
Åsa Cajander är professor i människa-datorinteraktion vid Institutionen för informationsteknologi, Uppsala universitet.
I en artikel på Sunt Arbetslivs webb lyfter hon fram att AI-projekt ofta är svåra att införa. För it-projekt i allmänhet lyckas 30 procent inom utsatt tid och budget, och det är ännu svårare att jobba med AI-projekt.
– Resultaten kan bli förödande – eller fantastiska. Spannet mellan de mest lyckade och de mest misslyckade projekten blir större, säger Åsa Cajander.
Hon har ett tydligt råd till alla som jobbar ute i verksamheten.
– Delta i utvecklingen och projekten och se till att ni förstår vad det är som händer. Jobba i grupper med många kompetenser, och låt inte ”it-killarna” bestämma. Fundera på vad ni behöver, och bygg utifrån det. Låt inte tekniken komma först, tipsar Åsa Cajander.
Det är också bra att ha lite is i magen.
– Använd gammal och beprövad teknik så länge den fungerar. Vänta lite och låt den mogna. Ni behöver inte vara först.
Vem ska ju då bestämma, upphandlare som har varit med i 2% av de IT projekt som IT specialisterna har varit med om???
En IT upphandlare förstår sällan vad en IT specialist säger, detta fördröjer och därmed gör projekten både långsamma och pga. förseningen kostsamma.
Håller med Åsa
IT specialister glömmer att de kommande användarna måste påverka IT-upphandlingarna.
Ett bra ett exempel är manualer som Ingen utom specialisten förstår.
I en IT upphandling måste all kompetens tillvaratas och de som är viktigast är de som ska använda de upphandlade systemen.
Håller med Åsa. Man kan ju fundera över kostnaden för de telefonsystem som styr hemtjänsten slaviskt med minutplanering. Hänsynen till vad som verkligen skall göras saknas. Ofta är det fel åtgärder i telefonen. Och vad hemtjänsten gör den andra halvan av sin arbetstid finns inte, dvs då de ligger och kör runt med bil. Att använda sig av en logistiker istället skulle förmodligen ge resultat och nöjdare kunder.