Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Anbud
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenad
    • IT-upphandling
  • Kompendier
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

Interimistiskt beslut i mål före tilldelningsbeslut

RättsfallsanalysTomas Eliasson och Christian Härdgård, Advokatfirman Delphi, analyserar en dom från Kammarrätten i Göteborg där kammarrätten har meddelat interimistiskt beslut i målet innan tilldelningsbeslut har fattats.

| 2017-03-27

Fakta i målet

Västra Götalands läns landsting, VGR, genomförde en upphandling av ramavtal för Dialysmaskiner och maskinbunden förbrukning, RS 216-00682. Upphandlingen genomfördes i enlighet med reglerna för öppet förfarande enligt Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling, LOU.

Fresenius Medical Care Sverige  ansökte om överprövning hos Förvaltningsrätten i Göteborg och yrkade att förvaltningsrätten skulle ingripa mot upphandlingen genom att besluta att upphandlingen skulle avbrytas och göras om. Bolaget yrkade även att förvaltningsrätten skulle fatta ett interimistiskt beslut att VGR inte fick ingå avtal innan något annat hade bestämts.

Till stöd för sin talan anförde Fresenius att upphandlingen stred mot bestämmelserna i LOU. Enligt Fresenius innehöll förfrågningsunderlaget krav som stred mot de grundläggande upphandlingsrättsliga principerna om proportionalitet, transparens och likabehandling.

Fresenius ansåg vidare att de, genom angivna brott mot LOU, fråntagits möjligheten att lämna ett konkurrenskraftigt anbud samt att bolaget lidit eller kunde komma att lida skada.

Fresenius ansökte om överprövning i förvaltningsrätten innan VGR hade meddelat tilldelningsbeslut, vilket innebar att det fanns en risk att bolagets möjligheter till överprövning skulle gå förlorad om intermistiskt beslut inte meddelades.

VGR bestred Fresenius yrkande.

Domstolarnas bedömning

Förvaltningsrätten avslog Fresenius yrkande om interimistiskt beslut. Som skäl för avgörandet angav förvaltningsrätten att en upphandlande myndighet ska snarast möjligt skriftligen underrätta anbudssökandena och anbudsgivarna om de beslut som har fattats om att sluta ramavtal eller att tilldela ett kontrakt enligt 9 kap. 9 § första stycket LOU.

Om en upphandlande myndighet är skyldig att skicka en sådan underrättelse inträder en period på 10 eller 15 dagar då den upphandlande myndigheten inte får ingå avtal, den så kallade avtalsspärren i 16 kap. 1 § LOU.

Om en ansökan om överprövning har gjorts, fortsätter en avtalsspärr enligt 16 kap. 1 § LOU att gälla under handläggningen i förvaltningsrätten, förlängd avtalsspärr enligt 16 kap. 8 § LOU. Bestämmelserna om avtalsspärr och förlängd avtalsspärr genomför Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/66/EG av den 11 december 2007 om ändring av rådets direktiv 89/665/EEG och 92/13/EEG, ändringsdirektivet. Direktivet syftar till att säkerställa ett effektivt rättsligt skydd för anbudsgivare som är berörda av en upphandling.

Förvaltningsrätten ansåg i sin bedömning att en tolkning av ordalydelsen i 9 kap. 9 § första stycket och 16 kap. 1 § LOU inte gav stöd för att en upphandlande myndighet inte skulle vara skyldig att skicka en underrättelse om tilldelningsbeslut när det endast återstod en anbudsgivare.

Förvaltningsrättens slutsats var att VGR var skyldiga att underrätta om det tilldelningsbeslut som hade fattats inom ramen för det öppna förfarandet. Det innebar i sin tur att en avtalsspärr inträdde när tilldelningsbeslutet fattades samt att en förlängd avtalsspärr inleddes enligt 16 kap. 8 § LOU då Fresenius ansökte om överprövning.

Effekterna av ansökan om överprövning var således att VGR inte fick ingå något avtal i upphandlingsärendet, varför det i målet saknades anledning att fatta ett interimistiskt beslut.

Fresenius överklagade förvaltningsrättens dom till Kammarrätten i Göteborg med yrkande om ändring av Förvaltningsrättens beslut genom att förordna att VGR inte fick ingå avtal innan något annat hade bestämts.

VGR ansåg att överklagandet skulle avslås och anförde att det inte var sannolikt att VGR hade brutit mot de grundläggande principerna om likabehandling, transparens och proportionalitet.

Kammarrätten anförde att VGR vid tidpunkten för Fresenius ansökan om överprövning inte hade meddelat något tilldelningsbeslut och följaktligen inte heller skriftligen hade underrättat eventuella anbudsgivare enligt 9 kap. 9 § LOU. Detta innebar att någon förlängd avtalsspärr inte hade uppkommit i förvaltningsrätten.

Kammarrätten tolkade 9 kap. 9 § LOU som att det inte finns någon skyldighet för upphandlande myndighet att skicka ut tilldelningsbeslut om det enbart finns en anbudsgivare. Tolkningen får också stöd i förarbetena prop. 2001/02:142 s. 81 och 2009/10:180 s. 117 f.

Kammarrätten konstaterade att möjligheten att få till stånd en överprövning av en upphandling i förvaltningsrätten var beroende av att avtal inte hade slutits innan prövningen skedde.

Eftersom det, enligt kammarrätten, inte alltid finns en skyldighet att skicka en underrättelse om tilldelningsbeslut var det osäkert om förlängd avtalsspärr hade inletts under handläggningen av målet i förvaltningsrätten.

Kammarrättens slutsats var att det inte var osannolikt att VGR hade brutit mot reglerna i LOU samt att den skada eller olägenhet som kunde uppstå till följd av interimistiskt beslut inte framstod som större än skadan för bolaget om upphandlingen fick avslutas innan målet var slutligt avgjort.

Kammarrätten biföll överklagandet och beslutade att VGR inte fick ingå avtal i upphandlingen innan förvaltningsrätten slutligt avgjort målet.

Analys

Den intressanta frågan i målet är om man kan utgå ifrån att det alltid finns en skyldighet för den upphandlande myndighet att skicka en underrättelse om tilldelningsbeslut vilket i sin tur utlöser en förlängd avtalsspärr vid ansökan om överprövning eller om det finns situationer som inte utlöser denna skyldighet vilket således får till följd att förlängd avtalsspärr inte uppkommer.

Situationen i målet är inte helt ovanlig. Det är tvärtom ganska vanligt att leverantörer vid genomgång av ett förfrågningsunderlag inför anbudslämnande stöter på krav som de anser strider mot de grundläggande upphandlingsrättsliga principerna, kanske framförallt principerna om proportionalitet, transparens och likabehandling.

I stället för att lämna anbud och invänta ett tilldelningsbeslut så ansöker leverantörerna direkt om överprövning. Vissa leverantörer passar i samband med ansökan även på att yrka att förvaltningsrätten ska fatta ett interimistiskt beslut innebärande att avtal inte får ingås innan något annat har bestämts.

Enligt vår erfarenhet brukar förvaltningsrätterna dock avslå detta yrkande med hänvisning till att det saknas skäl för ett sådant beslut då det ännu inte har meddelats något tilldelningsbeslut i upphandlingen.

När tilldelningsbeslut har meddelats kommer en förlängd avtalsspärr automatiskt att börja löpa i och med ansökan om överprövning.

Den 15 juli 2010 infördes bestämmelsen avseende avtalsspärr i LOU. Samtidigt undantogs vissa specifika direktupphandlingssituationer som anges i 4 kap. 5–9 §§ LOU uttryckligen från avtalsspärren, se 16 kap. 2 § 1 LOU. Samtidigt följer av 16 kap. 13 § första stycket 1 LOU att om ett avtal ingåtts i strid mot annonseringsskyldigheten, exempelvis om avtal ingåtts med åberopande av direktupphandlingssituationerna i 4 kap. 5–9 §§ LOU utan att det har funnits grund för det, kan avtalets giltighet överprövas.

Det infördes dock inte någon motsvarande överprövningsrätt för en leverantör om en upphandling genomförts genom ett annonserat förfarande och avtal har ingåtts utan tillämpning av en avtalsspärr då det endast finns en anbudsgivare.

Bestämmelsen om avtalsspärr syftar till att säkerställa att leverantörers rätt till en effektiv och rättssäker överprövning av en upphandling. Med hänsyn till detta kan man ifrågasätta om den undantagssituation avseende avtalsspärren som beskrivs i förarbetena, då det endast finns en anbudsgivare i en upphandling, kanske egentligen borde ha reglerats i lagen. Att så inte har skett torde enligt vår mening vara en miss från lagstiftarens sida.

Genom kammarrättens dom har vi dock fått ett klargörande avseende hur bestämmelsen i 9 kap. 9 § LOU ska tolkas, det vill säga att det inte finns någon skyldighet för en upphandlande myndighet att skicka ut tilldelningsbeslut om det enbart finns en anbudsgivare.

Som en konsekvens härav, och i enlighet med kammarrättens dom, ska förvaltningsrätterna bifalla yrkanden om interimistiska beslut om en ansökan om överprövning görs i sådana fall innan ett tilldelningsbeslut har meddelats.

Målnummer och domstol

Förvaltningsrätten i Göteborg, 2017-02-13,170213 Förvaltningsrätten i Göteborgs dom i mål 1655-17

Kammarrätten i Göteborg, 2017-03-02, 170302 Kammarrätten i Göteborgs dom i mål 974-17

Sammanfattning

– Det finns inte finns någon skyldighet för en upphandlande myndighet att skicka ut tilldelningsbeslut om det enbart finns en anbudsgivare,

– Förvaltningsrätterna bör bifalla yrkanden om interimistiska beslut om en ansökan om överprövning görs innan ett tilldelningsbeslut har meddelats. I vart fall när sökanden påstår att det föreligger risk för att endast ett anbud inkommer.

Läs mer: JuridikRättsfallsanalys

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Fler nyheter

Foto: Uddevalla kommun

Uddevallas uppdelning underkänns

Uddevalla kommun borde ha annonserat när man köpte in konsulttjänster gällande ett nytt stadshus, enligt Konkurrensverket. Kommunen, som i stället delade upp affärerna och direktupphandlade, riskerar 50 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Nya regler om överprövning

Krav på att upphandlingsmål ska hanteras skyndsamt samt preklusionsfrister. Det är två delar i de nya reglerna om överprövning av offentlig upphandling som träder i kraft i dag den 1 juli.

Direktupphandlade för 4,5 mkr

Ett av Örebro kommuns bolag har direktupphandlat hotellrum och tekniktjänster för nära 4,5 miljoner kronor. ”Det var fel. Det kan jag se väldigt tydligt”, säger den ansvariga chefen.

Registrering ska ge kvalitetsstämpel

Den 1 januari 2023 blir det möjligt att reservera vissa upphandlingar av välfärdstjänster för idéburna organisationer. Nu ska Kammarkollegiet ta fram ett register där aktörerna erbjuds registrera sig.

Ny tjänst för visselblåsare

Konkurrensverket startar en ny visselblåsarfunktion. Där kan den som får kännedom om missförhållanden inom offentlig upphandling och konkurrens slå larm.

Allt fler offentliga upphandlare

Sedan 2014 har antalet anställda med titeln upphandlare eller inköpare inom offentlig sektor ökat med 26 procent. Det visar statistik från SCB.

Lediga jobb

  • Inköpschef Eskilstuna
  • Uppföljningscontroller till Adda inköpscentral
  • Upphandlare till KTH
ANNONS FRÅN AFF

”Aff är det givna alternativet”

Aff har revolutionerat avtal och upphandlingar för tjänsteentreprenader. ”Nyckeln till framgång är att branschens parter tillsammans står bakom Aff”, säger advokaten Pehr Jacobson

Senaste nyheterna

Uddevallas uppdelning underkännsUddevallas uppdelning underkänns
Nya regler om överprövningNya regler om överprövning
Direktupphandlade för 4,5 mkrDirektupphandlade för 4,5 mkr
Registrering ska ge kvalitetsstämpelRegistrering ska ge kvalitetsstämpel
Ny tjänst för visselblåsareNy tjänst för visselblåsare
Allt fler offentliga upphandlareAllt fler offentliga upphandlare
”Satsa på kortare avtal””Satsa på kortare avtal”
Lättare utreda sanktioner i FinlandLättare utreda sanktioner i Finland
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Därför ska du upphandla agilt

Hur kan man upphandla effektivt för avtal som utvecklas löpande där beställare, leverantörer och slutanvändare blir nöjda? Svaret kan vara: agil upphandling.

Senaste kommentarerna

  • Dömer ut GöteborgsupphandlingIronin i att de hänvisar till Göteborgs stads arkitekturpolicy som kom till genom nepotism där stadsarkiteten drog i sina bekantskaper...
  • ”Pausa Konkurrensverkets tillsyn”PO: Håller i princip med dig och brukar hålla med dig i ditt resonemang här på sidan. Men vad gäller...
  • Fäller ledningen för mutbrottI mina ögon är det så uppenbart att den "nya" domen är korrekt och nödvändig för att stoppa denna typ...
  • Kritisk mot Exit LOU-kampanjSkulle tro att Allmännyttan kan vinna denna debatt om frågan struktureras upp. Debattörer och allmänheten tenderar att blanda ihop Allmännyttan...
  • Dömer ut GöteborgsupphandlingHur??? HUR kan man inte "uttala sig i sak" angående upphandlingar som UPPHANDLANDE MYNDIGHET!? Snacka om att ha missuppfattat sitt...

Aktuella utbildningar

  • Anbuds­utvärdering | 13 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 18 oktober
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 19-20 oktober
  • Agil upphandling | 9 november
  • Hantera överprövningar | 10 november
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 15 november
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 16 november
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 17 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 23-24 november
  • LOU på två dagar | 28-29 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 6 december
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Vässar kompetensen inför stora entreprenader

Ulricehamns kommun och upphandlaren Jenni Persson står inför utmaningar när många nya entreprenader ska upphandlas, allt från simhall till äldreboende. Så vässar de kompetensen inför satsningen.

GUIDE UPPHANDLA MODULER

Guide–upphandla moduler

Ladda ner kostnadsfritt >
Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister.

Upphandla hotell- och logitjänster

Visst skulle det kännas bra att ha kostnadskontroll och veta att medarbetarna är nöjda med sina hotellnätter? Ett sätt att garantera det är att göra medvetna upphandlingar av logitjänster. I vår pdf får du tips och råd kring hur du kan gå tillväga.

Avsändare: Scandic

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Upphandla för rikets säkerhet

Den nya säkerhetsskyddslagen gör att du som upphandlare måste analysera och ta hänsyn till nya typer av risker. Pernilla Norman, advokat och expert på säkerhetsskyddad upphandling, leder en populär utbildning som lär ut just detta.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »