Alla de överprövade livsmedelsupphandlingarna har blivit en hämsko för landets kost- och måltidschefer. Det stod klart vid Kost & Närings seminarium under Almedalsveckan.
Till paneldeltagarna hörde Mathias Sylwan, förbundsjurist vid Sveriges Kommuner och Landsting. Han liknade de många överprövningarna av livsmedelsupphandlingar vid ett ”svart hål” som slukar skattemedel:
– Sverige är en mästare ifråga om överprövningar och domstolarna klarar idag inte av sin uppgift.
Marianne Backrud-Hagberg, ny ordförande i Kost & Näring, vill därför göra det olönsamt att begära överprövning om det inte finns starka skäl för det. Förslaget är att begäran om överprövning ska avgiftsbeläggas.
– Exakt hur ett sådant system skulle utformas behöver utredas vidare. Vår tanke bakom en rörlig avgift är att kostnaden för överprövning ska bli mindre för de små aktörerna än för de stora.
Rätten att fritt välja leverantör medan en överprövningsprocess pågår ses som en annan nyckelåtgärd. Idag väljer de flesta att fortsätta köpa in livsmedel på det gamla avtalet i väntan på utslaget av överprövningen, detta för att undvika de mycket högre ordinarie listpriserna.
– Problemet är bara att prisnivån i befintliga avtal ligger som högst i slutet av avtalstiden. Om en överprövningsprocess stoppar det nya avtalet från att börja gälla gynnas alltså leverantören med det gamla avtalet samtidigt som det kostar måltidsverksamheterna och skattebetalarna stora summor.
Med avtalsfrihet under överprövningstiden skulle det, tack vare konkurrensen på marknaden, vara möjligt att köpa in samma livsmedel till lägre pris.
– Dessutom minskar incitamenten för befintliga leverantörer att begära överprövningar utan faktisk grund, i syfte att få behålla kunden under överprövningsperioden, summerar Marianne Backrud-Hagberg.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer