Östgötatrafiken har vid minst fem tillfällen under år 2013 direktupphandlat personalrekryteringstjänster utan att infordra konkurrerande anbud. Enligt den näringslivet närstående expertgruppen Konkurrenskommissionen uppgår inköpen under det aktuella året till cirka 617 000 kronor.
Eftersom kollektivtrafikföretaget ägs av Region Östergötland poängterar Inger Ridderstrand-Linderoth, ordförande i Konkurrenskommissionen, att upphandlingslagen måste följas:
– Det är anmärkningsvärt att ett så stort företag som Östgötatrafiken inte har ordning på sina upphandlingsrutiner, säger hon.
I sin utredning noterar gruppen bland annat att Östgötatrafiken i september 2013 tecknade ett kontrakt om rekryteringstjänster med Adecco för en regionbeställningscentral som var värt 280 000 kronor. I början av året ogiltigförklarades avtalet av domstol, en dom som nu vunnit laga kraft.
– Att domstol nu har ogiltigförklarat Östgötatrafikens avtal innebär att bolaget måste vidta erforderliga åtgärder för att återställa förmögenhetsläget som om avtalet aldrig hade funnits, påpekar Inger Ridderstrand-Linderoth.
Granskade myndigheter tar rätt sällan chansen att yttra sig över Konkurrenskommissionens bedömningar (pdf), men det har Östgötatrafiken gjort. Gruppens självpåtagna roll som domstol ifrågasätts liksom opartiskheten eftersom föredraganden i kommissionen också har varit ombud för den klagande leverantören i det mål om överprövning som behandlats vid bland annat förvaltningsrätten i Linköping.
Dessutom uppger Östgötatrafiken att man nu arbetar med att införa rutiner för bättre kontroll över de direktupphandlingar som görs inom organisationen.
Bra. Konkurrenskommissionen är ett gäng amatörer.
Nja, några amatörer är de inte. Jag har läst ett flertal av deras bedömningar, och anser att de håller hög kvalitet. Djupa analyser och, såvitt jag kan bedöma, korrekta slutsatser.
Konkurrenskommissionen är ingen domstol, och har heller inte utgett sig för att vara det. Det är sannolikt skälet till att ingen upphandlande myndighet bemödar sig med att bemöta deras “bedömningar.” Att sedan vissa myndigheter irriterar sig på dem, det kan jag förstå. Jag tycker ändå att lobbyorganisationen/tankesmedjan DNV med sin konkurrenskommission gör ett bra jobb, då de belyser ett flertal både stora och små överträdelser av upphandlingslagarna. De är bra på att göra sig hörda helt enkelt. Förhoppningsvis tar myndigheter intryck av vad de publicerar.