-Det betyder jättemycket att få förtroendet som delägare och ett kvitto på att Lindahl tror på mig och att vi gör ett bra jobb tillsammans, säger Annika Andersson, som ansluter till advokatfirmans delägargrupp vid årsskiftet.
-Jag ser det också som ett kvitto på att vår arbetsgrupp gör ett uppskattat jobb och vi är 12 av totalt 75 på Malmökontoret som arbetar med offentlig upphandling. Totalt inom hela Lindahl är vi runt 30 personer som är inriktade på offentlig upphandling.
Annika Andersson, som är ledamot av Sveriges advokatsamfund sedan 2016, började på Lindahl i Malmö efter juristexamen från Lunds universitet 2011.
-Då var det bara jag och en kollega som arbetade med offentlig upphandling och då inte ens som heltidssyssla. Så det har varit en stark tillväxt och det hänger nog ihop mycket med vår inriktning på beställarsidan där många upphandlande myndigheter ser vikten av rådgivning tidigt i en upphandlingsprocess.
-Vi arbetar ofta med beställarsidan och till stor del handlar det om uppdrag kring byggentreprenader och tekniska konsulttjänster. Dock finns ett värde med att ta uppdrag även för leverantörssidan för att behålla kunskapen om helheten, så länge det fungerar ur jävshänseende, säger Annika Andersson.
Banden till Lunds universitet har hon kvar som ansvarig för undervisningen i offentlig upphandling vid dess juristprogram.
I Malmö arbetar Annika Andersson för att stärka det lokala upphandlingsnätverket genom samarbete över byrågränserna.
-Vi kan ibland känna ibland att det händer väldigt mycket i Stockholm med upphandlingsdagar och upphandlingsforum med mera, men att vi skulle kunna ha en del av detta även lokalt utan att det behöver konkurrera med det som anordnas på andra håll i Sverige. Nu har pandemin och möjligheterna att träffas gjort det svårare, men det är absolut någonting som vi vill jobba vidare med .
Annika Andersson lyfter fram hyresundantaget i LOU som ett område där rättspraxis ställer nya krav på upphandlande myndigheter.
-Det är fortfarande mycket frågor och osäkerhet kring hyresundantaget med den nya praxis som började utvecklas för några år sedan där man fick inse att undantaget inte är så omfattande som man tidigare har trott. Den riktningen har fortsatt utvecklas i praxis och även förstärkts av att Konkurrensverket agerat. Så i de bedömningarna måste man hela tiden vara uppmärksam på att det blir rätt
-Vi kan se att det blir vanligare med hyresvärdsupphandlingar och att en hel del av dessa avbryts och det är inte så konstigt då LOU inte är anpassat för den formen av upphandlingar eftersom hyreskontrakt är undantagna. I de här delarna finns både juridiska finesser och kommersiella svårigheter med ett behov av vägledning och rådgivning som ökar hela tiden, säger Annika Andersson.
Grattis, Annika och lycka till önskar Gun på Länsstyrelsen Skåne.