger kommunalrådet Mats Holmstedt.

Lediga jobb

MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Upphandlare till MSB

MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Inköpare till MSB

Senaste nyheterna

Dalauppror mot miljardgräns
Skanskas låga pris godkänns
MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskapUpphandlare till MSB
MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskapInköpare till MSB
Synar korruption vid upphandling
Välkomnar försörjningsavtal
“Ta mer risk, upphandlare”
TranåsOmtag i Tranås efter KKV-kritik
Tyck till om uppföljning
Drömmer om kortare arbetstid
Fritt fram kräva miljömärkning
Varnar för saboterade upphandlingar
Anna BergendalTill försvar för LOV
Sara Heelge VikmångStora ratar hemtjänst-LOV
Platsannonserbjudande sommar2025
”Från pärm till skärm”
Sigtuna kommunhusBolt i egen prisklass
Martin KruseSvaga leverantörer får nobben
ÄngelholmSå skapades intresse för inköp
PolisenPolisen söker upphandlingsjurist till IT-avdelningen

 

ANNONS FRÅN INDUS OCH EXPANDIA

Guide: Upphandla moduler

Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Här får du tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister. Ladda ner kostnadsfritt >

Mest visade inlägg

  • Varnar för saboterade upphandlingar
  • Bolt i egen prisklass
  • ”Från pärm till skärm”
  • Synar korruption vid upphandling
  • Stora ratar hemtjänst-LOV
  • Skanskas låga pris godkänns
  • Välkomnar försörjningsavtal
  • När skattekontot visar leverantörsproblem
  • “Ta mer risk, upphandlare”
  • Träget arbete ger resultat

Läsarnas åsikter

Peter : Skanskas låga pris godkänns
Gärna en uppföljande kommentar ifrån Jkpg kommuns jurist som, mer eller mindre, förmätet lät uttala: "för mig handlar det om…
Anna : Skanskas låga pris godkänns
Det känns som ett spel för gallerierna det här med onormalt låga priser. I verkligheten händer ju ingenting. Det går…
Karoline Holmberg : ”Från pärm till skärm”
Jag skulle snarare säga att man behöver analysera e-handelslösningarna för att se vilka av dem som är lämpliga för vilken…
Arian Dushku : När skattekontot visar leverantörsproblem
Hej Andreas, Tack för dina ord och din fråga! Skattekontot kan berörd leverantör beställa via Skatteverket. Be dem ange erat…
Linus Jeppsson : ”Från pärm till skärm”
Håller med Erik ovan. Det är tyvärr inte riktigt allt som lämpar sig för elektronisk beställning. Medan de flesta varor…
Andreas : När skattekontot visar leverantörsproblem
Tack Arian för bra artikelserie. Men hur får man smidigt tillgång till skattekontot?
Erik : ”Från pärm till skärm”
Det bör göras en utredning om vilka varor och tjänster som inte lämpar sig för e-beställning, om detta inte likställs…
Miaman : ”Från pärm till skärm”
Det var sannerligen på tiden! :D
Jörgen Nilsson : Bolt i egen prisklass
Uppenbarligen så har cabonline och sirius arbetat med en snarlik kalkyl. När man offererar taxi så är lönens andel i…
Alf Karlsson : Gör Karlstad till ”Kahlstad”
Min fru, född i Karlstad gick i taket. Men vaaa f-n. Dom har sålt sig till djävulen för en spottstyver…

Aktuella utbildningar

  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • AI för upphandlare | 27 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 4 december
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Fortsättningskurs IT-upphandling | Hösten 2025

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde *
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Hetaste rättsfallen från första kvartalet
  • Mer restriktiv bedömning av avvikelser?
  • Bakläxa om utredningsansvar
  • Juridisk rapport om miljömärkning i upphandling
  • Förtroendet för rättskipningen riskerar att urholkas
  • Förslag 3: Ta bort verksamhetskriteriet i Hamburg-undantaget
  • Inga krav som inte uttryckligen följer dokument
  • Förslag 2: Gör teckal-undantaget mer lättläst
  • Hur allvarligt fel krävs för uteslutning?
  • Så ändras överprövnings- och skadeståndsreglerna

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Bo Nordlin

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »