Det är tre viktiga domstolsbesked under högsommaren i uppmärksammade upphandlingsmål.
Högsta domstolen, HD, beslutade 12 juli om ett ytterst begränsat prövningstillstånd i målet om korruption i samband med den stora it-upphandling som Region Skåne och VGR genomfört.
Endast längden på leverantörsföreträdarens näringsförbud kommer att prövas. Därmed fastställs de förhållandevis milda domarna – villkorlig dom och böter för två åtalade i hovrätten mot fängelse i 3,5-4 år för tre åtalade i tingsrätten.
Hovrättsdomen bygger på att två av de åtalade inte hade sådant ansvar för processen att de kan dömas för trolöshet mot huvudman.
De både männen deltog i Region Skånes expertgrupp för upphandlingen och läckte mängder av viktig information för att ge det företag som tilldelades kontrakt avgörande fördelar.
Ansvariga åklagare har summerat konsekvenserna av domen som ”katastrofala” eftersom det riskerar att bli ”straffritt att rigga upphandlingar”.
I beslut från Kammarrätten i Göteborg 7 juli i fyra likalydande ärenden återförvisas prövningen av regionernas stora avtal för hyrpersonal till Förvaltningsrätten.
De 21 regionerna – med VGR som upphandlande myndighet – hade annars framgång i Förvaltningsrätten i juni med klartecken för avtalet genom ett upplägg med att använda handlingsutrymmet i LOU:s omarbetade kapitel 19.
Men nu faller det hela på formalia i domstolen. Kammarrätten har kommit fram till att Förvaltningsrätten inte hade behörighet att döma med endast två juristdomare.
– Med hänsyn till att det är fråga om en upphandling av vårdtjänster för landets samtliga regioner och till ett mycket högt värde och även med hänsyn till målens komplexitet i övrigt anser kammarrätten att det funnits särskild anledning att målen prövas av fullsutten rätt. Detta innebär att nämndemän borde ha deltagit vid avgörandet av målen, säger kammaträttslagman Petter Classon i ett pressmeddelande.
I ett beslut från Högsta förvaltningsdomstolen 6 juli nekas prövningstillstånd för Halmstads fastighets AB, HFAB, gällande internupphandling av digitala tjänster inom Halmstads kommunkoncern.
I både Förvaltningsrätten och Kammarrätten har upplägget dömts ut som otillåtna direktupphandlingar.
– Vi, SKR och många andra kommunala bolag med oss, hade sett fram emot en prövning i högsta instans för att lyfta frågan. Nu får vi acceptera Högsta förvaltningsdomstolens beslut, analysera det och arbeta vidare med en lösning under hösten, säger Christian Kylin, vd på HFAB, i ett pressmeddelande.
(Rättad version: i en första version angavs felaktigt HFD och inte HD för beslutet om prövningstillstånd gällande Region Skånes it-upphandling.)
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer