Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

EU-domstolen ger grönt ljus

Särbestämmelserna för idéburna organisationer har kritiserats för att bryta mot EU-rätten. Nu slår EU-domstolen fast att så inte är fallet.

| 2022-07-26

I början av juni klubbade riksdagen igenom de nya särbestämmelserna för idéburna organisationer. 

Från den 1 januari 2023 finns därmed möjlighet att reservera vissa upphandlingar av välfärdstjänster för dessa.

Förlaget har kritiserats av bland andra Svenskt Näringsliv, som menar att ändringen av LOU sannolikt inte är förenlig med EU-rätten. 

Men nu visar en ny dom (C-436/20 ASADE) från EU-domstolen att så inte är fallet.

Domstolen slår fast att artikel 77 i LOU-direktivet inte det enda tillåtna sättet att reservera upphandlingar av sociala tjänster till organisationer som saknar vinstsyfte. 

Enligt upphandlingsjuristen Mathias Sylvan är domen ett välkommet stöd för alla som vill rikta upphandlingar av välfärdstjänster till idéburna aktörer utan de tidsbegränsningar som gäller enligt bestämmelsen i 19 kap. 25 paragrafen LOU.  

– Domen kan också ses som ett stöd för den nya bestämmelsen om reserverade upphandlingar, vars laglighet har ifrågasatts, säger Mathias Sylvan.

Läs mer: Eu-domstolenIdéburna organisationer

Olof Axelsson

olof@upphandling24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

5 kommentarer på "EU-domstolen ger grönt ljus"

  1. Ellen Heldahl skriver:
    26 juli, 2022 kl. 10:03

    Så enkelt kan man inte säga att rättsfallet ska tolkas.
    EU-domstolen skriver i punkten 91,

    ”När den omständigheten att privata enheter med vinstsyfte utesluts från förfaranden för offentlig upphandling som avser tillhandahållande av sådana sociala tjänster motiveras av sådana överväganden strider det inte mot likhetsprincipen, i den mån detta uteslutande faktiskt bidrar till att uppnå sociala mål och mål avseende solidaritet och budgetmässig effektivitet som ligger till grund för detta system (se, analogt, dom av den 11 december 2014, Azienda sanitaria locale n. 5 ”Spezzino” m.fl., C‑113/13, EU:C:2014:2440, punkt 60, och dom av den 28 januari 2016, CASTA m.fl., C‑50/14, EU:C:2016:56, punkt 63).

    Denna analys saknas i propen.

    Till skillnad från Mattias tidigare resonemang framgår nu också tydligt att detta är frågan en ekonomisk tjänst enligt EU-rätten.

  2. Mathias Sylvan skriver:
    28 juli, 2022 kl. 11:24

    Jo Ellen, det finns en sådan analys. Du hittar den på sidorna 34-38 i proposition 2021/22:135.
    Nej Ellen, EU-domstolens svar i C-436/20 ASADE är inte ett bevis på att helt eller huvudsakligen skattefinansierade välfärdstjänster är ekonomiska tjänster. Tvärtom, eftersom EU-domstolen slår fast att välfärdstjänster som tillhandahålls enligt samma generella solidaritetsprincip som gäller för sjukvården i Slovakien (C-262/18 P Dôvera) är icke-ekonomisk, (se ASADE, p. 64). Merparten av välfärdstjänster i Sverige utförs enligt denna generella solidaritetsprincip, dvs. en princip som innebär att välfärd ges till alla efter behov och inte efter betalningsförmåga eller risk. I Sverige står utförarna dessutom under statlig tillsyn och i många fall gäller tillståndsplikt. Detta bortser HFD från i HFD 2020 ref. 15. Jag gör gällande att merparten av svenska välfärdstjänster är icke-ekonomiska precis som sjukvården i Slovakien.

    Den spanska lagen i ASADE omfattar emellertid en salig blandning av sociala tjänster varav vissa tillhandahålls enligt en selektiv solidaritetsprincip, dvs. solidariteten gäller bara för vissa, t.ex. personer med låga inkomster. Ett sådant exempel är subventionerat boende (se förslag till avgörande, p. 56). Ett annat ord för detta är social housing vilket innebär en lägre hyra för personer med låga inkomster men också ett boende med en lägre standard. I Sverige har vi inte social housing eftersom det anses vara segregerande och stigmatiserande. Subventionerat boende är hur som helst helt säkert en ekonomisk tjänst, dels därför att även en subventionerad hyra normalt är så stor att den ska betraktas som ersättning, dels därför att de stora flertalet hyresgäster betalar en hyra som inte är subventionerad.

    Eftersom den spanska domstolen inte närmare preciserar vilka sociala tjänster man vill att EU-domstolen uttalar sig om (se p. 72) konstaterar EU-domstolen att ”åtminstone vissa sociala tjänster till enskilda” utförs mot ersättning och därmed är ekonomiska (se ASADE, p. 66). Något mer utförligt eller differentierat svar ger inte EU-domstolen vilket jag är den förste att beklaga.

  3. Nomi skriver:
    31 juli, 2022 kl. 16:53

    @Mattias – är inte helt säker på att jag förstår det sistnämnda resonemanget. Detta då många av sociala tjänsterna i Sverige också tillhandahålls genom en selektiv solidaritetsprincip ex äldreboende, skyddat boende etc. Dessa får du endast tillgång till om du uppfyller vissa kriterier.

  4. Mathias Sylvan skriver:
    1 augusti, 2022 kl. 12:36

    Det EU-domstolen definierar som ett välfärdsystem som ”genomför solidaritetsprincipen” i Dôvera motsvaras av vad förre fp-ledaren Bengt Westerberg beskriver som svensk ”generell välfärdspolitik” i en artikel i Dagens Arena (i samma artikel beskriver Westerberg också hur den generella välfärdspolitiken skiljer sig från den selektiva välfärdspolitiken):
    https://www.dagensarena.se/opinion/bengt-westerberg-starka-argument-generell-valfardspolitik/
    Enligt Westerberg omfattar den generella välfärdspolitiken alla medan den selektiva bara omfattar vissa. Ett exempel är utbildning som enligt skollagen ska vara avgiftsfri oavsett om eleven har rika eller fattiga föräldrar. Vidare är utbildningen avgiftsfri både på en kommunal skola och en privat friskola.
    Den omständigheten att välfärden gäller lika för alla innebär emellertid inte att alla har rätt till samma insatser. Äldreomsorg är behovsprövad. Det är förmodligen det du syftar på med ”uppfyller vissa kriterier”. Men behovsprövningen utgår endast från den enskildes behov, inte från hur mycket hen betalar i egenavgift eller i skatt. Vidare baseras egenavgiften på personens inkomst. Det finns alltså ingen relation mellan egenavgiften och värdet på den omsorg som personen erhåller vilket är centralt för att det ska ekonomisk verksamhet (se Dôvera, p. 59). Det finns också en maxtaxa. Äldreomsorg är dessutom skattefinansierad till mer än 90 procent, se rapport från Myndigheten Vård- och omsorgsanalys: file:///C:/Users/Admin/Downloads/Rapport-2021-7-Nordens-äldreomsorg%20(1).pdf, s. 12 och s. 79. Jag gör gällande att äldreomsorgen i Sverige tillhandahålls enligt samma solidaritetsprincip som sjukvården i Slovakien (Dôvera). Den är därmed icke-ekonomisk. Eftersom LOU, precis som LOU-direktivet, inte omfattar icke-ekonomisk verksamhet har HFD gjort en felaktig bedömning.
    Enligt HFD 2020 ref. 15 är äldreomsorgen ekonomisk verksamhet därför att det finns konkurrens. Men så var det också i Dôvera (och i ASADE). Den omständigheten att det rådde konkurrens mellan de slovakiska sjukvårdsbolagen och att två av tre sjukvårdsbolag dessutom var privata vinstsyftande aktiebolag innebar inte att sjukvården var en ekonomisk verksamhet enligt EU-domstolen (Dôvera, p. 42-48 och 61). Detta därför att alla tre utförare måste tillhandahålla sjukvård enligt samma solidaritetsprincip och att de stod under statlig tillsyn (Dôvera p. 51 och 59-60). Jag utvecklar analysen bland annat i en artikel i Upphandlingsrättslig Tidskrift.
    Dôvera avsåg statsstöd men i ASADE, p. 64, slår EU-domstolen fast att samma sak också ska gälla för offentlig upphandling.

  5. Nomi skriver:
    1 augusti, 2022 kl. 21:27

    Tack för att utförligt och fint svar även om jag till viss del inte är helt enig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Foto: Per Groth.

Tvingas gräva i skattkistan

Norrtälje kommun förlorar stort i en avtalstvist om VA-drift och tvingas ersätta den tidigare entreprenören Veolia med närmare 50 miljoner kronor plus rättegångskostnader.

Lunds univ

Bäst på att undvika domstol

Lunds universitet lyckades bäst bland upphandlande myndigheter med att undvika överprövningar under 2021 – inte en enda av 73 upphandlingar gick till domstol. Bland kommunerna placerar sig Lidköping/V6 i topp – 0/51.

anna jansson

Vinner mark med sysselsättningskrav

Göteborgs Stad ser både effekter med fler som får jobb och mätbara samhällsekonomiska vinster genom sysselsättningskrav i offentlig upphandling. ”Vinn-vinn-vinn”, säger specialisten Anna Jansson om strategin.

Skånsk flagga

Skånsk duo stärker samarbetet

Uppdaterat

Ystads och Simrishamns kommuner tar sikte på en gemensam inköpsfunktion. Från årsskiftet gäller ett tätare samarbete med gemensamma upphandlingar som ett första steg i processen.

Ser fram emot att gräva djupt

Karriär

Mattias Johansson lämnade jobbet som inköpschef på Ystads kommun för en specialisttjänst på Folktandvården Skåne. ”Nu får jag gräva djupare och lära mig en helt ny bransch”, säger han.

Forskningsbrev Foto: Jenny Drakenlind (Ek).

Forskningsbrev ska göra skillnad

Sveriges Offentliga Inköpare, SOI, hoppas med stöd av tunga aktörer som Upphandlingsmyndigheten, UHM, på ett genombrott för forskning om offentlig upphandling mellan två årskonferenser.

Lediga jobb

Erfaren jurist till Konkurrensverket

Upphandlare till Stockholms universitet

Offentlig inköpsstrateg/upphandlare, konsultavtal till HBV

Offentlig inköpsstrateg/upphandlare till HBV- Föräldravikariat

IT-upphandlare till Haninge kommun

  • Systemadministratör, e-handel, till Huddinge kommun
  • Upphandlare inom IT till Huddinge kommun
  • Upphandlare till Huddinge kommun
  • Entreprenadupphandlare till Huddinge kommun
  • Strategisk inköpare till Upphandlingsmyndigheten – föräldravikariat
  • Strategisk inköpare till Arbetsförmedlingen
  • Bolagsjurist till Adda
  • Verksjurister till säkerhetspolitisk myndighet
  • Upphandlingschef till Nässjö kommun
ANNONS FRÅN AFF

Vi måste ha en gemensam standard

Enligt Erik Sundström, vd på L&T, har Aff betytt väldigt mycket för branschen, standardiserade avtal gynnar alla. Ett gemensamt språk och en känd struktur gör det möjligt för alla inblandade att läsa och tolka avtalen.

Senaste nyheterna

Tvingas gräva i skattkistanTvingas gräva i skattkistan
Bäst på att undvika domstolBäst på att undvika domstol
Vinner mark med sysselsättningskravVinner mark med sysselsättningskrav
Skånsk duo stärker samarbetetSkånsk duo stärker samarbetet
Ser fram emot att gräva djuptSer fram emot att gräva djupt
Forskningsbrev ska göra skillnadForskningsbrev ska göra skillnad
”Alla möbler bör inte återbrukas””Alla möbler bör inte återbrukas”
Stakar ut nya politikenStakar ut nya politiken
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig skriva bättre avtal

Avtalet är kärnan i affären och avtalsrätten i sig regleras inte i LOU. Därför är det viktigt att du som upphandlare sätter dig in i hur du formulerar korrekta avtal och vad du bör tänka på för att säkerställa en bra affär.

Senaste kommentarerna

  • Bäst på att undvika domstolNotering i marginalen, att undvika domstolar behöver inte vara ett kvalitetsmått. Jag vet inget om dessa genomförda upphandlingar men jag...
  • ”Alla möbler bör inte återbrukas”Från Västra Götalandsregionen har vi länge upphandlat möbler med höga miljökrav. Vi har efterfrågat cirkulärt sedan 2012 men då ville...
  • ”Alla möbler bör inte återbrukas”Tråkigt med branschorganisationer som klagar men inte kommer med en hållbar/genomtänkt lösning. Förslagen är bra men hjälp oss med hur...
  • Så mycket tjänar upphandlareHej Madelene, Upphandling24 och Inköpsrådet håller på att sammanställa en löneundersökning. Där tar vi hänsyn till och frågar efter bland...
  • Så mycket tjänar upphandlareJag hoppas er redovisade statistik inte har klumpat ihop samtliga roller inom upphandling, högsta utbildning hos de som svarat, antal...

Aktuella utbildningar

  • Anbuds­utvärdering | 7 mars 2023 – 1 plats kvar
  • Agil upphandling | 9 mars 2023
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 14-15 mars 2023
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 16 mars 2023
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 21 mars 2023
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 22 mars 2023
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 23 mars 2023
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 29-30 mars 2023
  • LOU på två dagar | 19-20 april 2023
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 3 maj 2023
  • Hållbar upphandling | 10 maj 2023
  • Leda upphandlingar effektivt | 11 maj 2023
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Utnyttja möjligheten att förhandla

Möjligheterna att förhandla inom offentlig upphandling är större än de flesta tror och ger oftast en bättre affär. Men det krävs kunskap i regelverket och i hur du praktiskt går till väga för att förhandla framgångsrikt. Petra Rantzow lär ut sina bästa tips.

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Skräppostfilter och försenat mejl–igen
  • Ett år med kravet att begränsa skada
  • Mest läst på Inköpsrådet
  • Då får ogiltigt avtal bestå
  • Ingen fråga, ingen skada
  • Fler nyheter som påverkar it-avtal
  • Ursäkta, vad är klockan? (Del 2)
  • Kontraproduktiv begäran om sekretess
  • Bevis krävs för ”Hamburgundantaget”
  • Nytt år, nya möjligheter!

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »