Visst är det möjligt att i bland annat skolor servera kött som producerats i enighet med svenska djurskydds- och miljöregler. Hässleholms kommun har under perioden 2010 till 2012 ökat andelen oberett kött med svensk råvara från 40 procent till 70 procent.
– Vi har nått ett glädjande resultat och kommit en bra bit på vägen i våra ambitioner att handla svenskt kött i så hög grad som möjligt, konstaterar kommunalrådet Lars-Göran Wiberg.
Andelen svenskt kött som serveras i skolor och förskolor har ökat särskilt mycket. Barn- och utbildningsförvaltningens enheter står för tre fjärdedelar av alla måltider i kommunens verksamheter.
Här har användningen av oberett kött med svensk råvara har ökat från 33 procent år 2010 till fjolårsnoteringen 86 procent 2012. Berett kött med svensk råvara (färs- och charkprodukter och liknande) har gått från 34 till 92 procent.
– Tyvärr kan våra leverantörer inte alltid erbjuda svenskt kött, utan ersätter med kött från annat EU-land. Annars hade vi haft ännu högre siffror, säger Britt-Marie Alenius, kostsamordnare på barn- och utbildningsförvaltningen.
Förändringen i kommunens köpbeteende skedde i samband med förlängningen av nuvarande livsmedelsavtal. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att kommunen skulle prioritera produkter som följer svensk miljö- och djurskyddslagstiftning.
– Arbetet med att förmå våra leverantörer att inom avtalet utöka sortimentet av svenskproducerade varor har varit framgångsrikt, säger Rikard Muth, upphandlingschef i Hässleholms kommun.
En ny livsmedelsupphandling inleddes strax före jul – och förhoppningen är att den positiva utvecklingen ska stå sig och förstärkas. Upphandlingen innehåller bland annat utökade djurskyddskrav.
– Vi följer Sigtunadomen i vårt kravställande.
Upphandlingen är omfattande och görs av Hässleholms kommun på uppdrag av flera kommuner i nordöstra Skåne. Rikard Muth berättar att den är uppdelad i flera olika varugrupper för att attrahera även mindre leverantörer.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer