Det är Stadsrevisionen som tagit fram en rapport efter en omfattande mediebevakning av misstänkta missförhållanden på Fritid Helsingborg där en chef gjort miljonaffärer på egen hand.
Det var Helsingborgs Dagblad som funnit att Fritid Helsingborg handlat varor hos ett företag som en chef inom förvaltningen har privata kopplingar till. Sammanlagt har det handlats för tio miljoner, i vissa fall gällande varor som profilföretaget inte haft ramavtal med kommunen kring, som kanoter, trädgårdstraktorer och gravad lax.
Rapporten (pdf) finner att förvaltningen gjort inköp av produkter utanför avtal utan att dessa föregåtts av en direktupphandling. De har också noterat att det finns avvikelser i val av artiklar i jämförelse med den avtalsenliga prislistan. Varor har också köpts in där staden haft andra ramavtal och där man då frångått dessa.
Uppseendeväckande är att drygt 40 procent av inköpen från profilföretaget skett kring varor utanför avtalat område, bland annat gymnastik- och fritidsutrustning, möbler samt arbetskläder. Rapporten pekar också på att centrala inköps-och upphandlingsenheten vid minst två tillfallen tagit upp med Fritid Helsingborg att inköpen inte sker på ett korrekt sätt.
“Vi bedömer att inköp inte alltid skett korrekt. Det finns fall då Fritid Helsingborg inte följt de upphandlade avtalen och inköp har gjorts där det inte skulle ske. Det finns därtill brister i dokumentation av vissa inköp. Nämnden bör se till att anställda följer gällande rutiner och avtal. Vi noterar att det finns en viss otydlighet i vem som har rätten att göra direktupphandlingar”, står det i rapporten.
Men det är inte bara inköp utanför ramavtal som granskats. Rapporten visar också att anhöriga till anställda anställts inom Fritid Helsingborg. Framför allt tas ett fall upp då en son till Fritidschefen anställts som projektledare .
Stadsrevisor Per-Reinhold Olsson anser att det, för undvikande om misstankar avseende jäv, är det lämpligt att beslut i frågan om sådana anställningar hanteras centralt på förvaltningen. Han pekar i rapporten på att det, i sådana här situationer, också är lämpligt att det finns en tydlig dokumentation som visar att det skett en korrekt och objektiv bedömning av de sökandes meriter.
“Vi bedömer att det har förelegat en jävssituation vid anställningen av projektledare. Fritidschefen som är ansvarig för verksamheten, men även hans underlydande enhetschef borde varit uppmärksam på detta och lämnat anställningsfrågan till fritidschefens överordnade eller nämnden för beslut. Vi noterar att ingen på Fritid Helsingborg synes ha uppmärksammat att här kunde föreligga en jävssituation och agerat. Såsom anställningen har gått till är det också en brist att det saknas dokumentation som visar att berörd person var lämpligast för tjänsten”, står det i rapporten.
De konstaterar vidare att “Fritidschefens son har ansökt om tjänst på Fritid Helsingborg via en ansökan som inte kommit in till förvaltningen på rekommenderat sätt. Sonen har, efter att Fritid Helsingborg under annonstiden ändrat en tjänst som teamchef till projektledare, erhållit denna tjänst. Någon ny utannonsering av tjänsten projektledare skedde inte. Beslutet att anställa har fattats av en enhetschef direkt underställd fritidschefen. Någon förflyttning av anställningsbeslutet till chef eller nämnden ovanför fritidschefen har inte skett. Någon dokumenterad redogörelse som visar på vilken bedömning som gjorts av sonens kvalifikationer jämfört med övriga sökande har inte kunnat uppvisas för oss. Förvaltningen har inte något krav på dokumentation av anställningsintervjuer”.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer