Hässleholms kommun förlängde sitt nuvarande livsmedelsavtal i maj 2010. Då gav kommunstyrelsens arbetsutskott direktiv om att kommunen vid beställningar skulle prioritera produkter som följer svensk miljö-, livsmedels- och djurskyddslagstiftning.
– Det finns ett stort värde i att köpa av lokala och regionala leverantörer. Vi vill handla av producenter som kan garantera ursprung och så långt det är möjligt köpa varor som producerats enligt svenskt regelverk, säger kommunalrådet Lars-Göran Wiberg.
Krav på närproducerat kan inte ställas i en upphandling enligt LOU, men direktiven till verksamheterna har visat sig ha haft effekt. Över 75 procent av frukt, grönt och potatis som under fjolåret serverades inom skola, förskola och omsorg var närproducerad.
Det finns ingen given definition på vad ”närproducerat” är. Kommunens leverantör, RP Frukt, klassar produkter från Skåne, Blekinge, Småland och Gotland som närproducerade.
– Det har varit positivt att ha en lokal leverantör som i stark konkurrens vunnit ett avtal och har ett stort sortiment närproducerat, säger Rikard Muth, upphandlingschef i Hässleholms kommun.
Enligt Livsmedelsverket kan man äta frukt, grönt och spannmål från andra länder utan att vara orolig. Men verket har samtidigt påvisat att bekämpningsmedelsresterna är mindre i svenskodlat jämfört med restsubstanserna i produkter från andra länder.
Sara Martinsson, kvalitetsutvecklare av kost inom omsorgsförvaltningen, säger att säsongsanpassning av menyerna är viktig:
– Chansen att få närodlade produkter blir större då.
För närvarande genomför Hässleholms kommun en ny livsmedelsupphandling tillsammans med Osby, Perstorp och Östra Göinge samt, i vissa delar, Kristianstad.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer