Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Månadens profil
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
    • Anbudsutvärdering
    • Avtalsförvaltning
    • Entreprenadupphandling och AMA AF
    • Hållbar upphandling
    • Kvalificerad entreprenadupphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning
    • Leda upphandlingar effektivt
    • LOU på två dagar
    • Ramavtal
    • Robusta IT-avtal
    • Säkerhetsskyddad upphandling
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

Gäller sekretess för pris i fakturor när kontraktet fullgörs?

RättsfallsanalysMartin Bogg och Christian Härdgård, Advokatfirman Delphi, refererar en ny dom från Kammarrätten i Jönköping som avsåg frågan om sekretess gäller för prisuppgifter i fakturor i en situation där vissa av dessa prisuppgifter, men inte alla, offentliggjorts i vinnande leverantörs anbud i samband med upphandlingen.

| 2019-04-25
Christian Härdgård och Martin Bogg, Advokatfirman Delphi.

Fakta i målet

UPS-Teknik i Väst begärde ut fakturor från Region Jönköpings län som avsåg företaget Coromatic. Coromatic hade vunnit en offentlig upphandling som Region Jönköpings län genomförde 2017. De offererade tjänsterna omfattade service och underhåll av regionens system för reservkraft vid sjukhusen i Jönköping, Eksjö och Värnamo. Fakturorna var utfärdade 2017. Begäran om att få ut fakturorna kom in till regionen under 2018.

UPS-Teknik menade att Coromatic inte begärt sekretess i samband med anbudsgivningen. Tilldelningsbeslutet i upphandlingen med tillhörande specifikation med respektive priser har redan delgivits de i upphandlingen deltagande företagen. UPS-Teknik anförde att det inte är visat på vilket sätt Coromatic skulle kunna lida ekonomisk skada om handlingarna lämnades ut.

Regionen nekade utlämnandet av uppgifterna. UPS-Teknik överklagade beslutet som sedermera kom att prövas av Kammarrätten i Jönköping.

Domstolens bedömning

Den fråga som kammarrätten hade att ta ställning till var om 31 kap. 16 § i Offentlighets- och sekretesslagen, OSL, utgjorde hinder för att lämna ut uppgifterna i fakturorna.

Kammarrätten konstaterade inledningsvis att den enskilde i detta fall är ett företag, Coromatic. Kammarrätten konstaterade även att sekretess inte är begränsad till företagshemligheter. Kammarrätten uttalade att prisuppgifter kan vara känsliga i grunden för företag som tillhandahåller komplexa tjänster på en konkurrensutsatt marknad, eftersom själva priset många gånger avslöjar hur ett företag ser på sin marknad och den egna konkurrenskraften. Det torde inte vara någon principiell skillnad mellan stora och små aktörer. Även små detaljer i till exempel en faktura kan vara avslöjande.

De aktuella fakturorna innehöll poster som delvis gick att härleda till de offentliggjorda uppgifterna rörande Coromatics anbud i upphandlingen. Enligt kammarrätten var det dock inte möjligt att dra några säkra slutsatser om kopplingen mellan anbudet och fakturorna i alla delar. Uppgifterna ur anbudet gav exempelvis inte besked om styckepris på insatserna. Fakturorna innehöll däremot vissa detaljer i dessa avseenden.

Kammarrätten menade att även om det har gått viss tid sedan fakturorna upprättades utgör tidsfaktorn inte ett tillräckligt argument för slutsatsen att företaget inte skulle lida skada vid ett röjande av uppgifterna. Kammarrätten fann att det kunde antas att uppgifterna i fakturorna skulle ge besked om Coromatics affärs- och prisstrategi på ett sådant sätt att ett röjande skulle medföra skada för företaget i den mening som avses i 31 kap. 16 § OSL.  Att det rörde sig om mindre kvantiteter både antals- och beloppsmässigt sett till anbudet i stort saknade betydelse. Kriterierna för sekretess var därför uppfyllda och överklagandet skulle avslås.

Analys

31 kap. 16 § OSL innebär att sekretess kan upprätthållas endast om det kan antas, av särskild anledning, att den enskilde skulle lida skada om uppgifterna röjs. Sekretessen gäller dock inte för alltid. I bestämmelsen uppställs en gräns på så sätt att för uppgift i en allmän handling gäller sekretessen i högst tjugo år. Beträffande en handling som anger villkoren i ett avtal gäller sekretessen dock längst till dess att två år har gått från det att avtalet slöts.

Vi jurister företräder ofta såväl leverantörer som upphandlande myndigheter i sekretessfrågor vid offentliga upphandlingar. Det är inte alltid en lätt uppgift. Visserligen framgår det av rättspraxis att det finns en presumtion för att enskilda prisuppgifter ska beläggas med sekretess (se exempelvis Kammarrätten i Stockholm, mål nummer 246-11 och Kammarrätten i Sundsvall, mål nummer 1846-09).

I praxis saknas dock någon enhetlighet vid skadeprövningen enligt 31 kap. 16 § OSL och domstolarna resonerar olika bland annat vad gäller frågan om företagshemligheter. Det är ingen ordning helt enkelt.

Det blir i de allra flesta fall en bedömning i det enskilda fallet. Även olika upphandlande myndigheter kan göra helt olika bedömningar. För samma typ av upphandling kan vissa myndigheter regelmässigt lämna ut prisuppgifter och andra myndigheter göra tvärtom.

Det sagda visar på den osäkerhet som för närvarande råder gällande sekretess för prisuppgifter vid offentliga upphandlingar. Den spretiga rättspraxis som finns medför att den leverantör som inte noga motiverar och begär sekretess riskerar att få sina prisuppgifter offentliggjorda. Det går inte att förutsätta att sekretess ska råda.

Målet i kammarrätten visar tydligt att det inte föreligger någon principiell skillnad mellan prisuppgifter i ett anbud och prisuppgifter i en faktura. Uppgifterna ska behandlas på samma sätt. Det är således viktigt för upphandlande myndigheter att komma ihåg att en sekretessbedömning av en faktura måste ske lika noggrant som när anbuden begärs ut.

Däremot kan tidsfaktorn medföra att prisuppgifter ska sekretessbeläggas när anbudet begärs ut direkt efter tilldelningsbeslut, men att de senare måste lämnas ut. Tidsbegränsningen i 31 kap. 16 § OSL ger nämligen uttryck för tanken att behovet av sekretess typiskt sett avtar relativt snabbt.

Ju längre tid som förflutit sedan fakturorna upprättades, desto svagare blir skälen för sekretess. Detta är även något som kammarrätten nämner, men som i detta fall ändå inte motiverade ett utlämnande av handlingarna.

Enligt vår mening bör ett upphörande av sekretessen för prisuppgifter i såväl fakturor som anbud vara utesluten under hela den tid som avtalet löper. Under avtalstiden tillämpas nämligen fortfarande prisuppgifterna aktivt. Under sådana omständigheter bör inte utlämnande av prisuppgifter ha blivit mindre skadliga för leverantören.

Beroende på omständigheterna i det enskilda fallet kan priserna, även en lång tid efter att avtalet löpt ut, vara känsliga. Detta gäller exempelvis om leverantörens prissättning inte varierar särskilt mycket över tid eller från upphandling till upphandling.

Målnummer och domstol

Kammarrätten i Jönköpings dom den 21 mars 2019 i KJO_2016-18.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis ska en sekretessbedömning av prisuppgifter i anbud och prisuppgifter i efterföljande fakturor ske på samma sätt. Däremot kan tidsfaktorn medföra att prisuppgifter ska sekretessbeläggas när anbudet begärs ut direkt efter tilldelningsbeslut, men att de senare måste lämnas ut.

Ju längre tid som förflutit sedan fakturorna upprättades, desto svagare blir skälen för sekretess. Exakt hur lång tid som måste förflyta för att uppgiften kan lämnas ut går inte att säga, men enligt vår mening bör ett upphörande av sekretessen för prisuppgifter i såväl fakturor som anbud vara utesluten under hela den tid som avtalet löper.

Läs mer: JuridikRättsfallsanalys

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

“Fler brott bör ge uteslutning”

Utvidga listan över brott som kan utesluta anbudsgivare. Ge upphandlare tydligare rätt att kontrollera uppgifter ur belastningsregistret. Det är två åtgärder för att stoppa leverantörer med kopplingar till brottslighet, enligt säkerhetsföretagaren Mattias Nygren.

AI minskar jobbstressen

Tema: AI

AI minskar stressen om man har många eller nya arbetsuppgifter. Det visar en ny studie från Örebro universitet. ”Det finns en uppfattning om att AI kan öka stressen. Här finner vi det omvända” säger forskaren Magnus Lodefalk.

“En upphandlare måste vara djärv”

Det gäller att lyfta blicken och våga testa nytt. Så resonerade Kathe Mandorff och Catarina Sjöling när de tog sig an den nationella upphandlingen av vårdbemanning. En insats som gav dem priset Årets inköpare 2025. ”Vi ska unna oss en upplevelse för vinstpengarna – gärna med inslag av hästar och vin”, säger den samstämmiga duon.

Foto: Amanda Hallström.

Tioårsjubileum för marknadens pris

Karriär

Anbudspriset har delats ut sedan 2015 och tar emot nomineringar fram till 10 juni. ”Priset är ett bra sätt att sprida goda exempel.”, säger Ulrica Dyrke , ordförande i föreningen Anbudspriset.

Få upphandlar innovativt

Innovationsupphandling är katalysator för att öka Sveriges konkurrenskraft. Men för att kraften ska tas tillvara behövs mer stöd till upphandlarna. Det framgår av en ny rapport.

Vidareutbildning inom offentlig upphandling

Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling

Utbildning

Vill du utbilda dig inom offentlig upphandling? Vi erbjuder flera matnyttiga kurser både på distans och på plats i Stockholm.

Lediga jobb

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Tillsvidareanställd upphandlare

Upphandlare/inköpare till Haninge kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

Senaste nyheterna

“Fler brott bör ge uteslutning”
AI minskar jobbstressen
“En upphandlare måste vara djärv”
Tioårsjubileum för marknadens pris
Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare
Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun
Få upphandlar innovativt
Vidareutbildning inom offentlig upphandlingVidareutbilda dig inom offentlig upphandling
Växjöparkering prövas igen
Eslöv blickar framåt
NobinaTar strid om Stockholmstrafiken
Firar seger i pilotfall
Tillsvidareanställd upphandlare
Upphandlare/inköpare till Haninge kommun
Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
Malin SieversMalin efter Olof
BolagsverketKontrolltjänst med förhinder
Riksdagsenighet om IPI
Utlovar enklare annonsering
ANNONS FRÅN INDUS OCH EXPANDIA

Guide–upphandla moduler

Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Här får du tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister. Ladda ner kostnadsfritt >

Mest visade inlägg

  • Tar strid om Stockholmstrafiken
  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
  • Firar seger i pilotfall
  • Malin efter Olof
  • Utlovar enklare annonsering
  • “En upphandlare måste vara djärv”
  • Därför uteblir efterannonserna
  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling
  • Kontrolltjänst med förhinder

Läsarnas åsikter

Per Johansson : Upphandlare saknar kriskunskap
De frågor du ger exempel Emelie är inte frågor som jag som upphandlare vanligtvis kan, eller kommer att kunna, svara…
Emelie : Upphandlare saknar kriskunskap
Mycket ansvar och kunskap finns absolut inom organisationen. Men den kunskapen bör absolut finns även hos upphandlarna. I vissa upphandlingar…
Upphandlare : Därför uteblir efterannonserna
Till Jens, Det handlar inte bara om att det tar tid att fylla i formulären, utan om att E-forms helt…
Amanda : Upphandlare saknar kriskunskap
Hej Emelie! Tack att du uppmärksammade att länken inte fungerade, det är nu fixat och du kan läsa rapporten här:…
Per Johansson : Upphandlare saknar kriskunskap
Varför är frågan ställd till upphandlare? Naturligtvis ska den kunskapen finnas i en organisation men den behöver inte finnas hos…
Jenny : Därför uteblir efterannonserna
Hej Jens, Jag förstår din tanke, men skillnaden är nog att många upphandlare gör många upphandlingar per år, och då…
Emelie : Upphandlare saknar kriskunskap
Väldigt intressant läsning, som förhoppningsvis kommer leda till satsningar runt om i landet som i sin tur resulterar i mer…
Jens : Därför uteblir efterannonserna
Men hallå! Som egenföretagare måste jag varje månad lämna in det ena och det andra till skatteverket och andra myndigheter.…
Yngve Westerlund, MobistikUtveckling : Särskild kollektivtrafik hotas av ineffektivitet
Tack Nobina för ett välinformerat och viktigt inlägg kring den särskilda kollektivtrafiken, som i Danmark går under samlingsnamnet Flextrafik. Här…
Wild Boy : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Offentlighetsprincipen mm i alla ära men det känns mer än olustigt att behöva ge uppgifter om min arbetsgivares och min…

Aktuella utbildningar

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Anbuds­utvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde *
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Bo Nordlin

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »