
Det tvååriga SJ-avtalet sträcker sig till 2 april nästa år och i februari beslutade trafiknämnden i Stockholm att avbryta upphandlingen för en ny avtalsperiod med hänvisning till bristande konkurrens.
Moderaterna har krävt en plan för förnyad upphandling och varit kritisk mot att ”processen legat i träda”.
I ett första pressmeddelande som gick ut på skärtorsdagen riktades udden till stor del mot SJ med bland annat formuleringen:
”Moderaterna kräver nu en åtgärdsplan som innebär att det miljardavtal som tecknats med SJ omfattande byts ut mot ett regelrätt avtal och att SJ krävs på omfattande återbetalning i form av viten för den undermåliga trafik de själva svarat för.”
I det reviderade pressmeddelandet efter påsk – där SJ inte namnges alls – har operatörskritiken suddats bort till:
”Moderaterna kräver nu en åtgärdsplan som innebär att det miljardavtal som tecknats byts ut mot ett regelrätt avtal.”
Dock ligger en ursprungstext kvar på Moderaternas Stockholmswebb (i alla fall i skrivande stund).
Angående kravet på viten klargör Region Stockholms trafikförvaltning (presstjänsten) kort i ett mejl till redaktionen:
”Det finns inga viten i trafikavtalet E24B.”
Moderaternas presschef Emil Johansson skriver i ett mejl om ändringarna:
“Efter samtal med operatören valde vi att i god ton ta bort benämningarna av bolaget i pressmeddelandet. Detta då de kände sig ofördelaktigt utpekade, och vår kritik i förstahand riktas mot regionstyrets förslag att förlänga nödavtalet.”
SJ:s pressenhet uppger däremot i ett mejl man inte agerat för att förmå Moderaterna att mildra kritiken.
I sak har SJ en helt annan syn än Moderaterna om det som partiet kallar ”pendeltågselände”.
SJ:s presschef Jonas Olsson betonar att SJ har fokus på det pågående samarbetet för att stärka pendeltågstrafiken i Stockholm med tillägget att det är ”ett samarbete som både fungerar och levererar”.
”Sedan SJ tog över trafiken via SJ Stockholmståg i mars 2024, har vi ökat antalet körda fordonskilometer från 92,68% till 98,46%, vilket innebär att vi kör fler tåg än tidigare och att vi ställer in att få av de planerade avgångarna. Vår egen punktlighet för pendeltågen (alltså den punktlighet vi själva rår över) har dessutom förbättrats från 97,26% till 98,38%.
Viktigt att poängtera är dock att 2024 har varit ett svårt år för hela järnvägsbranschen, med många störningar som ligger utanför tågföretagens kontroll.”, skriver SJ:s presschef.
Enligt mitti.se har SJ:s högsta chef och branschorganisationen Tågföretagen reagerat kraftigt på det man ser som lögner från Moderaternas sida och med krav att partiets toppnamn Kristoffer Tamsons lämnar ett ordförandeuppdrag för Järnvägsbranschens samverkansforum.
I en kommande artikel ger den politiska majoriteten samt trafikförvaltningen inom Region Stockholm sin syn på frågorna.
(Texten uppdaterad med kommentar från Moderaternas presschef.)
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer