Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Anbud
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenad
    • IT-upphandling
  • Kompendier
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

HFD: Staten saknar talerätt

UppdateratHögsta förvaltningsdomstolen ger Socialstyrelsen rätt i den statliga trätan med Umeå universitet. Staten kan som en juridisk person inte skriva bindande avtal mellan olika enheter och därmed saknas talerätt för överprövning av en annan statlig myndighets upphandling.

| 2021-06-11
Foto: Ulrika Bergfors Kriström respektive Mostphotos.

Upphandlingsmyndigheten ser domen som principiellt viktig genom att den slår fast att det inte finns någon upphandlingsplikt mellan statliga myndigheter.

-Frågan huruvida anskaffningar mellan statliga myndigheter är upphandlingspliktiga har varit omdiskuterad alltsedan LOU trädde i kraft 1994. De oklara spelreglerna har varit problematiska. Därför är det mycket tillfredsställande att HFD nu i denna välskrivna dom tydligt klargör rättsläget, säger Upphandlingsmyndighetens chefsjurist Anders Asplund.

Avgörandet från HFD bifaller överklagandet från Socialstyrelsen genom att upphäva en dom i kammarrätten (målnr 8119-19) och fastställa förvaltningsrättens dom..

Målet gäller ramavtal för tjänster inom katastrofmedicin där Umeå universitet deltog i upphandlingen och var missnöjd med tilldelningsbeslutet inom ett par anbudsområden.

I domen lyfter HFD fram att det inte uteslutits i tidigare svensk rättspraxis att anskaffningar mellan fristående enheter inom samma juridiska person i vissa fall kan omfattas av det upphandlingsrättsliga regelverket.

Men HFD hänvisar i domen till EU-domstolens praxis kring att regelverket endast kan tillämpas för avtal mellan en upphandlande myndighet och fristående fysisk eller juridisk person. Bedömningen är därför att universitetet saknar talerätt.

Advokat Anette Hansson Ahl och biträdande jurist Linnea Borggård från Holmgrenhansson advokatbyrå har i processen varit ombud för Socialstyrelsen.

Läs mer: Högsta FörvaltningsdomstolenSocialstyrelsenTalerättUmeå universitetUpphandlingsmyndighetenUpphandlingsplikt

Fredrik Mårtensson

fredrik@upphandling24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

10 kommentarer på "HFD: Staten saknar talerätt"

  1. T skriver:
    11 juni, 2021 kl. 11:04

    Så kortfattat innebär HFD:s dom, som väntat, att statliga myndigheter som försöker lämna anbud i andra upphandlande statliga myndigheters upphandlingar ska förkastas direkt då kontrakt inte kan tecknas med dem. Detta kunde kanske tydliggjorts bättre i artikeltexten.

    Konkurrensverkets tolkning, som synes delas av HFD, att statliga myndigheter inte kan teckna avtal med varandra och därför kan köpa fritt emellan varandra utan att behöva ta hänsyn till 3 kap 17 § LOU (Hamburgundantagets implementering i LOU), får en stor negativ effekt på konkurrensutsättningen för statliga behov. LOU är ju i huvudsak både en lagstiftning med syfte att säkerställa och befrämja fungerande konkurrens, dels en skyddslagstiftning för privata företag för att säkerställa att de behandlas rätt. Att statliga myndigheter kan undgå reglerna och därmed plikten att konkurrensutsätta sina köp må kännas smidigt för statliga tjänstemän, men är sammantaget negativt för kvalitetsutveckling, kostnadseffektivitet, samt en fungerande privat marknad.

    Överlag är det ofta negativt när t.ex. kommuner eller andra offentliga myndigheter budar i upphandlingar då de har helt andra mål och effekter än vad den privata marknaden har. Ett typexempel på detta är ”Kommuner som utförare av tjänster åt Arbetsförmedlingen (SOU 2020:41)” som (rätteligen) sågas vid fotknölarna av näringslivet. Offentlig förvaltning har ofta ett starkt övertag vid budgivning då de 1) på grund av självkostnadsprincip inte har vinstbehov, 2) inte löper någon ekonomisk risk som kan försätta dem i konkurs; ett övertag vi tvingas ha särskilda skrivningar i 3 kap 27 §§ Konkurrenslagen för att motverka.

    Effekten på upphandlade behov när en offentlig part trycker ut den privata marknaden är att man går miste om den kvalitetsutveckling och kostnadseffektivitet som drivs av den konkurrensutsatta privata marknaden. I fallet incitamentsstyda upphandlingar blir kontrasten särskilt tydlig.

  2. Jonas skriver:
    11 juni, 2021 kl. 11:31

    Mycket bra kommentar T.

    Att statliga och kommunala aktörer lämnar anbud i konkurrens med företag är inte rimligt av de skär T nämner. Att även en branschorganisation som SKR ägnar sig åt detta och äger särskilda företag, enbart i syfte att kunna erbjuda underprissatta tjänster utförda av överbetalda konsulter är ovettigt. Kanske att Adda Affärsconcept bör säljas av och bli ett fristående bolag?

  3. Monica skriver:
    11 juni, 2021 kl. 15:30

    Följderna av detta blir så skeva och orättvisa. Tex. att det råder möjlighet till fri handel mellan statliga myndigheter vilket i sig är helt galet ur ett konkurrensperspektiv. Samtidigt är reglerna hårdare mot kommuner med flera som inte är statliga, de har hårdare regler att förhålla sig till vad gäller köp mellan varandra.

  4. Anna skriver:
    11 juni, 2021 kl. 16:06

    @Monica, visserligen råder det fri handel mellan statliga myndigheter, men en statlig myndighet får inte ägna sig åt tjänsteexport eller varuförsäljning utan lagstöd. Och har man lagstöd har det oftast att göra med myndighetens verksamhetsområde. Som oftast är snävt. Jag ser inte att det skulle ställa konkurrensen ur spel? Kan du ge exempel på när detta sker?

  5. Skattebetalare skriver:
    15 juni, 2021 kl. 08:05

    Var lite pragmatiska! Statliga tjänstemän är inte dumma. Om det är fördelaktiga att internköpa från en annan myndighet ska det självfallet vara tillåtet. Det handlar ju om egen regi!!

    Om en statlig myndighet istället väljer att upphandla så är det ett felaktigt agerande av en annan statlig myndighet att lämna anbud.

    Det Umeå Universitet ägnat sig åt är ett allvarligt slöseri med skattemedel och det borde beivras vid tilldelningen av nya pengar. Man har uppenbarligen undersysselsatt personal som dels kan ägna sig åt att lägga anbud, dels driva juridiska processer likt en rättshaverist.

  6. Monica skriver:
    15 juni, 2021 kl. 08:28

    Men ingen av er ser några som helst problem förlängningen sett till att leverantörer utestängs från att få leverera till staten om staten frekvent köper och säljer mellan sig istället för att gå ut på den öppna marknaden och upphandla @Anna och @Skattebetalare?

  7. Benny Karlsson skriver:
    15 juni, 2021 kl. 10:48

    Håller med dig Monica.

    Upphandling handlar om att utnyttja skattemedlen så effektivt som möjligt, och då kan inte leverantörer utestängas till förmån för statliga/regionala/kommunala leverantörer.

  8. Anna skriver:
    15 juni, 2021 kl. 14:38

    @monica Du svarade inte på min fråga. Var sker det? Inom vilka områden utestängs leverantörerna? Varför skulle det inte vara mer ekonomiskt fördelaktigt att använda sig av statliga resurser eller upparbetad som redan finns?

  9. Skattebetalare skriver:
    15 juni, 2021 kl. 16:00

    Det är ju ungefär lika dumt som om en kommun skulle tvingas upphandla sin vattenförsörjning när den redan finns i egen regi.

  10. Björn skriver:
    20 november, 2021 kl. 19:50

    Är inte ett problem här att Umeå universitet, bland andra, är en statlig förvalrningsmyndighet.
    Umeå universitet kanske besitter just den kompetens som är nödvändig för tjänsterna utförande. Då blir denna utgång olycklig.
    Chalmers skulle t ex ha fått delta i upphandlingen, som KKV och HFD ska förstås.

    Vissa saker I systemet lär behöva utredas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Fler nyheter

Kritiserar två regioner

Branschorganisationen Sveriges Bussföretag har granskat hur väl landets regioner
följer de nationella rekommendationerna när de upphandlat kollektivtrafik. Skåne får ros. Gotland och Gävleborg får ris.

Chef igen – nu som interim

Karriär

I fjol lämnade upphandlingschefen Katja Bähr Tyresö kommun för konsultbolaget Knowit. Under 2022 är hon inhyrd inköpschef på Stockholm Vatten och avfall. ”Ett år en fantastisk tid. Man får sätta sin egen prägel men krafterna hinner inte ta slut”, säger hon.

Foto: Mostphotos

”Kan inte agera detektiver”

Nya regelverk innebär att upphandlare behöver lyfta på många stenar för att utreda om leverantörerna är ”hela och rena”. Men det är inte rimligt att förväntas vara EU:s detektiver. Det anser Addas bolagsjurist Lotta Olsson.

Foto: Mostphotos

Efterlyser tydligare stöd

Kommunerna i Dalarna vill ha tydligare stöd kring hållbar upphandling. Det nuvarande stödet uppfattas som otydligt och rörigt, enligt en enkät.

Foto: Region Blekinge

Agerar efter upphandlingsmissar

Bristerna i Blekinge Kompetenscentrums upphandlingar får ledningen för Region Blekinge att agera. Alla som arbetar med inköp ska gå en obligatorisk webbutbildning för certifierade inköpare.

Döms för insiderbrott vid bussaffär

Fyra personer fick förhandsinfo om att ett börsnoterat bolag förlorat Umeå kommuns bussupphandling, och sålde sina aktier innan tillkännagivandet. Nu har Svea hovrätt dömt dem för insiderbrott.

Lediga jobb

Strategisk inköpare, Affärsområde IT och Förvaltning, Sektion Inköp HR IT

Erfaren upphandlare

Upphandlare med känsla för hållbara affärer

Familjebostäder Stockholm

Familjebostäder söker Inköpsstrateg

Familjebostäder Stockholm

Familjebostäder söker Strategisk inköpare

Upphandling Södertörn

Upphandling Södertörn söker upphandlare

  • Upphandlare med controlleransvar till Halmstads Energi och Miljö AB
  • Upphandlare till Tyresö kommun
  • Inköpsanalytiker i början av sin karriär till Nacka kommun!
  • Inköpare som vill utvecklas i Nacka kommun!
  • SIS söker en junior upphandlare
  • SIS söker en senior upphandlare
  • Upphandlare till KTH
  • Upphandlare, entreprenad till Huddinge kommun
  • Upphandlare till Piteå kommun
  • Hållbarhetsansvarig till Statens inköpscentral
  • Erfaren Upphandlare till Kista eller Linköping
  • Jurist till inköpsenheten, placering Stockholm
  • Inköpschef, Skellefteå kommun
  • Upphandlingschef till Orust kommun
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

”Kursen gör SUA begripligt”

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Senaste nyheterna

Kritiserar två regionerKritiserar två regioner
Chef igen – nu som interimChef igen – nu som interim
”Kan inte agera detektiver””Kan inte agera detektiver”
Efterlyser tydligare stödEfterlyser tydligare stöd
Agerar efter upphandlingsmissarAgerar efter upphandlingsmissar
Döms för insiderbrott vid bussaffärDöms för insiderbrott vid bussaffär
Underkänner coronasamordningUnderkänner coronasamordning
De vill följa upp hållbarhetskravDe vill följa upp hållbarhetskrav
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Vässar kompetensen inför stora entreprenader

Ulricehamns kommun och upphandlaren Jenni Persson står inför utmaningar när många nya entreprenader ska upphandlas, allt från simhall till äldreboende. Så vässar de kompetensen inför satsningen.

Senaste kommentarerna

  • Vill skrota LOU för allmännyttanIntressant iakttagelse från utredaren att "bolag alldeles uppenbart inte offentligrättsliga organ". Kan inte annat än undra hur SKR kommer ställa...
  • Anklagas för ojusta metoderNorstedts Juridik har försökt förmå kommuner att ogiltigförklara eller säga upp avtal som de har ingått med JP Infonet om...
  • Överträffar målen för klimatetVar är resultatet? Vilka siffror redovisas och för vad? Vem och hur gjorde beräkningen? Menar Region Stockholm att varje inköp...
  • Anklagas för ojusta metoderFattar inte vad som står. Vem anklagar vem ?
  • LOU-striden i BodenJa vilket fruktansvärt nederlag. Först avyttrar man kommunal egendom till privata intressen till skattebetalarnas stora förlust. Sedan fälls man i...

Aktuella utbildningar

  • Agil upphandling | 9 november
  • LOU på två dagar | 10-11 maj
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | Hösten 2022
  • Anbuds­utvärdering | 13 oktober
  • Hantera överprövningar | 10 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 18-19 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 19-20 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 18 oktober
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2022
  • Leda upphandlingar effektivt | 6 december
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 17 november
ANNONS  FRÅN UPPHANDLING24

Ulrika Lindgren

Nätverket utvecklar anbudsarbetet

Ulrika Lindgren, anbudschef på arkitektkontoret AIX, är medlem i Upphandling24:s anbudsnätverk. Det har hjälpt henne att utveckla processen för att lämna vassare anbud.

ANNONS FRÅN AFF

För oss är Aff ett viktigt verktyg

Om inte Aff fanns skulle  vi tvingas att skapa vår egen standard för att definiera vårt drift- och underhållsuppdrag, i stället för att kunna luta oss mot en branschstandard. Det skulle vara både jobbigt, ineffektivt och kostsamt, säger Andreas Mattsson områdeschef på Region Halland.

UH24 Utbildning – Hitta kursen för dig!

Det är här vi tar innehållet från våra konferenser och produkter och förvandlar det till konkret kunskap – som lyfter din kompetens till helt nya nivåer.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *
GUIDE UPPHANDLA MODULER

Guide–upphandla moduler

Ladda ner kostnadsfritt >
Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »