Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

EU-domstolen ger grönt ljus

Särbestämmelserna för idéburna organisationer har kritiserats för att bryta mot EU-rätten. Nu slår EU-domstolen fast att så inte är fallet.

| 2022-07-26

I början av juni klubbade riksdagen igenom de nya särbestämmelserna för idéburna organisationer. 

Från den 1 januari 2023 finns därmed möjlighet att reservera vissa upphandlingar av välfärdstjänster för dessa.

Förlaget har kritiserats av bland andra Svenskt Näringsliv, som menar att ändringen av LOU sannolikt inte är förenlig med EU-rätten. 

Men nu visar en ny dom (C-436/20 ASADE) från EU-domstolen att så inte är fallet.

Domstolen slår fast att artikel 77 i LOU-direktivet inte det enda tillåtna sättet att reservera upphandlingar av sociala tjänster till organisationer som saknar vinstsyfte. 

Enligt upphandlingsjuristen Mathias Sylvan är domen ett välkommet stöd för alla som vill rikta upphandlingar av välfärdstjänster till idéburna aktörer utan de tidsbegränsningar som gäller enligt bestämmelsen i 19 kap. 25 paragrafen LOU.  

– Domen kan också ses som ett stöd för den nya bestämmelsen om reserverade upphandlingar, vars laglighet har ifrågasatts, säger Mathias Sylvan.

Läs mer: Eu-domstolenIdéburna organisationer

Olof Axelsson

olof@upphandling24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

5 kommentarer på "EU-domstolen ger grönt ljus"

  1. Ellen Heldahl skriver:
    26 juli, 2022 kl. 10:03

    Så enkelt kan man inte säga att rättsfallet ska tolkas.
    EU-domstolen skriver i punkten 91,

    ”När den omständigheten att privata enheter med vinstsyfte utesluts från förfaranden för offentlig upphandling som avser tillhandahållande av sådana sociala tjänster motiveras av sådana överväganden strider det inte mot likhetsprincipen, i den mån detta uteslutande faktiskt bidrar till att uppnå sociala mål och mål avseende solidaritet och budgetmässig effektivitet som ligger till grund för detta system (se, analogt, dom av den 11 december 2014, Azienda sanitaria locale n. 5 ”Spezzino” m.fl., C‑113/13, EU:C:2014:2440, punkt 60, och dom av den 28 januari 2016, CASTA m.fl., C‑50/14, EU:C:2016:56, punkt 63).

    Denna analys saknas i propen.

    Till skillnad från Mattias tidigare resonemang framgår nu också tydligt att detta är frågan en ekonomisk tjänst enligt EU-rätten.

  2. Mathias Sylvan skriver:
    28 juli, 2022 kl. 11:24

    Jo Ellen, det finns en sådan analys. Du hittar den på sidorna 34-38 i proposition 2021/22:135.
    Nej Ellen, EU-domstolens svar i C-436/20 ASADE är inte ett bevis på att helt eller huvudsakligen skattefinansierade välfärdstjänster är ekonomiska tjänster. Tvärtom, eftersom EU-domstolen slår fast att välfärdstjänster som tillhandahålls enligt samma generella solidaritetsprincip som gäller för sjukvården i Slovakien (C-262/18 P Dôvera) är icke-ekonomisk, (se ASADE, p. 64). Merparten av välfärdstjänster i Sverige utförs enligt denna generella solidaritetsprincip, dvs. en princip som innebär att välfärd ges till alla efter behov och inte efter betalningsförmåga eller risk. I Sverige står utförarna dessutom under statlig tillsyn och i många fall gäller tillståndsplikt. Detta bortser HFD från i HFD 2020 ref. 15. Jag gör gällande att merparten av svenska välfärdstjänster är icke-ekonomiska precis som sjukvården i Slovakien.

    Den spanska lagen i ASADE omfattar emellertid en salig blandning av sociala tjänster varav vissa tillhandahålls enligt en selektiv solidaritetsprincip, dvs. solidariteten gäller bara för vissa, t.ex. personer med låga inkomster. Ett sådant exempel är subventionerat boende (se förslag till avgörande, p. 56). Ett annat ord för detta är social housing vilket innebär en lägre hyra för personer med låga inkomster men också ett boende med en lägre standard. I Sverige har vi inte social housing eftersom det anses vara segregerande och stigmatiserande. Subventionerat boende är hur som helst helt säkert en ekonomisk tjänst, dels därför att även en subventionerad hyra normalt är så stor att den ska betraktas som ersättning, dels därför att de stora flertalet hyresgäster betalar en hyra som inte är subventionerad.

    Eftersom den spanska domstolen inte närmare preciserar vilka sociala tjänster man vill att EU-domstolen uttalar sig om (se p. 72) konstaterar EU-domstolen att ”åtminstone vissa sociala tjänster till enskilda” utförs mot ersättning och därmed är ekonomiska (se ASADE, p. 66). Något mer utförligt eller differentierat svar ger inte EU-domstolen vilket jag är den förste att beklaga.

  3. Nomi skriver:
    31 juli, 2022 kl. 16:53

    @Mattias – är inte helt säker på att jag förstår det sistnämnda resonemanget. Detta då många av sociala tjänsterna i Sverige också tillhandahålls genom en selektiv solidaritetsprincip ex äldreboende, skyddat boende etc. Dessa får du endast tillgång till om du uppfyller vissa kriterier.

  4. Mathias Sylvan skriver:
    1 augusti, 2022 kl. 12:36

    Det EU-domstolen definierar som ett välfärdsystem som ”genomför solidaritetsprincipen” i Dôvera motsvaras av vad förre fp-ledaren Bengt Westerberg beskriver som svensk ”generell välfärdspolitik” i en artikel i Dagens Arena (i samma artikel beskriver Westerberg också hur den generella välfärdspolitiken skiljer sig från den selektiva välfärdspolitiken):
    https://www.dagensarena.se/opinion/bengt-westerberg-starka-argument-generell-valfardspolitik/
    Enligt Westerberg omfattar den generella välfärdspolitiken alla medan den selektiva bara omfattar vissa. Ett exempel är utbildning som enligt skollagen ska vara avgiftsfri oavsett om eleven har rika eller fattiga föräldrar. Vidare är utbildningen avgiftsfri både på en kommunal skola och en privat friskola.
    Den omständigheten att välfärden gäller lika för alla innebär emellertid inte att alla har rätt till samma insatser. Äldreomsorg är behovsprövad. Det är förmodligen det du syftar på med ”uppfyller vissa kriterier”. Men behovsprövningen utgår endast från den enskildes behov, inte från hur mycket hen betalar i egenavgift eller i skatt. Vidare baseras egenavgiften på personens inkomst. Det finns alltså ingen relation mellan egenavgiften och värdet på den omsorg som personen erhåller vilket är centralt för att det ska ekonomisk verksamhet (se Dôvera, p. 59). Det finns också en maxtaxa. Äldreomsorg är dessutom skattefinansierad till mer än 90 procent, se rapport från Myndigheten Vård- och omsorgsanalys: file:///C:/Users/Admin/Downloads/Rapport-2021-7-Nordens-äldreomsorg%20(1).pdf, s. 12 och s. 79. Jag gör gällande att äldreomsorgen i Sverige tillhandahålls enligt samma solidaritetsprincip som sjukvården i Slovakien (Dôvera). Den är därmed icke-ekonomisk. Eftersom LOU, precis som LOU-direktivet, inte omfattar icke-ekonomisk verksamhet har HFD gjort en felaktig bedömning.
    Enligt HFD 2020 ref. 15 är äldreomsorgen ekonomisk verksamhet därför att det finns konkurrens. Men så var det också i Dôvera (och i ASADE). Den omständigheten att det rådde konkurrens mellan de slovakiska sjukvårdsbolagen och att två av tre sjukvårdsbolag dessutom var privata vinstsyftande aktiebolag innebar inte att sjukvården var en ekonomisk verksamhet enligt EU-domstolen (Dôvera, p. 42-48 och 61). Detta därför att alla tre utförare måste tillhandahålla sjukvård enligt samma solidaritetsprincip och att de stod under statlig tillsyn (Dôvera p. 51 och 59-60). Jag utvecklar analysen bland annat i en artikel i Upphandlingsrättslig Tidskrift.
    Dôvera avsåg statsstöd men i ASADE, p. 64, slår EU-domstolen fast att samma sak också ska gälla för offentlig upphandling.

  5. Nomi skriver:
    1 augusti, 2022 kl. 21:27

    Tack för att utförligt och fint svar även om jag till viss del inte är helt enig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Triay

Bommar uppföljningen igen

Arbetsrättsliga villkor är ytterligare ett område där kraven i offentlig upphandling inte harmoniserar med tillräcklig uppföljning.

Kerli Faramarzi.

Koll på avtal och tänder

Karriär

Åren som tandläkare väckte intresse för juridik och avtalsfrågor. Kerli Faramarzi fann ett nytt karrärspår inom tandvården som avtalscontroller och jurist vid Folktandvården Stockholms inköpsenhet.

Örebro och Östersund i framkant

Offentliga inköp får kosta mer om klimatet påverkas mindre. Det anser närmare hälften av svenskarna, enligt en undersökning från Fossilfritt Sverige. Organisationen vill se en snabbare omställning och lyfter fram Örebro och Östersund som förebilder.

”Referenskrav utestänger de små”

Små lokala företag utesluts från offentlig upphandling genom kraven på referenser. Det menar representanter för organisationen Svenskt Näringsliv, som efterlyser mer framåtsyftande genomförandebeskrivningar.

Hade velat se fler sanktioner

Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten är positiv till regeringens plan att skärpa straffen för otillåtna direktupphandlingar. Samtidigt varnar han för att det kan bli problem på andra områden.

Kritiseras för felaktiga avtal

Kriminalvården, Malmö universitet och Lunds universitet har ingått hyresavtal för lokaler som borde redovisats som finansiell leasing. Det framgår av Riksrevisionens senaste rapport till riksdagen.

Lediga jobb

Strategisk IT-upphandlare – Telge Inköp

Senior upphandlare till MKB Fastighets AB

Senior upphandlare till Chalmers

Strategisk inköpare till ekonomienheten, SPSM

Upphandlare inom entreprenadområdet till Huddinge kommun

Upphandlare till Huddinge kommun

Polisen

Verksamhetsspecialist lager- och inventariesystem till Polismyndigheten

Affärsrådgivare inom samhällsbyggnad till Adda AffärsConcept

  • IT upphandlare till Malmö stad
  • Operativa inköpshandläggare sökes till Upplands-Bro kommun
  • Inköpare som vill göra skillnad på riktigt, Polismyndigheten
  • Inköpare med utökat kundansvar till Adda Inköpscentral
  • Junior upphandlare till Kungliga Operan
  • Upphandlare till Södertörns högskola
  • Upphandlare till Eskilstuna kommun
ANNONS FRÅN AFF

Aff gör oss och leverantören trygga

– Utan Aff skulle våra upphandlingar bli än mer omfattande, säger Anders Kjellqvist på Micasa. Han uppskattar att Aff uppdateras och utvecklar branschen, och ser stora fördelar med att avtalen använder samma begrepp och struktur. Det skapar trygghet.

Senaste nyheterna

Bommar uppföljningen igenBommar uppföljningen igen
Koll på avtal och tänderKoll på avtal och tänder
Örebro och Östersund i framkantÖrebro och Östersund i framkant
”Referenskrav utestänger de små””Referenskrav utestänger de små”
Hade velat se fler sanktionerHade velat se fler sanktioner
Kritiseras för felaktiga avtalKritiseras för felaktiga avtal
Fler anbud sänker kostnadenFler anbud sänker kostnaden
Ekomat minskar – Örebro köper mestEkomat minskar – Örebro köper mest
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Hållbarhet är mer än bara miljö

Du behöver förstå grunden för att kunna bli en bra kravställare. Det är så lätt att hållbarhetsfrågan bara blir miljö eller som jag också märkt, bara blir klimat, det är ju många fler frågor än så inom området! Det menar Malin Möller, hållbarhetsexpert och kursledare på Upphandling24.

Senaste kommentarerna

  • Ny robot ska ge svar om LOUKan roboten svara på frågan hur många tusentals timmar landets upphandlare årligen lägger på att lämna ut tilldelningsinformation till Tendium?...
  • Grannsamverkan bryter mot LOUSamverkansavtal innebär att ingen ersättning utgår för tjänsten.
  • Ny robot ska ge svar om LOUHej Martin. Det finns en klickbar länk i första raden av artikelns brödtext, ordet "Louis" i blått.
  • Muthärva som växerKreativt att kalla det för en utbildningspott. Sen är det intressant att se hur billigt vissa säljer sig. 200 000...
  • Ny robot ska ge svar om LOUNär finns Louis tillgänglig och var får jag som myndighet tag på denna?

Aktuella utbildningar

  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 16 oktober
  • Anbuds­utvärdering | 18 oktober
  • Agil upphandling | 19 oktober
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 25-26 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 9 november
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 14 november
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 15 november
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 16 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 22-23 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 30 november
  • Hållbar upphandling | Hösten 2023
  • LOU på två dagar | 6-7 december
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Undvik falluckor vid ramavtal!

– Det är så spännande att borra ner sig i de juridiska frågeställningarna som gäller just ramavtal och avrop från ramavtal. Hur kan du upphandla och använda dig av ramavtal på ett så praktiskt sätt som möjligt? Det frågar sig Mathias Sylvan, som leder kursen Ramavtal. Men han varnar också för de minor du kan gå på.

GUIDE UPPHANDLA MODULER

Guide–upphandla moduler

Ladda ner kostnadsfritt >
Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister.

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Inget ramavtal i LUF:s mening
  • Säpo förnyar råd om säkerhetsskydd
  • Upphandlaren viktig i totalförsvaret
  • Burlöv ger barnen en röst
  • Upprop för prisutvärdering på riktigt
  • ”Nej, du tolkar HFD-dom fel”
  • Vi bör alla bli lite mer brittiska
  • Föreslår att kinesiskt anbud förkastas
  • Ett steg fram — 22 steg tillbaka
  • Så fixade hon jätteupphandlingen
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lägg inte avtalet i byrålådan!

Likväl som du gör upphandlingar måste du jobba aktivt med uppföljningar av avtal, det är en viktig byggsten i en verksamhet och något som måste prioriteras menar Petra Rantzow, expert på avtalsförvaltning och kursledare på Upphandling24.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »