Att få fler anbudsgivare vid offentliga upphandlingar leder till bättre konkurrens och ökade samhällsvinster. Det menar Konkurrensverket i sitt svar på Upphandlingsutredningen.
Konkurrensverket, som är tillsynsmyndighet för upphandlingslagarna, är positiv till flertalet av de förslag som lämnats i betänkandet. Man ställer sig bland annat bakom förslaget om höjd gräns för direktupphandling från dagens 284 000 till 600 000 kronor med dokumentationsplikt för kontrakt i intervallet 100 000–600 000 kronor.
– Offentlig upphandling har en viktig strategisk betydelse och påverkar hur samhällets resurser används på det bästa och mest effektiva sättet. Att göra det möjligt för fler leverantörer att delta och konkurrera om kontrakten bidrar till bättre upphandlingar till lägre kostnader, framhåller Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.
Till de andra förslag som tillstyrks i remissvaret (pdf) hör ökade satsningar på forskning om upphandlingsfrågor och inrättande av professurer i ämnet. Ökad användning av dialog mellan beställare och leverantör inför upphandlingar samt en specialiserad och effektivare domstolsorganisation för upphandlingsmål faller också verket i smaken.
Konkurrensverket uppmärksammar även att vissa förslag måste utredas ytterligare innan åtgärder kan vidtas. Hit hör att tillåta temporära direktupphandlingar under pågående överprövning, något som i princip välkomnas.
Sist, men inte minst, flaggas det för att upphandlande myndigheter ska vara uppmärksamma på hur olika miljömål och sociala mål kan nås mest effektivt. Övervakande myndighet noterar att detta inte slentrianmässigt kan antas vara genom att ställa miljö- eller sociala krav.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer