
Om brexit görs utan någon form av avtal med EU förvandlas Storbritannien till ett så kallat tredjeland och ska därmed behandlas som ett sådant. Detta förutsätter givetvis att Storbritanniens ansökan avseende inträde i WTO samt GPA accepteras.
Men förändringarna blir sannolikt inte alltför omfattande eftersom Storbritanniens regering låter meddela att:
”Om Förenade kungariket lämnar EU utan en överenskommelse, kommer reglerna om offentlig upphandling att förbli i stort sett oförändrade efter Storbritanniens utträde kl. 11.00 den 29 mars 2019.”
För upphandlare som endast genomför upphandlingar enligt LOU blir det inga stora skillnader. Givetvis kommer e-certis att stängas för Storbritannien vilket gör det svårare att förstå vilka bevis som kan krävas vid kvalificering av anbudsgivare från Storbritannien.
Men att det över en natt skulle ske stora förändringar i vilka bevis som kan tillhandahållas av anbudsgivare från Storbritannien är högst osannolikt. Men på sikt kan det givetvis ske förändringar.
En fråga som på förhand är svår att avgöra är huruvida det blir tillåtet att förkasta anbud från brittiska anbudsgivare i upphandlingar under tröskelvärdet eftersom dessa upphandlingar inte omfattas av GPA.
För de upphandlare som genomför varuupphandlingar i enlighet med LUF så aktualiseras givetvis 18 kap. 2 §. vilket i korta drag innebär att upphandlare kan förkasta ett anbud som till mer än 50 procent innehåller varor från Storbritannien.
Därutöver ska upphandlare, vid de tillfällen prisskillnaden mellan två eller flera anbud inte är större än tre procent och anbuden i övrigt är likvärdiga, ge företräde för det anbud som inte till mer än 50 procent innehåller varor med ett ursprung i Storbritannien eller annat tredjeland.
Och om du är upphandlare som genomför upphandlingar enligt LUFS aktualiseras 7 kap. 14 §, vilket innebär att upphandlaren inte längre är skyldig att godta ett säkerhetsgodkännande som erhållits av en leverantör som utfärdats i Storbritannien, även om detta skulle kunna betraktas som likvärdigt med deras egna nationella säkerhetsgodkännanden.
Detta kan leda till att leverantörer som åberopar ett godkännande som erhållits i Storbritannien utesluts från att delta i upphandlingen.
För svenska leverantörer som önskar få tillgång till upphandlingar från den brittiska offentliga sektorn kommer inte längre erhålla dessa upphandlingar från Tenders Electronic Daily, TED.
I stället måste de svenska leverantörerna registrera sig på ”UK e-notification service”, som för tillfället är under utveckling men som ska vara redo att lanseras den 30 mars 2019.
Dessutom återstår det att se huruvida svenska leverantörer får tillgång till brittiska upphandlingar under tröskelvärdet.
Per Werling
Upphandlingskonsult E-Avrop
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer